Hem / Legitimationskrav

Legitimationskrav

SHF:s samtliga tränarlegitimationskrav 2020-2021

Tränarlegitimeringskrav Barnhandboll

  • Barnhandbollstränare/ledare 

Från och med den 1 januari 2021 ska varje lag/träningsgrupp, för barn i åldrar upp till 12 år minst ha en ansvarig ledare/tränare närvarande vid varje tränings- och tävlingstillfälle med godkänt genomgången SHF:s Tränarutbildning 1/Baskurs. 

Tränarlegitimeringskrav Tränarutbildning 3/TS1

  • USM F14, P14, F16 och P16
  • SverigeCupen

Samtliga lag som deltar i Ungdoms-SM klasserna F14, P14, F16, P16 och Sverigecupen ska ha minst en huvudtränare som lägst genomgått Tränarutbildning 3/TS1 eller under nuvarande säsong påbörjat sin Tränarutbildning 3.

Lag som inte kan uppfylla dessa villkor för USM kommer att belastas med en avgift på 5 000 kr. Dessa 5 000 kr återfås då föreningen kan uppvisa att aktuell ledare inom ett år genomfört eller påbörjat utbildningen. 

Tränarlegitimeringskrav Tränarutbildning 5

  • USM F18 och P18

Samtliga lag som deltar i Ungdoms-SM klasserna F18 och P18 ska ha minst en huvudtränare som lägst genomgått Tränarutbildning 5/TS2 eller under nuvarande säsong påbörjat sin Tränarutbildning 5.

Lag som inte kan uppfylla dessa villkor för USM kommer att belastas med en avgift på 5 000kr. Dessa 5 000 kr återfås då föreningen kan uppvisa att aktuell ledare inom ett år genomfört eller påbörjat utbildningen. 

Tränarlegitimeringskrav Tränarutbildning 6

  • SHE, Handbollsligan  
  • Europacuperna
  • Landslag  
  • Huvudansvarig på NIU/RIG

Varje lag i Sveriges högsta serie (SHE och Handbollsligan), Europacuperna samt landslag måste ha minst en matchcoach med TS3 aktiv ”EHF Coach Licens” dvs. en uppdaterad TU6-utbildning. På NIU/RIG gäller samma krav, en ansvarig handbollsledare måste vara TU6/TS3-utbildad.

Uppdateringskrav för att TU6-utbildade ledare ska behålla sin ”EHF Coach Licens” 
Alla TU6- eller TS3-utbildade ledare måste senast 1 februari 2023 ha genomgått en uppdateringsutbildning i form av att delta på ett Topphandbollsymposium i Sverige, Norge, Danmark eller med EHF som arrangör. Därefter måste du gå en uppdateringsutbildning vart fjärde år (senast 2026), för att fortsatt behålla licensen.

Varje lag i Sveriges högsta serie (SHE och Handbollsligan) måste ha minst en matchcoach med aktiv ”EHF Coach Licens”. Lag som inte kan uppfylla kravet belastas med en avgift på 25 000 kr. 

Tränarlegitimationskrav MasterCoach

  • Champions League
  • Seniorlandslag

Från och med sommaren 2020 måste varje klubblag som deltar i Champions League samt varje seniorlandslag som deltar i Europamästerskap ha en matchcoach med aktiv ”EHF Pro Coach Licens”. En ”EHF Pro Coach Licens” erhåller alla tränare som har en uppdaterad MasterCoach-utbildning. 

MasterCoach-utbildade tränare måste uppdatera sin EHF Pro Coach Licens vart fjärde år. Detta gör de genom att delta vid ett ”EHF License Renewal Seminar”, exempelvis ett Topphandbollsymposium i Sverige, Norge eller Danmark. 

Du som är handbollsledare eller -tränare är en del av svensk handboll. Svensk handboll är vårt samlingsnamn och vår verksamhetsidé är Handboll för alla hela livet. Det betyder att vi vill skapa en tillgänglig och attraktiv sport, som engagerar och omfattar både elit- och breddverksamhet för barn, ungdomar och vuxna oavsett kulturell bakgrund, religionstillhörighet, sexuell läggning, könstillhörighet eller funktionsvariationer. Vår strävan är att ha kompetens och resurser för att möjliggöra att alla som vill ska kunna vara en del av svensk handboll. Tillsammans skapar vi en handboll för alla.

Handboll är en fysisk, tuff och ärlig sport där fair play är vårt signum. Vi visar respekt för med- och motspelare, ledare och tränare, domare och funktionärer och vår publik. Motståndare hälsar på varandra innan matchstart och respekterar varandra under match. Du som är ledare har ett stort ansvar att föregå med gott exempel.

På de här sidorna hittar du som vill bli handbollstränare information om hur du kommer igång med din utbildning. 

Du som redan är tränare/ledare hittar information som vi tycker är viktig att du känner till, exempelvis information om hur du vidareutbildar dig. Du hittar även tips på utbildningar och litteratur inom områden som skadeförebyggande träning, kost och träning för spelare med funktionsvariationer. Du hittar information om trygg idrott, information från BRIS stödlinje för ledare samt medicinska råd.

Välkommen till svensk handboll.