Hem / Bli tränare

Bli tränare

Forskning visar att den främsta anledningen till att någon blir tränare är att man blivit tillfrågad. 

Vill du bli tränare inom svensk handboll?

Vill du vara med och leda barn och unga handbollsspelare och med tiden se hur de utvecklas till duktiga handbollspelare, ja kanske till och med landslagsspelare? 

Älskar du handboll? Vill du utvecklas och lära känna sporten ännu mer?

Vill du uppleva den spännande resan våra unga handbollsförmågor tar från hungriga nybörjare till skickliga handbollsspelare?

Känner du ett stort intresse för tränaryrket men funderar på hur du ska lyckas i praktiken? Över hur du tar första steget?

Då vill vi varmt rekommendera dig att gå Svenska Handbollförbundets Tränarutbildning. 

Du, som är intresserad, rekommenderas att gå Svenska Handbollförbundets tränarutbildning, som börjar med Tränarutbildning 1 som är handbollens första utbildning för blivande tränare. Utbildningen vänder sig till alla som är intresserade och ger dig kunskaper att leda och träna barn 6-10 år. Utbildningen omfattar 14 timmar.

När du har tränat dina spelare en tid och känner dig mogen att vidareutbilda dig, är det lämpligt att anmäla dig till Tränarutbildning 2. Denna utbildning ger dig verktyg att leda ungdomar i 10-12 års åldern och omfattar 30 timmar som fördelas på flera sammankomster.

Då dina yngre förmågor börjar komma upp i åldrarna och du vill vidareutbilda dig för att ligga i fas med deras utveckling är det naturliga steget att anmäla sig till Tränarutbildning 3 som riktar sig till dig som tränar och leder barn/unga i åldern 12-14 år.  

När dina spelare börjar bli ungdomsspelare är nästa steg i SHF Tränarutbildning, Tränarutbildning 4  som riktar sig till dig som tränar och leder ungdomar i åldern 13-16 år. och nästa steg för dig som tränare är Tränarutbildning 5  som riktar sig till dig som tränar och leder äldre ungdomar i åldern 16-19.

Är du fortfarande intresserad av att vidareutbilda dig kan du ansöka om att få gå Tränarutbildning 6, TU6 ger dig kunskaper att leda och träna ett elitlag i handboll. Utbildningen omfattar omkring 72 timmar fördelade på 2 sammankomster om 3-4 dagar med ett verksamhetsår emellan.

Varje år har du möjlighet att fortbilda dig. Alla ojämna år arrangerar Svenska Handbollförbundet ungdomstränarsymposium. Fortbildningen vänder sig till alla som tränar ungdomar, oavsett tränarbakgrund. Alla jämna år arrangeras Handbollsconvent, som vänder sig till alla som tränar seniorer, oavsett tränarbakgrund. Självklart är alla välkomna att anmäla sig till både conventet och symposiet.

Våga satsa internationellt!

Handbollens högsta utbildning kallas MasterCoach. Utbildningen är initierad av Europeiska Handbollförbundet i syfte att skapa en likartad tränarutbildning i Europa. Utbildningen är exklusiv och pågår under två verksamhetsår med omväxlande nationella och internationella internatsammandragningar. En MasterCoach-examen ger dig möjlighet att ta ett tränarjobb i en europeisk toppklubb.

Här kan du läsa mer om Svenska Handbollförbundets Tränarutbildning.

Du som är handbollsledare eller -tränare är en del av svensk handboll. Svensk handboll är vårt samlingsnamn och vår verksamhetsidé är Handboll för alla hela livet. Det betyder att vi vill skapa en tillgänglig och attraktiv sport, som engagerar och omfattar både elit- och breddverksamhet för barn, ungdomar och vuxna oavsett kulturell bakgrund, religionstillhörighet, sexuell läggning, könstillhörighet eller funktionsvariationer. Vår strävan är att ha kompetens och resurser för att möjliggöra att alla som vill ska kunna vara en del av svensk handboll. Tillsammans skapar vi en handboll för alla.

Handboll är en fysisk, tuff och ärlig sport där fair play är vårt signum. Vi visar respekt för med- och motspelare, ledare och tränare, domare och funktionärer och vår publik. Motståndare hälsar på varandra innan matchstart och respekterar varandra under match. Du som är ledare har ett stort ansvar att föregå med gott exempel.

På de här sidorna hittar du som vill bli handbollstränare information om hur du kommer igång med din utbildning. 

Du som redan är tränare/ledare hittar information som vi tycker är viktig att du känner till, exempelvis information om hur du vidareutbildar dig. Du hittar även tips på utbildningar och litteratur inom områden som skadeförebyggande träning, kost och träning för spelare med funktionsvariationer. Du hittar information om trygg idrott, information från BRIS stödlinje för ledare samt medicinska råd.

Välkommen till svensk handboll.