Tränarskolan
Vår utbildning för handbollstränare kallas Tränarskolan (TS). Tränarskolan är byggd på metodiken om optimerad utvecklingsålder där du som ledare får följa den aktiva ungdomens olika utvecklingsstadier både i praktik och teori.
Tränarskolan delas in i fyra kategorier där varje kategori har målbestämd grund- och fortbildning. Du kan utbilda dig till Barntränare, Ungdomstränare, Seniortränare och/eller Internationell elittränare. Det här kallar vi handbollens tränartrappa. Den startar med Basutbildningen för dig som är blivande tränare och går via tre steg ända upp till MasterCoach - europas högsta utbildning för handbollstränare.
- Barntränarutbildning omfattas av Basutbildningen, Tränarskolan 1, Kostutbildning och Idrottskadekurs samt fortbildningsaktiviteter.
- Ungdomstränarutbildning omfattas av Tränarskolan 1, Tränarskolan 2, Kostutbildning och Idrottskadekurs samt fortbildningsaktiviteter.
- Seniortränarutbildning omfattas av Tränarskolan 2,Tränarskolan 3, Kostutbildning och Idrottskadekurs samt fortbildningsaktiviteter.
- Internationell elittränarutbildning omfattar kunskap om innehållet i Bas, Kost, Skador TS1, TS2, TS3 samt godkänt genomgången MasterCoach samt fortbildningsaktiviteter. MasterCoach är den högsta tränarutbildningen i Europa. Krav och innehåll styrs av Europeiska Handbollförbundet (EHF). Den anordnas av SHF och EHF ihop.
Barntränarutbildning
Basutbildningen - riktar sig till dig som vill starta din karriär som handbollstränare och/eller till dig som till exempel är förälder och som ska träna barn 5-10 år.
Tränarskolan 1 - riktar sig till dig som vill ta klivet upp och träna ungdomar 9-14 år.
Kostutbildning - Ska genomföras för godkänt kursintyg på TS1
Idrottskadekurs - Ska genomföras för godkänt kursintyg på TS1
Ungdomstränarutbildning
Tränarskolan 1 - riktar sig till dig som vill träna ungdomar 9-14 år.
Tränarskolan 2 - riktar sig till dig som vill träna ungdomar 13-19 år.
Kostutbildning - Ska genomföras för godkänt kursintyg på TS1/TS2
Idrottskadekurs - Ska genomföras för godkänt kursintyg på TS1/TS2
Seniortränarutbildning
Tränarskolan 2 - riktar sig till dig som vill träna ungdomar 13-19 år.
Tränarskolan 3 - här får du kunskaper att leda och träna ett elitlag i handboll.
Kostutbildning - Ska genomföras för godkänt kursintyg på TS2
Idrottskadekurs - Ska genomföras för godkänt kursintyg på TS2
Internationell elittränarutbildning
MasterCoach - Handbollens högsta utbildning som ger dig kunskaper och möjlighet att arbeta som tränare i en europeisk toppklubb eller som förbundskapten för ett landslag.
Prov för direktstart
Tränartappan är byggd så att du kan välja att specialisera dig. Om du till exempel vill satsa på att bli seniortränare så har du möjligheten att direkt börja på Tränarskolan 2 utan att först gå Basutbildningen och Tränarskolan 1 alternativt direkt börja på Tränarskolan 1 utan att först gå Basutbildningen. Utbildningstiden förkortas utan att vi minskar på kvalitén. Du blir specialist på ditt stadium och får även fortbildning. För att göra detta möjligt måste du som ledare genomföra ett "Prov för direktstart"
För att genomföra provet så tar du som är intresserad kontakt med ert SDF för ett genomförande.
Tränarskolans hörnstenar
Tränarskolan bygger på fem hörnstenar.
Åldersanpassad träning
Att träna rätt sak vid rätt mognadsninvå (ålder) gör att vi utvecklas optimalt. Exempelvis är en spelare i starten av puberteten väldigt mottaglig för konditionsträning.
Den tekniskt taktiska progressionsmodellen
Modellen beskriver hur vi stegrar svårighetsgraden i handbollsträningen från nybörjare till elitspelare. Här kan du läsa mer om den tekniskt taktiska progressionsmodellen.
Tränarskolans pedagogiska ledord
Tränarens pedagogiska verktygslåda. Här läser du mer om dessa.
Ett metodiskt stegrat övningsförråd
Tränarskolan innehåller fler än tusen övningar som är metodiskt stegrade från enklare till allt svårare färdigheter. Här beskrivs även i vilken ålder det är lämpligt att börja använda respektive övning. Här kan du se vilka typer av övningar som ryms i Tränarskolan.
Svensk handbolls värdegrund och Svenska Handbollförbundets policys
Hur ska vi vara mot varandra? Bör alla få spela lika mycket? Vilka värderingar råder inom svensk handboll? Här kan du läsa våra policys.