Hem / Tränarskolan

Tränarskolan

Vår utbildning för handbollstränare kallas Tränarskolan (TS). Tränarskolan är byggd på metodiken om optimerad utvecklingsålder där du som ledare får följa den aktiva ungdomens olika utvecklingsstadier både i praktik och teori.

Tränarskolan delas in i fyra kategorier där varje kategori har målbestämd grund- och fortbildning. Du kan utbilda dig till BarntränareUngdomstränareSeniortränare och/eller Internationell elittränare. Det här kallar vi handbollens tränartrappa. Den startar med Basutbildningen för dig som är blivande tränare och går via tre steg ända upp till MasterCoach - europas högsta utbildning för handbollstränare.

 

  • Barntränarutbildning omfattas av Basutbildningen, Tränarskolan 1, Kostutbildning och Idrottskadekurs samt fortbildningsaktiviteter.
  • Ungdomstränarutbildning omfattas av Tränarskolan 1, Tränarskolan 2, Kostutbildning och Idrottskadekurs samt fortbildningsaktiviteter.
  • Seniortränarutbildning omfattas av Tränarskolan 2,Tränarskolan 3, Kostutbildning och Idrottskadekurs samt fortbildningsaktiviteter.
  • Internationell elittränarutbildning omfattar kunskap om innehållet i Bas, Kost, Skador TS1, TS2, TS3 samt godkänt genomgången MasterCoach samt fortbildningsaktiviteter. MasterCoach är den högsta tränarutbildningen i Europa. Krav och innehåll styrs av Europeiska Handbollförbundet (EHF). Den anordnas av SHF och EHF ihop.

Barntränarutbildning

Basutbildningen - riktar sig till dig som vill starta din karriär som handbollstränare och/eller till dig som till exempel är förälder och som ska träna barn 5-10 år.

Tränarskolan 1 - riktar sig till dig som vill ta klivet upp och träna ungdomar 9-14 år. 

Kostutbildning - Ska genomföras för godkänt kursintyg på TS1

Idrottskadekurs - Ska genomföras för godkänt kursintyg på TS1

 

Ungdomstränarutbildning

Tränarskolan 1 - riktar sig till dig som vill träna ungdomar 9-14 år. 

Tränarskolan 2 - riktar sig till dig som vill träna ungdomar 13-19 år.

Kostutbildning - Ska genomföras för godkänt kursintyg på TS1/TS2

Idrottskadekurs - Ska genomföras för godkänt kursintyg på TS1/TS2

 

 

Seniortränarutbildning

Tränarskolan 2 - riktar sig till dig som vill träna ungdomar 13-19 år. 

Tränarskolan 3 - här får du kunskaper att leda och träna ett elitlag i handboll.

Kostutbildning - Ska genomföras för godkänt kursintyg på TS2

Idrottskadekurs - Ska genomföras för godkänt kursintyg på TS2

 

Internationell elittränarutbildning

MasterCoach - Handbollens högsta utbildning som ger dig kunskaper och möjlighet att arbeta som tränare i en europeisk toppklubb eller som förbundskapten för ett landslag.

 

Prov för direktstart 

Tränartappan är byggd så att du kan välja att specialisera dig. Om du till exempel vill satsa på att bli seniortränare så har du möjligheten att direkt börja på Tränarskolan 2 utan att först gå Basutbildningen och Tränarskolan 1 alternativt direkt börja på Tränarskolan 1 utan att först gå Basutbildningen. Utbildningstiden förkortas utan att vi minskar på kvalitén. Du blir specialist på ditt stadium och får även fortbildning. För att göra detta möjligt måste du som ledare genomföra ett "Prov för direktstart" 

För att genomföra provet så tar du som är intresserad kontakt med ert SDF för ett genomförande. 

 

Tränarskolans hörnstenar

Tränarskolan bygger på fem hörnstenar.

Åldersanpassad träning

Att träna rätt sak vid rätt mognadsninvå (ålder) gör att vi utvecklas optimalt. Exempelvis är en spelare i starten av puberteten väldigt mottaglig för konditionsträning.

Den tekniskt taktiska progressionsmodellen

Modellen beskriver hur vi stegrar svårighetsgraden i handbollsträningen från nybörjare till elitspelare. Här kan du läsa mer om den tekniskt taktiska progressionsmodellen.

Tränarskolans pedagogiska ledord

Tränarens pedagogiska verktygslåda. Här läser du mer om dessa.

Ett metodiskt stegrat övningsförråd

Tränarskolan innehåller fler än tusen övningar som är metodiskt stegrade från enklare till allt svårare färdigheter. Här beskrivs även i vilken ålder det är lämpligt att börja använda respektive övning. Här kan du se vilka typer av övningar som ryms i Tränarskolan.

Svensk handbolls värdegrund och Svenska Handbollförbundets policys

Hur ska vi vara mot varandra? Bör alla få spela lika mycket? Vilka värderingar råder inom svensk handboll? Här kan du läsa våra policys.

Du som är handbollsledare eller -tränare är en del av svensk handboll. Svensk handboll är vårt samlingsnamn och vår verksamhetsidé är Handboll för alla hela livet. Det betyder att vi vill skapa en tillgänglig och attraktiv sport, som engagerar och omfattar både elit- och breddverksamhet för barn, ungdomar och vuxna oavsett kulturell bakgrund, religionstillhörighet, sexuell läggning, könstillhörighet eller funktionsvariationer. Vår strävan är att ha kompetens och resurser för att möjliggöra att alla som vill ska kunna vara en del av svensk handboll. Tillsammans skapar vi en handboll för alla.

Handboll är en fysisk, tuff och ärlig sport där fair play är vårt signum. Vi visar respekt för med- och motspelare, ledare och tränare, domare och funktionärer och vår publik. Motståndare hälsar på varandra innan matchstart och respekterar varandra under match. Du som är ledare har ett stort ansvar att föregå med gott exempel.

På de här sidorna hittar du som vill bli handbollstränare information om hur du kommer igång med din utbildning. 

Du som redan är tränare/ledare hittar information som vi tycker är viktig att du känner till, exempelvis information om hur du vidareutbildar dig. Du hittar även tips på utbildningar och litteratur inom områden som skadeförebyggande träning, kost och träning för spelare med funktionsvariationer. Du hittar information om trygg idrott, information från BRIS stödlinje för ledare samt medicinska råd.

Välkommen till svensk handboll.