Hem / Tränarutbildning

Tränarutbildning

Här kan du som ledare läsa mer om SHF tränarutbildning. Tränarutbildningen är byggd på metodiken om optimerad utvecklingsålder där du som ledare får följa den aktiva ungdomens olika utvecklingsstadier både i praktik och teori.

Tränarutbildningen delas in i två kategorier där varje kategori har målbestämd grund- och fortbildning. Du kan utbilda dig till Barn- och ungdomstränare och Seniortränare.

Handbollens utbildningsstege startar med Tränarutbildning 1 för dig som är blivande tränare och går via sex steg ända upp till MasterCoach - europas högsta utbildning för handbollstränare.

 

  • Barn- och ungdomstränautbildning omfattas av Tränarutbildning 1, Tränarutbildning 2, Tränarutbildning 3, Tränarutbildning 4 och Tränarutbildning 5 samt fortbildningsaktiviteter och rekommenderade utbildningar som ökar kompetensen för dig som ledare. 

  • Seniortränarutbildning omfattas av Tränarutbildning 4, Tränarutbildning 5, Tränarutbildning 6

    Internationell elittränarutbildning omfattar kunskap om innehållet i hela vår tränarutbildning, TU1, TU2, TU3, TU4, TU5 och TU6 genomgången MasterCoach samt fortbildningsaktiviteter. MasterCoach är den högsta tränarutbildningen i Europa. Krav och innehåll styrs av Europeiska Handbollförbundet (EHF). Den anordnas av SHF och EHF ihop.

Barn- och ungdomstränarutbildning

Tränarutbildning 1 - riktar sig till dig som vill starta din karriär som handbollstränare och/eller till dig som till exempel är förälder och som ska träna barn 6-10 år.

Tränarutbildning 2 - riktar sig till dig som idag tränar och leder barn i åldern 10-12 år  

Tränarutbildning 3  -riktar sig till dig som idag tränar och leder barn/ungdomar i åldern 12-14 år  

Tränarutbildning 4 -riktar sig till dig som idag tränar och leder ungdomar i åldern 13-16 år  

Tränarutbildning 5  -riktar sig till dig som idag tränar och leder ungdomar i åldern 16-19 år  

  

Seniortränarutbildning

Tränarutbildning 4 - riktar sig till dig som vill träna och leda ungodmar i åldern 13-16 år eller seniorer. 

Tränarutbildning 5 - riktar sig till dig som vill träna och leda ungodmar i åldern 16-19 år eller seniorer.

Tränarutbildning 6 - riktar sig till dig som vill leda och träna ett elitlag i handboll.

 

Internationell elittränarutbildning

MasterCoach - Handbollens högsta utbildning som ger dig kunskaper och möjlighet att arbeta som tränare i en europeisk toppklubb eller som förbundskapten för ett landslag.

 

Prov för direktstart 

Tränarutbildningen är byggd så att du kan välja att specialisera dig. Om du till exempel vill satsa på att bli seniortränare så har du möjligheten att direkt börja på Tränarutbildning 4 utan att först gå TU1 - TU3. Utbildningstiden förkortas utan att vi minskar på kvalitén. Du blir specialist på ditt stadium och får även fortbildning. För att göra detta möjligt måste du som ledare genomföra ett "Prov för direktstart" 

För att genomföra provet så tar du som är intresserad kontakt med ert SDF för ett genomförande. 

 

Tränarutbildningens hörnstenar

Tränarutbildningen bygger på fem hörnstenar.

Åldersanpassad träning

Att träna rätt sak vid rätt mognadsninvå (ålder) gör att vi utvecklas optimalt. Exempelvis är en spelare i starten av puberteten väldigt mottaglig för konditionsträning.

Den tekniskt taktiska progressionsmodellen

Modellen beskriver hur vi stegrar svårighetsgraden i handbollsträningen från nybörjare till elitspelare. Här kan du läsa mer om den tekniskt taktiska progressionsmodellen.

Tränarutbildningens pedagogiska ledord

Tränarens pedagogiska verktygslåda. Här läser du mer om dessa.

Ett metodiskt stegrat övningsförråd

Tränarskolan innehåller fler än tusen övningar som är metodiskt stegrade från enklare till allt svårare färdigheter. Här beskrivs även i vilken ålder det är lämpligt att börja använda respektive övning. Här kan du se vilka typer av övningar som ryms i Tränarutbildingen.

Svensk handbolls värdegrund och Svenska Handbollförbundets policys

Hur ska vi vara mot varandra? Bör alla få spela lika mycket? Vilka värderingar råder inom svensk handboll? Här kan du läsa våra policys.

Du som är handbollsledare eller -tränare är en del av svensk handboll. Svensk handboll är vårt samlingsnamn och vår verksamhetsidé är Handboll för alla hela livet. Det betyder att vi vill skapa en tillgänglig och attraktiv sport, som engagerar och omfattar både elit- och breddverksamhet för barn, ungdomar och vuxna oavsett kulturell bakgrund, religionstillhörighet, sexuell läggning, könstillhörighet eller funktionsvariationer. Vår strävan är att ha kompetens och resurser för att möjliggöra att alla som vill ska kunna vara en del av svensk handboll. Tillsammans skapar vi en handboll för alla.

Handboll är en fysisk, tuff och ärlig sport där fair play är vårt signum. Vi visar respekt för med- och motspelare, ledare och tränare, domare och funktionärer och vår publik. Motståndare hälsar på varandra innan matchstart och respekterar varandra under match. Du som är ledare har ett stort ansvar att föregå med gott exempel.

På de här sidorna hittar du som vill bli handbollstränare information om hur du kommer igång med din utbildning. 

Du som redan är tränare/ledare hittar information som vi tycker är viktig att du känner till, exempelvis information om hur du vidareutbildar dig. Du hittar även tips på utbildningar och litteratur inom områden som skadeförebyggande träning, kost och träning för spelare med funktionsvariationer. Du hittar information om trygg idrott, information från BRIS stödlinje för ledare samt medicinska råd.

Välkommen till svensk handboll.