Hem / Tränarutbildning / Tränarutbildning 2

Tränarutbildning 2

Den här utbildningen riktar sig till dig som är handbollstränare som vill träna äldre barn eller som vill fördjupa sina kunskaper som barnhandbollstränare. TU2-utbildningar arrangeras av Svenska Handbollförbundets Distriktsförbund.

 • Utbildningen ger dig kunskaper att leda och träna barn 10-12 år.
 • Utbildningen omfattar ca 30 timmar som fördelas på flera sammankomster.

Innehåll Tränarutbildning 2

 • Ledarskap - Introduktion, Idrottens syfte och mål och Olika typer av ledarskap 
 • Anfallsspel - Introduktion, Fas 1 och 2 kontring, Fas 3 uppbyggnadsfasen och individuell teknik
 • Försvarsspel - Introduktion och Individuell försvarsteknik 
 • Träningslära - Träna smart, uppvärmning, träna med kroppen och knäkontroll 
 • Pedagogik - Ledorden, metodik och metoder 
 • Domarskap-

Fortbildning

 • Åldersanpassad fysisk träning
 • Grundtränare (SISU) 
 • SHF-symposier

Förkunskaper: godkänd TU1 utbildning.

För godkänt kursintyg ska du som deltagare genomfört utbildningen med 100% närvaro.

Nästa steg

När dina ungdomar börjar bli äldre och du vill vidareutbilda dig för att ligga i fas med deras utveckling är det naturliga steget att du anmäler dig till Tränarutbildning 3. Här får du lära dig att leda ungdomar i åldern 12-14 år. 

Du som är handbollsledare eller -tränare är en del av svensk handboll. Svensk handboll är vårt samlingsnamn och vår verksamhetsidé är Handboll för alla hela livet. Det betyder att vi vill skapa en tillgänglig och attraktiv sport, som engagerar och omfattar både elit- och breddverksamhet för barn, ungdomar och vuxna oavsett kulturell bakgrund, religionstillhörighet, sexuell läggning, könstillhörighet eller funktionsvariationer. Vår strävan är att ha kompetens och resurser för att möjliggöra att alla som vill ska kunna vara en del av svensk handboll. Tillsammans skapar vi en handboll för alla.

Handboll är en fysisk, tuff och ärlig sport där fair play är vårt signum. Vi visar respekt för med- och motspelare, ledare och tränare, domare och funktionärer och vår publik. Motståndare hälsar på varandra innan matchstart och respekterar varandra under match. Du som är ledare har ett stort ansvar att föregå med gott exempel.

På de här sidorna hittar du som vill bli handbollstränare information om hur du kommer igång med din utbildning. 

Du som redan är tränare/ledare hittar information som vi tycker är viktig att du känner till, exempelvis information om hur du vidareutbildar dig. Du hittar även tips på utbildningar och litteratur inom områden som skadeförebyggande träning, kost och träning för spelare med funktionsvariationer. Du hittar information om trygg idrott, information från BRIS stödlinje för ledare samt medicinska råd.

Välkommen till svensk handboll.