Hem / Tränarutbildning / Tränarutbildning 5

Tränarutbildning 5

Den här kursen riktar sig till dig som vill fortsätta din karriär som handbollstränare, som vill träna ungdomar eller som vill fördjupa dina kunskaper som ungdomshandbollstränare och till dig som vill fortsätta karriären som seniortränare. TU5-utbildningar arrangeras av Svenska Handbollförbundets Distriktsförbund.

  • Utbildningen ger dig kunskaper att leda och träna ungdomar 16-19 år.
  • Utbildningen omfattar ca 30 timmar som fördelas på flera sammankomster.

Tonvikten ligger på individuell teknik och samarbeten i anfall och försvar.

Innehåll Tränarutbildning 5

  • Ledarskap- Din ledar- och handbollsfilosofi, gruppen och planering.
  • Anfallsspel- Spärrar o samarbeten med M6. Grunder i rullnings-,växlings-, övergångs- och isärdragsspel.
  • Försvarsspel- Mönster i 3-2-1 och 6-0 försvar.
  • Träningslära- Styrke-, spänst- och snabbhetsträning.
  • Målvaktsspel- Spelidé. Analysera målvakter och se vad som är bra och vad som behöver förbättras samt hur träna det.

Fortbildning

  • Fortsättningsutbildning för tränare (SISU)
  • SHF-symposier

Förkunskaper: Godkänd TU4-utbildning.

För godkänt kursintyg ska du som deltagare genomfört utbildningen med 100% närvaro.

Nästa steg

När dina ungdomar går från just ungdom till vuxen/senior är det dags att anmäla dig till nästa steg i SHF Tränarutbildning, TU6. Här får du lära dig att leda seniorer och elitlag.

Du som är handbollsledare eller -tränare är en del av svensk handboll. Svensk handboll är vårt samlingsnamn och vår verksamhetsidé är Handboll för alla hela livet. Det betyder att vi vill skapa en tillgänglig och attraktiv sport, som engagerar och omfattar både elit- och breddverksamhet för barn, ungdomar och vuxna oavsett kulturell bakgrund, religionstillhörighet, sexuell läggning, könstillhörighet eller funktionsvariationer. Vår strävan är att ha kompetens och resurser för att möjliggöra att alla som vill ska kunna vara en del av svensk handboll. Tillsammans skapar vi en handboll för alla.

Handboll är en fysisk, tuff och ärlig sport där fair play är vårt signum. Vi visar respekt för med- och motspelare, ledare och tränare, domare och funktionärer och vår publik. Motståndare hälsar på varandra innan matchstart och respekterar varandra under match. Du som är ledare har ett stort ansvar att föregå med gott exempel.

På de här sidorna hittar du som vill bli handbollstränare information om hur du kommer igång med din utbildning. 

Du som redan är tränare/ledare hittar information som vi tycker är viktig att du känner till, exempelvis information om hur du vidareutbildar dig. Du hittar även tips på utbildningar och litteratur inom områden som skadeförebyggande träning, kost och träning för spelare med funktionsvariationer. Du hittar information om trygg idrott, information från BRIS stödlinje för ledare samt medicinska råd.

Välkommen till svensk handboll.