Hem / Tränarutbildning / Tränarutbildning 6

Tränarutbildning 6

Den här kursen riktar sig till dig som vill fortsätta din karriär som handbollstränare, 
som vill träna seniorer och elitlag. TU6-utbildningen arrangeras av Svenska Handbollförbundet.
• Utbildningen ger dig kunskaper att leda och träna seniorer och elit U18-lag.
• Utbildningen omfattar 72 timmar i kurslokal som fördelas på ett flertal sammankomster under två verksamhetsår; totalt preliminärt 8 dagar. 
• Tiden för hemuppgifter tillkommer och är beräknad till 72 timmar, hemuppgiftsdelen är alltså lika stor som tiden i kurslokal.
• Tonvikten Handbollsmässigt ligger på mönster i anfall och försvar samt spelförståelse.
• För godkänt skall deltagarna uppvisa god förståelse och förtrogenhet i alla ämnesområden samt blivit godkänd på samtliga inlämningsuppgifter. 100% närvaro krävs.

Huvudämnen i Tränarutbildning 6

• Ledarskap
• Idrottspsykologi
• Anfallsspel 
• Försvarsspel
• Träningslära 
• Målvaktsspel

Fortbildning 
o RF-/EHF-/IHF-utbildningar
o SHF-/DHF-/NHF-symposier

Förkunskaper
Behöriga att söka är de som genomgått och blivit godkända på en Tränarutbildning 5- eller en TS2-utbildning.

Legitimation
Efter genomgången kurs med godkänt blir du legitimerad seniortränare med behörighet att leda ungdomar och seniorer.
Legitimationen ska förnyas vart fjärde år genom att delta på ett Topphandbollseminarium i Skandinavien.

Behörighet:
Tränarutbildning 6 (TU6) gör att du uppfyller dessa krav:
  • Det är licenskrav på att varje SHE- och Handbollsliga lag i Sverige ska ha minst en tränare med TU6- eller TS3-utbildning.
  • Huvudtränaren på SHF:s NIU-handbollsgymnasier måste också ha TU6- eller TS3-utbildning.
  • Förbundskaptenen för ett U-landslag måste ha TU6- eller TS3-utbildning.

Nästa steg

När du genomfört utbildningen och har minst tre års erfarenhet som huvudtränare för ett allsvenskt lag, eller högre, alternativt tre år som huvudinstruktör på ett elithandbollsgymnasium (under de 10 senaste åren) kan du anmäla dig till MasterCoach. Här får du lära dig att leda lag på allra högsta nivå i Europa och/eller landslag.

 

Du som är handbollsledare eller -tränare är en del av svensk handboll. Svensk handboll är vårt samlingsnamn och vår verksamhetsidé är Handboll för alla hela livet. Det betyder att vi vill skapa en tillgänglig och attraktiv sport, som engagerar och omfattar både elit- och breddverksamhet för barn, ungdomar och vuxna oavsett kulturell bakgrund, religionstillhörighet, sexuell läggning, könstillhörighet eller funktionsvariationer. Vår strävan är att ha kompetens och resurser för att möjliggöra att alla som vill ska kunna vara en del av svensk handboll. Tillsammans skapar vi en handboll för alla.

Handboll är en fysisk, tuff och ärlig sport där fair play är vårt signum. Vi visar respekt för med- och motspelare, ledare och tränare, domare och funktionärer och vår publik. Motståndare hälsar på varandra innan matchstart och respekterar varandra under match. Du som är ledare har ett stort ansvar att föregå med gott exempel.

På de här sidorna hittar du som vill bli handbollstränare information om hur du kommer igång med din utbildning. 

Du som redan är tränare/ledare hittar information som vi tycker är viktig att du känner till, exempelvis information om hur du vidareutbildar dig. Du hittar även tips på utbildningar och litteratur inom områden som skadeförebyggande träning, kost och träning för spelare med funktionsvariationer. Du hittar information om trygg idrott, information från BRIS stödlinje för ledare samt medicinska råd.

Välkommen till svensk handboll.