Hoppa till sidans innehåll

Nu får det vara nog!

På kort tid har domare vid två olika tillfällen valt att avbryta pågående match på grund av den psykiska pressen som bland annat ledare utsatt dem för. Det är inte den spontana reaktionen, som måste få finnas, det är inte heller gapande eller skrikande med yviga gester mot enstaka domslut.

Utan det är små kommentarer, likt nu missade du igen, hånflin mot bestraffningar och andra domslut, hånande applåder. Sådant som inte alltid syns eller hörs upp till läktaren eller ens över till motståndarbänken, men den träffar domaren med full kraft som en hård käftsmäll varje gång och det är ledarna väl medvetna om.    

Vissa kan inte ens tacka efter genomförd match.

Någon måste sätta ner foten och säga att nu räcker det!

Vi hör det till och från i debatter i både TV, radio och sociala medier om hur läktarkulturen, klimatet på och runt planen och framförallt situationen för våra domare bara blir värre och värre i olika sporter, där handbollen tack och lov har varit förskonad från de stora skandalerna. Nu har det även skett i vår sport, gentlemannasporten handboll, ordet som man så ofta hör kommentatorer och media människor använda sig av.

Ni har ingen aning om hur domarna känner inför, under och efter match för ni ser bara ER själva och ERT lag och struntar i allt så länge ni vinner er match med vilka medel som helst.

Vi, MSHF styrelse förstår inte, någon som vet får gärna förklara hur man som vuxen kan så sjunka lågt att man gör detta mot en annan människa, för i våra ögon så är man som ledare inte bara en företrädare för sin förening, ett föredöme för sina spelare utan man har även ansvar för sina spelares föräldrar på läktaren och om man då gör detta systematiskt vad ger det för signaler utåt?

Hur kan våra föreningar tillåta att någon svärtar ner föreningens rykte?
Ledare eller förälder spelar ingen roll, man representerar ändå föreningen.

Hur kan VÅRA föräldrar låta någon behandla en annan människa på detta sätt, det kan vara ditt barn på nästa träning eller match.

Vi, MSHF styrelse köper inte ledare som gömmer sig bakom att ”jag drogs med i matchen”, ”i stridens hetta” och ”jag är inte så här egentligen” så fort dom får på sig träningsoverallen. Om du inte kan leda och utbilda ditt lag så är du kanske inte ämnad som ledare och JA det handlar om utbildning av barn och ungdomar det vi håller på med och då gör det inget om ni vinner eller förlorar en match i serien. Det är inte VM ni spelar.

Om vi förde statistik över fel och missar för hemmalag, bortalag och domarna så kan jag nästa slå vad om att domarna INTE är de som gör flest misstag under en match.

Vad kommer detta att få för konsekvenser om vi inte tillsammans ändrar beteende mot varandra och framförallt våran framtid de unga?

Vi kommer få ännu färre unga domare då ingen vill utsätta sig för den kränkning som sker i dag för de ynka hundralappar som de får för att döma en match.

Vi kommer tvingas ställa in matcher då det inte finns domare, högre resekostnader då domarna får längre resor till match, får samma domare då vissa inte vill döma vissa lag.

Vad gör ni föreningar/ledare när ni står där utan domare till slut och inte kan spela matcher som ungdomarna/barnen tycker är det roligaste som finns?

Nu måste vi inse allvaret i detta

och

ta tag i problemet innan det är försent!!!

 

Mellansvenska Handbollförbundets styrelse

Patrick Ericsson kanslichef – e.u.

Uppdaterad: 2017-02-10 09:29
Skribent: Patrick Eriksson

Nyheter

 
Mellansvenska Handbollförbundet
MunktellArenan, Verkstadsgatan 5
633 42 Eskilstuna
Telefon: 0104764290, 0104764291