Hoppa till sidans innehåll

MSHF´s bidrag till Handbolls EM

2016-12-01 13:54

Sekretariatet har en nyckelroll under en match. När damernas EM-fest drar i gång i Stockholm på söndag kastas fyra Eskilstunabor in i hetluften. Johan Petterson på Eskilstuna kuriren har gjort ett reportage med våra representanter i EM.

Den här kvartetten får en nyckelroll i damernas handbolls-EM. På söndag ska samtliga fyra iklä sig rollen som matchfunktionär när festen drar i gång på Hovet. Peter Holm och Ulrika Ahlberg, 
i orangea tröjor, och bakom dem Lars Nilsson och Thomas Källbom.   Foto: Mikael Andersson

Den här kvartetten får en nyckelroll i damernas handbolls-EM. På söndag ska samtliga fyra iklä sig rollen som matchfunktionär när festen drar i gång på Hovet. Peter Holm och Ulrika Ahlberg, 
i orangea tröjor, och bakom dem Lars Nilsson och Thomas Källbom.  Foto: Mikael Andersson

 

Ulrika och Lars Nilsson är först ut när Serbien och Slovenien drabbar samman på Hovet under eftermiddagen. Några timmar senare är det dags för Thomas Källbom och Peter Holm att i samma arena bänka sig på första parkett när Sverige ställs mot Spanien.

– Jag och Thomas har flera mästerskap i ryggen. Vi var inte säkra på att bli uttagna men kände att vi hade chansen. Det ska bli häftigt, säger Ahlberg och fortsätter:

– Lars och Peter är mästerskapsdebutanter så det blir extra roligt för dem.

– Jag hoppades ju lite, säger Peter Holm.

– Ja, efter att ha gått kursen senast där de pratade om att det skulle bli nomineringar, säger Lars "Ragge" Nilsson.

Hur har ni förberett er?

– Det blir mycket folk på läktarna och mer press på oss, särskilt i Sverigematchen då det lär vara fullt ös. Då måste man vara mentalt förberedd. Just därför åker vi tidigt på söndag för att se arenan. Sedan är det en annan klocka än vad vi är vana vid. Klart det är nervöst. Vi kan handboll och vet vad vi ska göra men det blir en extra anspänning ändå, säger Ulrika.

– Ja, det är nervöst. I alla fall när jag fick se att det var premiären, säger Lars.

– De har till och med satt in extraläktare.

– Det borde inte vara mycket annorlunda än en vanlig match, säger Peter.

Vad är det som driver er att hålla
på?

– Det är roligt att träffa folk och kolla på handboll, säger Lars som liksom Thomas har haft uppgiften sedan 1992.

– Handbollsintresset. Det började med att dottern spelade ... hon slutade men jag blev kvar, säger Peter som varit matchfunktionär sedan ett par år in på 2000-talet.

– Man får se en annan sida av handbollen, vad som händer bakom kulisserna, säger Thomas som har störst mästerskapsrutin – årets EM blir hans fjärde.

Ulrika och Thomas fanns med i sekretariatet på både dam-EM 2006 och herrarnas VM 2011. Thomas debuterade med herr-EM 2002 då han bland annat satt på bronsmatchen mellan Danmark och Island

– Det första var väldigt speciellt, säger Thomas och förklarar varför han började:

– Mina barn spelade handboll, de slutade när de var 17 år. I dag är de 34 så jag har hållit på ett antal år efter det.

Vad krävs för att bli matchfunktionär i ett mästerskap?

– God erfarenhet av matcher på högre nivå och vi har ju suttit på Guif allihop så redan där har vi kvalificerat oss, säger Ulrika Ahlberg.

Vad tjänar ni på en EM-match?

– Det är samma arvode som för en match i Handbollsligan för herrar i Sverige, 500 kronor. Man är inte matchfunktionär för att bli miljonär, säger Ulrika och skrattar.

Som matchfunktionär ska du bland annat sköta tidtagningen, se till att alla mål och utvisningar bokförs rätt på protokollet, att spelarna på respektive bänk sköter sig och ha kommunikation med domarna.

Får ni mycket skit?

– Det har blivit tuffare och tuffare och vi har ögonen på oss mer nu än tidigare. Ändå är det samma jobb vi gör, säger Ahlberg – som är ansvarig för tillsättning av Eskilstunas matchfunktionärer från dam- och herr-
ettan till Handbollsligan med Guif.

Hon har varit funktionär i drygt
20 år och sammanlagt suttit på runt 500 matcher.

Varför håller du på?

– I grund och botten är jag infödd i handbollen genom pappa som var med och bildade EHK 1967. Jag var inte mycket för att spela utan tyckte det var roligare med andra saker som att jobba med förbunds- och styrelse-
arbete, säger Ulrika och fortsätter:

– Jag brukar säga att jag är uppvuxen i Sporthallen, vi var egentligen tre som växte upp där samtidigt – jag, Andreas Stockenberg och Kristján Andrésson. Vi har hängt oss kvar 
i handbollen allihop även om vi har helt olika roller.

Uppdaterad: 2017-05-22 14:08
Skribent: Patrick Eriksson

Fler nyheter

 
Mellansvenska Handbollförbundet
MunktellArenan, Verkstadsgatan 5
633 42 Eskilstuna
Telefon: 0104764290, 0104764291