Hem / Sävedalens HK siktar mot gruppspel

Sävedalens HK siktar mot gruppspel

Den tredje och sista omgången i ATG Svenska cupens distriktskvalificering är igång. För division 3-laget Sävedalens HK väntar ett spännande dubbelmöte med Anderstorps SK. 
Bilden: Victor Röxner, Sävedalens HK. Foto: Tommy Holl.

Första matchen i dubbelmötet mellan Sävedalens HK och Anderstorps SK spelas i småländska Anderstorp på lördagen den 30 april klockan 14.00. Medan hemmalaget ASK tillhörde herrallsvenskan den gånga säsongen spelar Sävedalen i division 3.

Slutplaceringen för SHK i division 3 västra blev en sjätteplats. Bakom klubbar som IK Nord, IK Celtic och Örgryte IS Handboll. 

I kvalificeringen till ATG Svenska cupens gruppspel har Sävedalen överraskat ordentligt. Under kvalets gång har de eliminerat seriekollegorna IK Nord och Café Lillan samt HK Country från division 2 väst. 

Mittnian och tempodrivaren Victor Röxner, född 1993, menar att laget njuter av cupspelet. 
– Det är klart man lever upp när det blir såna här matcher. Alla spelare i laget ställer om, säger Röxner som fick sin handbollsuppfostran i Kristianstad. 

Hur såg din resa från Kristianstad till Göteborg ut?
– Det är en lång, lång resa. IFK Kristianstad är min moderklubb. Jag var 16 år gammal när jag flyttade till Göteborg den första vändan. Då började jag i Sävehof. Nästan alla i Sävedalens HK har en koppling till Sävehof. Jag gick gymnasiet där och fick spela i 93-kullen, berättar Röxner som fortsätter:

– Efter en och en halv säsong flyttade jag tillbaka till Kristianstad. Då var Ola Lindgren tränare och jag hoppade lite fram och tillbaka mellan A- och B-laget. 2014 flyttade jag till HIF Karlskrona där jag skadade mitt knä allvarligt. Jag stod inför valet att operera knät eller bara köra rehab. Jag valde rehab och flyttade till IFK Skövde. Samtidigt började jag plugga på högskolan i Skövde. Där var jag i 5-6 år innan jag flyttade tillbaka till Göteborg med min sambo. Då var tanken att jag inte skulle spela någon mer handboll, säger Röxner som representerade HK Country under den senare tiden i Skövde. 
Spelargruppen i Sävedalens HK tränar en gång i veckan. En stor del av truppen består av spelare födda mellan 1979 och 1984. Röxner tillhör den yngre generationen. 

– Det finns otroligt fina individer i laget. De var väldigt välkomnande mot mig. Många av spelarna har jag själv spelat med i Sävehof eller haft som tränare. 


Tror du att många handbollsspelare kan relatera till din situation?
– Ja, det tror jag absolut. I mitt fall med knäskadan kunde jag inte tillföra något på elitnivå. Då behöver man inte spela på den nivån. Det finns en gemenskap här också.


Vad skulle ett avancemang till höstens gruppspel betyda för Sävedalens HK?
– Det skulle vara sjukt kul. Jag tror det skulle chocka väldigt många i Handbollssverige. För de äldre spelarna i laget, som har spelat stora matcher tidigare i sina karriärer, skulle det vara häftigt att återigen få uppleva det igen. För oss lite yngre skulle det vara kul att spela matcher som man inte hade räknat med att spela.

Röxner bedömer att Sävedalens chanser mot Anderstorp är tämligen goda. Eftersom spelare ej kan representera mer än en förening under en och samma cupsäsong kommer Anderstorp att komma till spel utan några av sina mer tongivande spelare, då dessa lämnar ASK under sommaren. 
– Att de tappar några spelare är så klart positivt för oss. Vi tror absolut på att vi kan vinna. Vi har rutinerade spelare i laget som har spelat mycket handboll. 

En av de mest namnkunniga spelarna i Sävedalens HK är Jan Lennartsson. Högersexan står noterad för 125 A-landskamper och har ett långt förflutet i IK Sävehof. 

Returmatchen spelas på tisdag nästa vecka i Partille Arena. Avkast sker klockan 20.15 och SHK-lägret hoppas på gott hemmastöd från Partilleborna. 

– Vi får se hur många som går och kollar. Jag har hört att golvet i Partille Arena ska vara bra. Jag har aldrig spelat där, menar Röxner som fortsätter:

– Drömscenariot är att vi går vidare såklart. Jag hoppas att vi klarar av att vara effektiva och spela efter vår bästa förmåga. 


Match 1, 30/4 14.00: Anderstorps SK–Sävedalens HK (länk till sändning: https://solidsport.com/svenskacupen-22-23/games/g/jo5cvr5f)
Match 2, 3/5 20.15: Sävedalens HK–Anderstorps SK