Hem / Svenska delegater på internationella uppdrag

Svenska delegater på internationella uppdrag

Peter Olsson, Henrik Mäkinen och Mikael Thelander har nominerats som delegater till internationella matcher och mästerskap denna sommar.

Först ut är Peter Olsson som nominerats som delegat i semifinalen mellan Niclas Ekbergs THW Kiel (Tyskland) och regerande mästaren Barça (Spanien) i EHF Champions League Final 4 som spelas i LANXESS arena i Köln, Tyskland lördag 18 juni med avkast klockan 18:00. 

-Det är en stor ära att bli nominerad till ett så stort arrangemang och mycket roligt att få representera Sverige. Jag ser fram mot ett bra arrangemang, med bra matcher, fair play och härlig stämning i arenan, säger Peter.  

Vad betyder det för svensk handboll att Sverige representeras i dessa sammanhang? 

- Det är alltid en fördel att vi är representerade vid stora mästerskap. Det är viktigt för att vi ska fortsätta att utvecklas och tillhöra en av de ledande nationerna inom sporten. 

I den andra semifinalen, lördag 15:15, möts Telekom Veszprém HC, Ungern och Lomza Vive Kielce, Polen. 

 

Näste representant för svensk handboll är Henrik Mäkinen som är delegat under VM i Slovenien för damer U20 där också Sveriges landslag deltar. 

I år spelas U20-VM för första gången med 32 deltagande nationer, vilket innebär att det blir fler matcher och fler domare på plats under mästerskapet. Delegaten är på plats i hallen i princip hela dagen och sitter på ungefär två till tre matcher per dag. Kvällarna ägnas åt analys och genomgång tillsammans med domare och övriga delegater.  

Vad innebär det att vara delegat i internationella sammanhang? 

- Uppdraget är i princip detsamma som i Sverige. I första hand har man ett ansvar för att bidra till att matcher spelas i enlighet med reglerna och förhindra behov av omspel. Vidare har man i uppdrag att observera domarnas insatser. Detta är ju ett ungdomsmästerskap men på högsta nivå och kräver mycket av domarna. Det är en blandning av mer erfarna och färskare domare på den här nivån och en viktig del är att bidra till dras vidareutveckling. Det är domare som redan, eller ganska snart, kommer att döma seniormästerskap, berättar Henrik Mäkinen. 

Henrik berättar också att det är en fördel när Sverige har delegater med på mästerskap: 

- I de förberedande kurser som hålls precis före mästerskapen blir vi delegater informerade om de senaste tolkningarna av regler och direktiv. Det kan man som delegat sedan ta med sig hem till sitt nationsförbund som i sin tur kan föra det vidare under domarkurser. På så sätt håller vi oss aktuella, vet att vi följer internationella bestämmelser samt att vi har möjlighet att förbereda de domare som ska ut på internationella uppdrag. I år införs fyra nya regler från 1 juli och i Slovenien kommer det Internationella Handbollförbundet att gå igenom dessa i detalj. 

 - Jag ser fram mot ett intensivt och lärorikt VM i Slovenien, avslutar Henrik. 

 

Sist ut under sommaren är Mikael Thelander som kommer att vara delegat när damer U16 spelar European Open Championship (EOC) den 4-8 juli. Sveriges damer U16 kommer att delta. 

Turneringen spelas varje år i samband med Partille Cup i Göteborg, vartannat år damer och vartannat år herrar.  

Det svenska domarparet Jonathan Hummelgård och Emrik Svensson har nominerats till mästerskapet och svenske Mikael Thelander som delegat: 

- Det är en ära att bli nominerad och kunna se både unga spelare och domare kliva in på den internationella scenen. Här får vi se framtida världsspelare och toppdomare göra sina internationella debuter, säger Mikael. 

Spelare som exempelvis Isabelle Gulldén, Nora Mörk (Norge) och Christina Neagu (Rumänien) har gjort sina landslagspremiärer just här. I år är det dessa svenska spelare som gör landslagsdebut (länk till handbollslandslaget.se).