Hem / Handboll i Sverige / 300 åskådare tillåts på seniormatcher

300 åskådare tillåts på seniormatcher

Från och med söndag 1 november är det tillåtet med 300 personer i publiken på handbollens seniormatcher. För barn- och ungdomsmatcher ligger dock 50-gränsen kvar, och i av föreningar arrangerade turneringar är det fortsatt förbjudet med publik.

Bilden: publik under en handbollsmatch i Handbollsligan i Alingsås. Foto: Bildbyrån.

Svenska Handbollförbundet har beslutat att publikgränsen för barn- och ungdomshandboll ska ligga kvar på 50 personer. Denna gräns gäller även i Gjensidige USM.

Förbundet ser med oro på smittspridningen i samhället, där två regioner redan har beslutat om tillfälliga lokala restriktioner. Genom att behålla 50-gränsen för barn- och ungdomshandbollen bidrar förbundet till bättre förutsättningar för en smittsäker matchverksamhet. Gällande av föreningar arrangerade turneringar ligger publikförbudet tillsvidare kvar. 

Svenska Handbollförbundet följer utvecklingen och är beredda att göra justeringar när situationen förändras. 

För seniormatcher gäller alltså att det är tillåtet med upp till 300 åskådare. Detta gäller under förutsättning att ordningslagen följs. 

Vid placering av publik gäller att det ska vara minst en meters avstånd mellan varje person (undantaget personer i samma sällskap - reds. tillägg). Observera att det med denna avståndsregel kraftigt begränsas hur stor publik en anläggning kan ta in. I praktiken innebär regeln om en meter mellan varje person i de flesta fall att endast varannan rad kan användas och att endast var tredje plats på en rad kan nyttjas till publik. För att då nå upp till 300-gränsen krävs att arenan har kapacitet för 1800 personer.  Detta är givetvis ingen absolut kalkyl då varje anläggning har sina specifika förutsättningar.

Dokumentet Bestämmelser gällande nationella tävlingsmatcher uppdateras under dagen (27 oktober). Läs mer här.