Hem / Handboll i Sverige / 64 lag deltar i svenska cupen

64 lag deltar i svenska cupen

Som tidigare meddelats återinförs svenska cupen till kommande säsong då handbollens nya huvudsponsor även går in som titelsponsor till cupen. Säsong 21-22 gör 32 damlag och 32 herrlag upp om de två titlarna. I potten ligger en Europacupplats.

Svenska cupen är en tävling som delas upp i tre delar: distriktskvalificering, gruppspel och slutspel. Tävlingen inleds i januari och avlutas 12-13 månader senare (olika datum för avslut för damer och herrar på grund av mästerskapsuppehållen). Cuptiteln delas ut för det tävlingsår som svenska cupen avslutas.

Damernas och herrarnas tävling följer samma struktur där 22 lag är direktkvalificerade till gruppspelet och ytterligare tio lag gallras fram via distriktskvalificering.

Kommande säsong genomförs Svenska cupen i en något nedbantad version gällande distriktskvalificeringen, men till säsongen 2022-2023 har alla föreningar i Sverige chansen att tävla om titeln svensk cupmästare.

Nedan går vi översiktligt igenom hur svenska cupens olika delmoment kommer att genomföras. Längst ned beskriver vi även hur tävlingen säsongen 2021-2022 kommer att avvika.

Distriktskvalificering

Distriktskvalificeringen genomförs under våren den föregående säsongen (svenska cupen 2022-2023 inleds våren 2022). Kvalificeringsspelet genomförs i upp till tre perioder där den första inleds i januari och den sista avslutas efter vårens avslutande kvalspel i det vanliga seriespelet. Lag kliver in i tävlingen vid olika tidpunkter beroende på serienivå.

I januari spelar lag från lägre divisioner mot varandra och de som går vidare ställs sedan mot lag högre upp i serieträdet, och så vidare. Under distriktskvalificeringen möts endast lag som är från samma distrikt (fem distrikt enligt den nya distriktsindelningen). Antalet platser till respektive distrikt baseras på det totala antalet dam- respektive herrlag i distrikten. Alla distrikt är garanterade en plats oavsett storlek.

Gruppspel

De 22 högst rangordnade lagen tillsammans med de tio lag som tar sig vidare från distriktskvalificeringen delas in åtta fyrlagsgrupper. Lagen möts i en enkelmötesserie. De två högst rangordnade lagen får varsin hemmamatch och de två lägsta får två hemmamatcher. De två främsta lagen från varje grupp går vidare till slutspelet. Gruppspelet genomförs i augusti och början av september.

Slutspel

Slutspelet inleds med åttondelsfinaler. Åttondels- och kvartsfinaler genomförs som dubbelmöten med varsin hemmamatch. Tanken är att semifinaler och final ska genomföras som ett samlat arrangemang under en helg och då spelas i direkt avgörande matcher. Det råder fri lottning, vilket innebär att vilka lag som helst kan ställas mot varandra. I åttondelsfinalerna kan dock inte gruppettor möta andra gruppettor och två lag från samma grupp kan inte heller möta varandra.

Särskilda förutsättningar säsongen 2021-2022

Perioden med distriktskvalificering utgår. De tio damlag och tio herrlag som erbjuds plats till gruppspelet genom distriktskvalificering kommer istället att tillfrågas utifrån en rangordning som görs baserat på de allsvenska sluttabellerna för säsongen 2021-2022, samt övriga sluttabeller för säsongen 2019-2020. Hur denna sammanvägning ska göras avgöras av TK. Det görs en rangordning för varje distrikt, baserat på den nya distriktsindelningen med fem distrikt.

Säsongen 2021-2022 kommer semifinaler och final inte att genomföras som ett samlat arrangemang.

Ovanstående information är en övergripande beskrivning över strukturen på tävlingen. Regler och bestämmelser på detaljnivå presenteras efter vårens tävlingskonferenser, dock senast den 15 maj.