Hem / Handboll i Sverige / Historisk Monica Hagen hyllar reglerna

Historisk Monica Hagen hyllar reglerna

INFÖR OS: Monika Hagen har nästan all erfarenhet man kan ha inom handboll: hon har spelat länge och på hög nivå, varit domare på högsta nivå och är numera en mycket etablerad internationell matchdelegat - i sommar gör hon sitt tredje OS.

Svensk handboll blir en dominerande idrott i den cirka 140 aktiva svenska OS-truppen till Japan i sommar. Vi representeras av dam- och herrlandslagen, ett domarpar, en matchdelegat och en IHF-styrelseledamot.

Häng med oss under veckan i vår uppladdning inför OS tillsammans med mittnian/lagkaptenen Carin Strömberg, domaren Mirza KurtagicAnna Rapp - kassör i IHF och fd landslagsspelare, målvakten/lagkaptenen Andreas Palicka samt matchdelegaten Monica Hagen, som gör sitt tredje OS.

Genom Jonas Nystedts intervjuer får vi ta del av deras erfarenheter, tankar och drömmar inför och om OS och svensk handboll.


Historisk Monica Hagen hyllar reglerna

 

Monika Hagen har nästan all erfarenhet man kan ha inom handboll: hon har spelat länge och på hög nivå, varit domare på högsta nivå och är numera en mycket etablerad internationell matchdelegat. 

Vid OS-finalen i London 2012 (Norge-Montenegro) och i finalen i Rio 2016 (Ryssland-Frankrike) hade hon, tillsammans med två kolleger, det största ansvaret för hur OS-finalerna genomförts.

-Huvudansvaret för en delegat är att det inte blir regelfel så att det riskerar att bli omspel. Man håller ett tekniskt möte med inblandade lag, tidtagare och sekreterare före matcherna och går igenom alla detaljer, från matchkläder till regler och reglemente, som alla ska känna till. 

I Sverige har delegaten det tekniska mötet i samarbete med hemmalaget, medan på EM, VM och OS sker det tekniska mötet innan turneringen startar, det leds av ”topparna” inom tävlings- och domarkommittéerna. 

De allra flesta delegaterna har en bakgrund som domare, då regelkunskap är en viktig del av arbetsuppgiften. På internationella mästerskap är det kurs/genomgång innan mästerskapet startar då det i OS, VM och EM finns olika reglementen och då behövs en uppdatering.

För att kunna bli/fortsätta som delegat, har Svenska Handbollförbundet (SHF) en kurs innan varje säsongstart. SHF godkänner/föreslår delegater till Europeiska-/Internationella Handbollförbundet (EHF resp. IHF) och därefter är det EHF/IHF som nominerar delegaterna till sina matcher/mästerskap (samma förfarande med delegater som med domare).

-Jag är övertygad om att vårt regelverk är ett skäl till att vi inte ser lika mycket protester mot domslut i handboll som tyvärr i en del andra idrotter, säger Monika som nu förbereder sig för sitt tredje OS som matchdelegat.

 

Har du rätt att avbryta en match?

-Ja, jag kan avbryta matchen om det av någon anledning inträffar en incident, så att det inte går att fortsätta. Det mest vanliga är inte att avbryta, men att stoppa matchen och tillkalla sig domarna för att förebygga ett regelfel eller att ledarna bör ges en bestraffning. Domsluten måste tas av domarna.

 

Har du gjort det någon gång?

-Ja, det var i en kvartsfinal i Champions League i Ungern en gång där hemmalaget låg under och supportrarna bar sig illa åt och kastade in föremål i motståndarnas målgård. Bland annat ett plastglas med något som luktade som urin. Då utbröt en viss kalabalik för att få bortalaget att fortsätta spela och känna sig trygga. Som tur var var det svenske Per Johansson som var coach för bortalaget och det var till stor hjälp att kunna föra en dialog med honom, så att vi kunde hitta en lösning för att spela vidare. Min bedömning var att det skulle bara bli värre om vi försökte tömma den delen av läktaren. I stället skötte arrangören resten av matchen på ett bra sätt, där extra vakter blev placerade mellan publiken och planen.

 

Hur kan handbollen trots allt behålla sin charm, dvs att man är juste mot varandra och i sina olika roller?

-Generellt är att vi är justa. Sporten är hård och tuff, kroppskontakter finns ideligen, men vi hjälper varandra. Dessutom är regelverket tydligt, har du inte varit inblandad i en incident så får du inte blanda dig in i den. Då blir det minst två minuters utvisning, enligt regelboken.

 

Handbollen syns allt mer i tv, har det förändrat din roll som delegat?

-Det påverkar att allt är mer öppet, gör man fel så syns det. Slappna av går inte. Men det är en del av gamet, fel får upptäckas och det är bara positivt för handbollen att det finns mycket handboll att titta på.

 

Du har varit framgångsrik domare. Hur har den rollen förändrats?

-Vi har verkligen bra domare, nu som tidigare, och det är sällan de påverkar slutresultatet. De är vältränade och oerhört regelkunniga och löser det mesta med bra samtal. Rollen är definitivt mer påpassad idag, där ligger nog den största skillnaden.

 

Två raka OS-finaler, kan bli tre, inte många kan skryta med det direkt?

-Det är naturligtvis jättestort för mig och jag vet inte om det finns någon annan med motsvarande delaktighet. Men det är mycket som spelar in på vem som blir nominerad: vilka lag som möts, vilka domare, tjej, kille ung, gammal, nationalitet, etc.

 

Hinner du se något annat under ett OS?

-Vid de två första gjorde jag det. Det mesta var så centralt i London, friidrottsarenan och landhockeyplanen låg nära handbollshallen, så det var enkelt att ta sig dit och titta. I Rio blev det gymnastik, basket och velodromcykel. I Tokyo blir det tyvärr nog inte möjligt på grund av restriktioner med anledning av pandemin.

 

 

Kortfrågor

Vilket minne dyker först upp när du tänker på OS (oavsett idrott)?
-OS i Lillehammer, jag precis hade flyttat till Sverige (från Norge reds. amn), det rasslade in massor av OS-medaljer till Norge, men få till Sverige. Så mina svenska vänner fick sina gliringar, men sen kom ishockeyguldet, wow! Och Sverige fick plötslig 22 guld 😊, då blev situationen plötsligt omvänd.

Vilken svensk OS-prestation genom alla tider anser du är bäst, störst eller som gett mest intryck?
-När Sverige tog tre guld OS i Aten inom 26 timmar eller så, genom Stefan Holm, Carolina Klüft och Christian Olsson!

Största minne av OS-handboll?
-OS i London, då båda mina hemländer, Norge och Sverige, var i varsin handbollsfinal och jag var på plats. Fantastiskt!

Bästa rådet hur en ung handbollsspelare, ledare eller domare i framtiden ska bli OS-deltagare?

-Det är synd att unga som slutar att spela inte hittar andra roller inom handbollen där man kan nå framgång. För mej blev det ”bingo” och verkligen framgång först vid min tredje roll inom sporten. De borde tänka lite bredare. Men man får göra jobbet själv, många väntar idag på att få allt till sig. Stöd hjälper inte om du inte själv gör jobbet.

Vilken är störst, vinna EM, VM eller OS-medalj?
-OS, ingen tvekan.