Hem / Handboll i Sverige / Med anledning av coronaviruset

Med anledning av coronaviruset

Text senast uppdaterad torsdag 22 oktober 20:45.

Den här nyheten publicerade första gången den 3 mars 2020 och uppdateras kontinuerligt med ny information, nya rekommendationer och nya beslut

Observera att information, råd, rekommendationer och beslut gäller i nuläget och tillsvidare. Läget kan snabbt förändras och tagna beslut och rekommendationer kan komma att ändras med kort varsel. 

För aktiviteter längre fram än de som beskrivs nedan bevakar vi utvecklingen och fattar fortlöpande beslut.

Vi följer Regeringens beslut och Folkhälsomyndighetens råd och riktlinjer.


 

Sammanställning över den senaste månadens viktigaste uppdateringar i texten.

Mindre uppdateringar anges ej.

 

22 oktober
Särskild information:
 Beslut med anledning av skärpta allmänna råd i Uppsala.

13 oktober
Föreningsverksamhet, Ekonomi: Stödpaket, kompensationsstöd
: föreningar kan ansöka om kompensationsstöd för hösten 2020 under perioden 15-26 oktober.

2 oktober
Skydda dig och andra från smittspridning:
uppdaterade råd från Folkhälsomyndigheten.

Landslag: VM för damer U20 och damer U18 flyttas till 2021.

23 september
Föreningsverksamhet: Folkhälsomyndigheten påminner idrottsrörelsen om vikten av att följa allmänna råd och rekommendationer.

12 september
Tävlingsverksamhet:
Bestämmelser gällande arrangemang i Gjensidige USM samt Belsut om särskilda rutiner vid konstaterad covid-19.


  

Särskild information

Angående skärpta allmänna råd i Uppsala län 20 oktober - 3 november. 

Med anledning av de skärpta allmänna råd som gäller i Uppsala län har Svenska Handbollförbundet tagit en rad beslut.

 

Tävlingsverksamhet

Särskilda rutiner vid konstaterad covid-19 i laget

Beslut om särskilda rutiner vid konstaterad covid-19 gällande från och med 11 september

 

Seriespel och Gjensidige USM

Beslut om start av seriespel och Gjensidige USM

Bestämmelser gällande nationella tävlingsmatcher i handboll gällande från och med 4 september och tillsvidare. Materialet ger föreningar vägledning kring hur matcher ska hanteras så att riskerna för spridning av coronaviruset minimeras. Bestämmelserna informerar även om vad som gäller avseende publik. Vi fortsätter att bevaka utvecklingen och kommer med nya rekommendationer, riktlinjer och beslut när myndigheter och regeringen tar fram nya eller uppdaterar sina. 

Läs Bestämmelser gällande nationella tävlingsmatcher i handboll

Ladda ned Bestämmelser gällande nationella tävlingsmatcher i handboll

Bestämmelser gällande arrangemang i Gjensidige USM gällande från och med den 11 september och tillsvidare. Materialet ger föreningar vägledning kring hur arrangemang i Gjensidige USM ska hanteras så att riskerna för spridning av coronaviruset minimeras. Bestämmelserna informerar även om vad som gäller avseende publik. Vi fortsätter att bevaka utvecklingen och kommer med nya rekommendationer, riktlinjer och beslut när myndigheter och regeringen tar fram nya eller uppdaterar sina. 

 

Landslag

Observera att matcher och mästerskap kan komma att skjutas upp och/eller ställas in om nödvändigt.

 

Herrar A

Sverige är (baserat på ranking från tidigare mästerskap) kvalificerade till VM 2021 i januari (Egypten). 

Kval till EM flyttas till januari 2021. 

Kval till OS 2020 spelas våren 2021. OS 2020 är framflyttat till 23 juli–8 augusti 2021.

 

Damer A

Sverige är (baserat på ranking från tidigare mästerskap) kvalificerade till EM 2020 som spelas 3-20 december i Danmark och Norge. 

Kval till OS 2020 spelas våren 2021. OS 2020 är framflyttat till 23 juli–8 augusti 2021.

 

Herrar U20

Europeiska Handbollförbundet undersöker möjligheten att genomföra EM i januari 2021. Mästerskapet skulle ha spelats sommaren 2020.

 

Herrar U18

Europeiska Handbollförbundet undersöker möjligheten att genomföra EM i januari 2021. Mästerskapet skulle ha spelats sommaren 2020.

 

Damer U20

IHF har beslutat att flytta fram VM i Rumänien till 2021. VM skulle ha spelats sommaren 2020, men flyttades till december 2020, och flyttas nu alltså fram ytterligare. 

 

Damer U18

IHF har beslutat att flytta fram VM i Kroatien till 2021. VM skulle ha spelats sommaren 2020, men flyttades till december 2020, och flyttas nu alltså fram ytterligare. 

 

Herrar A beachhandboll

EM-kvalet i beachhandboll ställs in. Europeiska Handbollförbundet återkommer med hur lag kvalar till EM 2021.

 

U16 beachhandboll

Europeiska Handbollförbundet har beslutat att skjuta upp U16 EM i beachhandboll för pojkar och flickor till våren 2021.

 

 

Europacuper

Observera att matcher kan komma att skjutas upp och/eller ställas in om nödvändigt.

 

Damer

DELO EHF Champions League Final4 2020 ställdes in. Nya säsongen startade 12-13 september. Final4 2021 planeras till 29/30 maj 2021.

European League

Lugi HF skulle ha spelat andra kvalomgången 10/11 och 17/18 oktober men kunde på grund av rådande läge med anledning av corona ochUD:s rekommendationer inte delta.

H65 Höör kliver in i tredje och sista kvalomgången i European League. Matcher spelas 14/15 och 21/22 november. 

 

Herrar

Champions League Final 4 2020 är flyttat till den 28-29 december och spelas i LANXESS arena, Köln. Baserat på slutlig ranking i grupperna är det Barça, Paris Saint-Germain HB, THW Kiel och Telekom Veszprém HC som gör upp i Final 4.

EHF European Cup är det nya namnet på tidigare Challenge Cup. Ystads IF är direktkvalificerade till omgång 2. Starten är satt till 17/18 och 24/25 oktober. Läs mer på ehf.com.

European League är nystartad inför säsongen 2020-2021. Alingsås HK är kvalificerade för och spelade första gruppspelet den 29/30 augusti. Läs mer på ehfel.eurohandball.com. HK Malmö och IFK Kristianstad spelade kval till European Leage 29/30 augusti samt 5/6 september. Läs mer på handbollsligan.se.

 

Föreningsverksamhet

Folkhälsomyndigheten gick den 22 september ut med en påminnelse till idrottsrörelsen att fortsätta följa allmänna råd och rekommendationer för att undvika smittspridning. Svenska Handbollförbundet uppmanar föreningar, aktiva och ledare att fortsätta ta ansvar för att minska smittspridning.

På folkhalsomyndigheten.se finns information till föreningar och träningsanläggningar om covid-19.

Med utgångspunkt i Folkhälsomyndighetens rekommendationer och Riksidrottsförbundets råd gäller följande riktlinjer för träning och tävling inom svensk handboll:

Ansvaret på individen är stort och den som har symtom, även mycket milda, ska inte delta i vår verksamhet. Handboll är en kontaktsport därför rekommenderar vi att fysisk kontakt begränsas i möjligaste mån och att träningar helst genomförs utomhus. Personer över 70 år och personer som tillhör riskgrupper bör begränsa sina sociala kontakter så mycket som möjligt och gravida bör vara försiktiga. Alla verksamheter i Sverige har ett ansvar att begränsa smittspridningen och alla bör hålla avstånd till varandra.

 

Allmän information från Riksidrottsförbundet

Idrottsföreningar har, precis som alla verksamheter, skyldighet att verka för minskad spridning av covid-19. Det innebär bland annat att arrangörer som planerar en tävling, cup eller match ska vidta lämpliga åtgärder för minskad smittspridning.

Folkhälsomyndighetens bedömning är att risken för smittspridning vid idrottsaktiviteter främst uppstår i samband med trängsel och folksamlingar.

 

Folkhälsomyndighetens allmänna råd för idrotten

1. När det är möjligt - håll träningar och andra idrottsaktiviteter utomhus. Se vidare information under rubriken Förutsättningar för inomhusidrotter.

2. Begränsa antalet åskådare, undvik att trängsel uppstår.

 

Rekommendationer från Folkhälsomyndigheten vid arrangemang av tävlingar och matcher:

 • Den som är sjuk, även med milda symtom, ska inte delta i aktiviteter alls, utan stanna hemma till och med två dagar efter tillfrisknande. Insjuknar man under en idrottsaktivitet ska man gå hem direkt.
 • Genomför en riskbedömning
 • Uppmana till att om möjligt byta om hemma före och efter aktiviteter.
 • Dela inte vattenflaskor, munskydd och liknande som kan överföra saliv.
 • Ha en god kapacitet för tillfredsställande handhygien, antingen handtvätt med tvål och rinnande vatten eller om det inte går – tillgång till handsprit. Det är särskilt viktigt i toalettområden och på matställen.
 • Information om allmänna hygienråd (exempelvis affischer).

 

Förutsättningar för inomhusidrotter

I Folkhälsomyndighetens allmänna råd anges att idrottsföreningar, när det är möjligt, bör hålla träningar och andra idrottsaktiviteter utomhus. Folkhälsomyndigheten har i dialog med Riksidrottsförbundet (RF) förtydligat att detta ska förstås som att när det inte är möjligt att bedriva idrottsverksamhet utomhus får verksamheten bedrivas inomhus. För träningar och andra idrottsaktiviteter, som inte kan bedrivas utomhus, gäller de allmänna råden för inomhusaktiviteter, liksom Folkhälsomyndighetens allmänna råd samt generella råd i övrigt. Folkhälsomyndighetens förtydligande innebär att de idrotter som inte har möjlighet att bedriva verksamheten utomhus kan planera för en ansvarsfull uppstart av verksamheten inomhus.

 

Närkontakt i samband med idrottsutövning

Idrottsverksamhet med betydande grad av närkontakt vid utövning kan genomföras så länge Folkhälsomyndighetens allmänna råd samt generella råd följs i övrigt. Dock ställs det, utifrån idrottens art, särskilt stort ansvar i att utarbeta detaljerade föreskrifter i syfte att minska smittspridningen.

 

Bestämmelser, rekommendationer och riktlinjer från Svenska Handbollförbundet

Bestämmelser gällande nationella tävlingsmatcher

Bestämmelser gällande arrangemang i Gjensidige USM handboll. 

Information och rekommendationer gällande träningsmatcher.

Riktlinjer gällande turneringar.

 

Distrikt och föreningar

Distrikt och föreningar fattar, bortsett från de beslut vi här publicerat, beslut gällande den egna verksamheten. Lokala förutsättningar kan påverka beslut. Vi vill be distrikt och föreningar att hålla sig uppdaterade om det rådande läget.


Affischer

  

Mer information

Folkhälsomyndighetens allmänna råd.

Riskbedömning.

Förbud för allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med fler än 50 personer.

Skydda dig och andra från smittspridning - på olika språk

Informationsblad - på olika språk

 

Årsmöte

Det kan vara svårt att genomföra föreningens årsmöte i vanlig ordning i år. Det finns olika alternativ att fundera över:

 • Genomföra årsmötet digitalt
 • Genomföra årsmötet utomhus
 • Genomföra årsmötet inomhus, eventuellt med mötesdeltagare som deltar digitalt
 • Skjuta upp årsmötet

Riksidrottsförbundet och Svenska Handbollförbundet ger råd och rekommendationer.

 

Tips på utomhusträning

SISU Idrottsböcker har öppnat upp en av sina webbplatser som är fylld med förslag på övningar och träningsupplägg för stora och små, anpassade för att aktivera hela kroppen utomhus.

Webbplatsen Outdoor training innehåller övningar att använda i skogen, parken, lekplatsen eller trädgården. Det är enkelt att logga in på mobilen och ta med övningarna ut. Det mesta i naturen används som redskap och du får exempel på övningar med stenar, grenar, träd, bänkar, räcken och gungor.

Tillgång till materialet Outdoor training kostar i vanliga fall 150:-/användare men så länge smittrisken för Corona-viruset håller gym- och andra idrottsanläggningar stängda kan alla som vill ta del av alla övningar, tips och träningsupplägg på webbplatsen helt gratis.

Till webbplatsen Outdoor training.

 

Ekonomi  

Stödpaket, kompensationsstöd

Regeringen meddelade den 5 september att man beslutat om ett stödpaket på en miljard kronor till idrotten. I mitten av september samlade Riksidrottsförbundet referensgruppen för fördelning av stöd och företrädare för samtliga specialidrottsförbund för att få inspel i det pågående arbetet med att analysera fördelningen av det tidigare krisstödet och 

 

I första ansökningsomgången 15 oktober-26 oktober kommer Specialidrottsförbund (SF) att söka för utpekade föreningsdrivna evenemang och verksamheterI andra ansökningsomgången (januari 2020) kommer SF att kunna söka för sin egen och sina SDF:s evenemang och verksamhet. För Svenska Handbollförbundet ingår Handbollsligan, SHE, Allsvenskan damer, Allsvenskan herrar, Åhus beachhandbollfestival och Lundaspelen i utpekade evenemang och verksamheter och SHF söker alltså kompensation för dessa under denna ansökningsperiod. Övrigt stöd söker handbollföreningarna genom IdrottOnline. Ytterligare information hittar du här.

Vid frågor kontakta This is a mailto link.

 

Första stödpaketet

Den 11 juni tog Riksidrottsstyrelsen beslut om fördelning av regeringens första akuta stödpaketet på 500 miljoner kronor till idrotten. Den 12 juni kom besked till SF om beviljade ansökningar.  Den 15 juni kom besked till IF om beviljade ansökningar. 

 

LOK-stöd
Riksidrottsförbundet (RF) har beslutat om att ta fram en modell för fyllnadsutbetalning av LOK-stöd i syfte att kompensera föreningar för utebliven verksamhet under Covid-19-restriktionerna. Denna modell tas fram under hösten och tanken är att föreningar, som på grund av restriktionerna inte kunnat genomföra verksamhet eller genomfört verksamhet med reducerat antal deltagare, ska kunna kompenseras i slutet av året. Modellen kommer att bygga på att RF tittar på hur mycket olika föreningar redovisat 2020 och jämför det med tidigare år för att se mönster på bortfallet. Det kommer inte vara någon fullständig rättvisa, men de ca 585 MSEK som RF avsatt för LOK-stödet 2020 ska fördelas ut även 2020 och säkerställa att så få föreningar som möjligt tappar intäkter.

 

Omställningsstöd - regeringsförslag
Regeringen har föreslagit ett nytt omställningsstöd för företag och organisationer. Förslaget omfattar idrottsföreningar som är godkända för F-skatt. Syftet med det nya stödet är att täcka inkomstbortfall under mars och april 2020.

Läs mer om förslaget på rf.se.

 

Stöd för verksamhetsanpassning
SHF:s av RF tidigare erhållna projektmedel omfördelas för att inkludera insatser för uppehållande verksamhet för barn och unga under coronapandemin och utifrån nuvarande läge skapa förutsättningar för att exempelvis kunna träna utomhus. 

Bidraget söks genom IdrottOnline.

Sökbara projektmedel.

 

Arbetsgivare
Skatteverkets samlade information för företagare, föreningar och offentliga aktörer.

 

Tillfälligt sänkta arbetsgivaravgifter
Riksdagen har den 6 april beslutat om en tidsbegränsad nedsättning av arbetsgivaravgifterna och den allmänna löneavgiften. Arbetsgivare kan begära nedsättning av arbetsgivaravgifterna för maximalt 30 av sina anställda för utbetalningar som görs under 1 mars till och med 30 juni 2020.

Nedsättningen innebär att endast ålderspensionsavgift (10,21 procent) på ersättning upp till 25 000 kronor per betalningsmottagare och månad ska betalas.

Utförligare information om nedsättningen och beskrivning av hur redovisning ska göras i arbetsgivardeklarationen finns på följande sida: Lämna arbetsgivardeklaration.

 

Korttidsarbete
Korttidsarbete kallas ofta för korttidspermittering eller bara permittering och innebär att arbetsgivare kan minska de anställdas arbetstid och få stöd från staten för att täcka stora delar av lönekostnaden. Arbetsgivaralliansen och Unionen har tecknat nya kollektivavtal om korttidspermittering. Avtalet gäller medlemmar i branchen Ideella och Idéburna Organisationer, Upplevelse och Kultur samt Idrott. 

Från den 7 april går det att ansöka om stödet hos Tillväxtverket.

Utförligare information om korttidsarbete och beskrivning av hur ansökan ska göras: Ansök om stöd för korttidsarbete.

 

Regler för restauranger och caféer

Folkhälsomyndigheten föreskriver, med stöd av smittskyddsförordningen, att restauranger, barer och caféer i hela landet ska vidta särskilda åtgärder för att minska risken för spridning av covid-19. Nya föreskrifter gäller från och med 7 julihttps://www.folkhalsomyndigheten.se/nyheter-och-press/nyhetsarkiv/2020/juli/nya-foreskrifter-och-allmanna-rad-till-serveringsstallen/.

 

BRIS ger råd

Så pratar du med barn om covid-19.

 

Lägerverksamhet

Riksläger
Svenska Handbollförbundets riksläger som skulle arrangerats under våren/sommaren har skjutits upp. Nya datum gäller:

För spelare födda 2003:
Riksläger 3 genomförs den 27-30 oktober.
Riksläger 4 genomförs den 19-22 december.

För spelare födda 2004:
Riksläger 1 genomförs den 27-30 oktober.
Riksläger 2 genomförs den 19-22 december.

Gällande regionläger för spelare födda 2004 återkommer vi framöver med besked.

Läs mer om de uppskjutna rikslägren.

Distriktsläger och föreningar som arrangerar läger/idrottsskolor
Fysisk aktivitet är bra för folkhälsan och det är viktigt att barn i så stor utsträckning som möjligt kan fortsätta med sina normala aktiviteter.

Kollo och liknande lägerverksamheter för barn och ungdomar (födda 2002 eller senare) kan genomföras. Du som ansvarar för lägerverksamheten måste se till att minska risken för att covid-19 sprids. Du bör också göra en riskbedömning inför olika aktiviteter och vidta de försiktighetsåtgärder som krävs.

Tänk bland annat på det här:

 • Genomför träningen och aktiviteterna utomhus om det går.
 • När det är möjligt, dela in deltagarna i mindre grupper.
 • Öka avståndet mellan sovplatser och sittplatser i matsalen och andra utrymmen om det är möjligt.
 • Minimera antalet aktiviteter som samlar många personer, till exempel vid avslutningar eller föreställningar för föräldrar och besökare.
 • Se till att det finns möjlighet att tvätta händerna ofta.
 • Stanna hemma vid sjukdom, även vid lindriga symtom. Deltagare som insjuknar under lägret ska ta sig hem så fort som möjligt.

För fler råd se Folkhälsomyndighetens FAQ om idrotts- och träningsaktiviteter.

Mer information hittar du även på Folkhälsomyndighetens sida om hur du skyddar dig själv och andra från smittspridning.

Riktlinjer från Svenska Handbollförbundet specifikt gällande av föreningar arrangerade turneringar: Riktlinjer gällande turneringar.

 

Utbildningar, kurser, konferenser och möten

Svenska Handbollförbundet sanktionerar att de utbildningar/kurser så som exempelvis BAS, TS1, TS2 samt övriga kurser som genomförs av distrikten tillsvidare kan genomföras digitalt, exempelvis via Teams, alternativt skjuts upp.

Information om Svenska Handbollförbundets utbildningar
TS3 flyttas fram. Vi planerar för genomföring den 2-6 januari 2021.

Målvaktstränarutbildning
Steg 3 planeras genomföras den 14/11.
Steg 4 planeras genomföras den 8/1 2021.

Möten och konferenser genomförs i så stor utsträckning som möjligt digitalt. Om mötet kräver att deltagarna träffas på samma plats bör Folkhälsomyndighetens rekommendationer följas.

Årsmöten, årsstämmor o. dyl.
Det kan vara svårt att genomföra distriktsförbundets/föreningens årsmöte i vanlig ordning i år. Det finns olika alternativ att fundera över:

 • Genomföra årsmötet digitalt
 • Genomföra årsmötet utomhus
 • Genomföra årsmötet inomhus, eventuellt med mötesdeltagare som deltar digitalt
 • Skjuta upp årsmötet

Riksidrottsförbundet och Svenska Handbollförbundet ger råd och rekommendationer.

  

Övrigt

Resor

Inrikes
Restriktionen gällande inrikes resor är hävd och den som är symtomfri kan resa inom landet. Alla andra rekommendationer gällande resor ligger kvar. Resor ska fortsatt göras med försiktighet och social distansiering. 

 

Utrikes
UD förlänger avrådan från icke nödvändiga resor till Estland, Irland, Lettland och Litauen till och med den 4 november 2020.

UD har i tidigare beslut hävt avrådan från icke nödvändiga resor till: Andorra, Belgien, Bulgarien, Cypern, Danmark, Finland, Frankrike, Grekland, Island, Italien, Kroatien, Liechtenstein, Luxemburg, Malta, Monaco, Nederländerna, Norge, Polen, Portugal, Rumänien, San Marino, Schweiz, Slovakien, Slovenien, Spanien, Storbritannien, Tjeckien, Tyskland, Ungern, Vatikanstaten och Österrike.

UD har tidigare fattat beslut om avrådan från icke nödvändiga resor till övriga länder utanför EU, EES samt Schengenområdet till och med den 15 november 2020. Detta beslut gäller alltjämt.

 

Reseinformation 
På krisinformation.se hittar du all aktuell och viktig information från myndigheterna gällande utrikes resor, rekommendationer, intyg och information om att vistas utomlands.

 

Svenskar utomlands

Befinner du dig utomlands? Se till att du står med på svensklistan.

 

Håll dig uppdaterad

Fortsatt gäller att vi ber att samtliga håller sig uppdaterade via folkhalsomyndigheten.se och agerar enligt myndighetens rekommendationer, samt via krisinformation.se och agerar enligt regeringens beslut. Observera att läget kan förändras snabbt.


Aktuella regeringsbeslut

Regeringen har förlängt det tillfälliga inreseförbudet till och med den 31 oktober. För att mildra effekterna av coronavirusets spridning och minska utbrottet av covid-19 råder ett tillfälligt inreseförbud till EU via Sverige. Läs mer på regeringen.se.

Regeringen beslutade den 1 april om besöksförbud på samtliga landets äldreboenden för att förhindra spridningen av sjukdomen covid-19. Besöksförbudet upphör från och med den 1 oktober. Läs mer.

Regeringen införde den 29 mars förbud mot allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med över 50 personer. Beslutet gäller tillsvidare och ersätter det tidigare beslutet om förbud för sammankomster med fler än 500 personer. I praktiken är det allmänna tillställningar där ordningslagen gäller som påverkas. Folkhälsomyndighetens förhoppning är att beslutet får en normativ effekt som innebär att människor även begränsar privata tillställningar. Formellt påverkas inte exempelvis gym, restauranger, privata fester, företagsevenemang, bibliotek, simhallar och liknande, och inte heller skolor. Förbudet gäller inte heller för den som vistas i större folksamlingar på till exempel allmänna färdmedel, torg, köpcenter och liknande.

 

Allmäna råd från Fokhälsomyndigheten

Håll avstånd och ta personligt ansvar.

För att motverka spridningen av covid-19 i Sverige krävs att du alltid stannar hemma när du har symtom, att du är noggrann med handhygienen och att alla håller avstånd till varandra.

Enligt Folkhälsomyndighetens allmänna råd bör större sociala sammanhang undvikas och personer över 70 år bör vara särskilt försiktiga. Läs mer hos folkhalsomyndigheten.se ang den som är över 70 år.

Gravida rekommenderas att vara försikta och noggranna med att följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer, särskilt mot slutet av graviditeten. Särskilt försiktig ska gravida med riskfaktorer som högt blodtryck, diabetes eller fetma vara. Gravida verkar inte ha högre risk än andra, men Folkhälsomyndigheten vill ändå, som en extra försiktighetsåtgärd och i förebyggande syfte, att gravida är försiktiga. Läs hela texten hos folkhalsomyndigheten.se.

Ansvaret på den egna individen är stort. Läget innebär att det är viktigt att var och en med symptom, även milda, begränsar sociala kontakter där smitta riskerar att överföras. Det gäller både i arbetslivet och i privatlivet och kan bidra till att minska spridningens omfattning. För att så mycket som möjligt bromsa en spridning i samhället vill Folkhälsomyndigheten påminna allmänheten om vikten av en god handhygien och för den som har möjlighet att arbeta hemifrån är det bra att göra det samt att vi alla håller avstånd till varandra, både inom- och utomhus. Vi ska undvika att träffa våra äldre och sköra.

Läs de allmänna råden i sin helhet här: https://www.folkhalsomyndigheten.se/contentassets/5733d0f5cba44d9e9069a272f7e98470/hslf-fs-allmanna-rad-om-allas-ansvar-covid-91.pdf

 

Skydda dig och andra från smittspridning

Följande information är hämtad från folkhalsomyndigheten.se

 

Håll avstånd och ta personligt ansvar

Viktiga saker som alla kan göra:

 • Stanna hemma även om du bara känner dig lite förkyld.
 • Har du nytillkomna symptom på covid-19 som inte går över inom ett dygn bör du kontakta 1177 för att se vad som gäller i den region där du bor för att lämna prov för covid-19, förutsatt att symtomen inte kan förklaras av andra sannolika orsaker så som känd allergi, migrän eller spänningshuvudvärk.
 • Tvätta händerna ofta med tvål och vatten, i minst 20 sekunder.
 • Håll en armlängds avstånd till andra både inomhus och utomhus.
 • Om det är möjligt, färdas på ett annat sätt än med allmänna färdmedel eller kollektivtrafiken, till exempel gå eller cykla.
 • Välj ett färdmedel där du kan boka plats eller ett där du kan undvika trängsel.
 • Håll avstånd till andra på bussen, tunnelbanan, spårvagnen och andra allmänna färdmedel.
 • Undvik att delta i större sociala sammanhang som fester, begravningar, dop, kalas eller bröllop. När det gäller begravningar har Svenska kyrkan och Myndigheten för stöd till trossamfund information om hur dessa kan genomföras för att förhindra smitta av covid-19.
 • Håll avstånd till andra på idrottsplatser, badhus och gym och undvik att byta om i allmänna omklädningsrum.
 • Är du 70 år eller äldre är det extra viktigt att du undviker platser där människor samlas och att du begränsar dina fysiska kontakter.

 

Stanna hemma när du är sjuk

Barn och vuxna som känner sig sjuka bör alltid stanna hemma från arbetet, skolan, förskolan och andra aktiviteter. De bör också undvika nära kontakt med andra.

Under coronapandemin är det viktigt att alla är extra försiktiga för att undvika smittspridning i samhället. Därför har vi på Folkhälsomyndigheten tagit fram särskilda rekommendationer som handlar om när barn och vuxna kan gå tillbaka till arbetet, skolan, förskolan och andra aktiviteter.

Om du, som barn eller vuxen, får symtom som är snabbt övergående, till exempel om du vaknar och är lite hängig men redan nästa dag känner dig helt bra, behöver du inte ta ett test för covid-19. Däremot bör du ändå stanna hemma två dygn utan symtom för att vara riktigt säker på att du inte blir sjuk. Därefter kan du gå tillbaka till arbetet, skolan, förskolan och andra aktiviteter.

Om symtomen har en tydlig orsak som du känner igen sedan tidigare, och inte kan antas bero på covid-19, behöver du inte stanna hemma. Sådana orsaker kan vara till exempel migrän eller allergi.

Om symtomen inte går över efter ett dygn gå in på webbplatsen 1177.se för att se vad som gäller i den region där du bor för att lämna prov för covid-19 (barn i förskoleålder testas sällan). De regionala förutsättningarna, det vill säga vilka möjligheter sjukvården i din region har för att testa personer utifrån rådande smittspridningsläge av covid-19 och andra infektioner, avgör vilka som testas. I väntan på ditt provsvar bör du stanna hemma och undvika nära kontakt med andra.

 

Var uppmärksam på symtom på covid-19

De symtom som rapporterats är framförallt feber och hosta. Även andningspåverkan, snuva, halsont, huvudvärk, illamående, muskel- och ledvärk är vanliga symptom. De flesta får lindriga besvär som går över av sig själv med egenvård i hemmet. En del blir allvarligt sjuka med exempelvis andningssvårigheter och lunginflammation. Känner du symtom ska du försöka låta bli att träffa andra människor.

 

Om du testats positiv för covid-19

Om du har tagit ett test som visar att du har covid-19 ska du vara hemma i minst sju dygn räknat från den dag du fick symtom. Om du av någon anledning blivit provtagen trots att du inte har symtom räknas sju dygn från den dag du tog ditt test. Du behöver dessutom ha varit feberfri och mått bra i minst två dygn. Om du har kvarvarande lindriga symtom som lätt hosta och snuva eller lukt- och smakbortfall men i övrigt känner dig helt frisk, kan du återgå till arbete, skola, förskola och annan aktivitet om det gått minst 7 dygn sedan insjuknandet.

Särskilda rutiner finns för svåra fall som vårdats på sjukhus.

Vid behov av sjukvårdsrådgivning kontakta 1177.

Det är viktigt att känna till att covid-19 är en allmänfarlig och samhällsfarlig sjukdom enligt smittskyddslagen och att man därför är skyldig att följa förhållningsregler för att förhindra smittspridning. Du får information om förhållningsregler enligt regionala smittspårningsrutiner.

 

Om du testats negativ för covid-19

Du kan gå tillbaka till arbetet, skolan, förskolan eller annan aktivitet så snart du känner dig frisk och pigg igen och inte har någon feber. Följ de rutiner för sjukfrånvaro som finns på din arbetsplats, skola, förskola eller för annan aktivitet.

 

Om du har symtom men inte testats för covid-19

Om du har symtom som snabbt går över, och som inte kan förklaras av någon annan känd orsak (till exempel migrän eller allergi), behöver du ändå stanna hemma och vara helt symtomfri i minst 2 dygn innan du kan återgå till arbete, skola, förskola eller annan aktivitet (se även ovan). Detta för att försäkra dig om att symtomen verkligen var tillfälliga.

Om du av någon anledning inte har testats för covid-19 trots att du haft symtom i mer än ett dygn som inte kan förklaras av någon annan känd orsak, kan du gå tillbaka till arbetet, skolan, förskolan eller annan aktivitet sju dygn efter att du fick symtom om du mått bra och varit feberfri i minst två dygn. Det gäller också om du har kvarvarande lindriga symtom som lätt hosta och snuva eller lukt- och smakbortfall.

Om du arbetar inom vård eller omsorg (ej barnomsorg) gäller andra rutiner, se Vägledning om kriterier för bedömning av smittfrihet vid covid-19.

 

Det här gäller om du eller någon i familjen blivit sjuk

 

 

 

Tvätta händerna ofta

Smittämnen fastnar lätt på händer. De sprids vidare när du tar någon i hand. Tvätta därför händerna ofta med tvål och varmt vatten, minst 20 sekunder. Tvätta alltid händerna när du kommer hem eller när du kommer till ditt arbete efter att ha varit ute, före måltid, vid mathantering och efter ett toalettbesök. Handsprit kan vara ett alternativ när du inte har möjlighet till handtvätt. Affisch - Undvik att bli smittad och att smitta andra (finns på flera språk).

 

Hosta och nys i armvecket

När du hostar och nyser sprids små, små droppar som innehåller smittämnen. Genom att hosta och nysa i armvecket eller i en pappersnäsduk hindrar du smitta från att spridas i din omgivning eller från att förorena dina händer. Släng alltid pappersnäsduken i en papperskorg och tvätta händerna.

 

Undvik att röra ögon, näsa och mun

Smitta sprids genom slemhinnor i ögon, näsa och mun. En allmänt förebyggande åtgärd mot luftvägsinfektioner är att undvika att röra vid ögon, näsa och mun.

 

Handsprit

Om tvål och vatten inte finns tillgängligt, kan man använda handsprit med minst 60 % alkohol. Tvätta alltid händerna med tvål och vatten om händerna är synligt smutsiga.  


 

Vi fortsätter att bevaka utvecklingen och uppdaterar informationen fortlöpande vid nya råd, rekommendationer och beslut.