Hem / Handboll i Sverige / Nyhetsarkiv / TS moderniseras - blir Tränarutbildning

TS moderniseras - blir Tränarutbildning

Utbildningen för handbollsledare på alla nivåer - Tränarskolan (TS) – byter från den 1 maj namn till Tränarutbildning. Utbildningen görs om, delas upp och flera delar digitaliseras för att lättare kunna nå fler ledare på ett tydligare sätt.

Svenska Handbollförbundets (SHF) utbildning för handbollsledare har omarbetats, delar har digitaliserats och kurserna blir kortare och fler. Den nya utbildningen lanseras den 1 maj i samband med att den första kursen släpps på SHF:s utbildningsportal Handbollsakademin.

 

Kalle Andersson, utbildningskonsulent på Svenska Handbollförbundet, berättar att omstruktureringen och digitaliseringen av utbildningen ger flera vinster, bland annat kommer deltagare i Tränarutbildningen att kunna slutföra kurserna under en kortare tidsperiod än tidigare och kurserna kommer att ha en tydlig progression där utbildningens innehåll riktar sig till rätt ålder på spelarna. Med vårt nya upplägg blir det också möjligt att uppdatera och digitalisera utbildningarna på ett lättare sätt i framtiden och vi ser fram mot att möta nya tekniska utvecklingsmöjligheter, fortsätter Kalle.

Tränarutbildning i flera steg 

Tränarskolan byter alltså namn till Tränarutbildning och struktureras också om. 

- Vi delar in Tränarutbildningen i två block: utbildning för barn- och ungdomstränare samt utbildning för seniortränare. För barn- och ungdomstränare blir det aktuellt med steg 1 - 5 i Tränarutbildningen för att få kunskap att leda barn/unga, och för seniortränare gäller steg 4 - 6 för att få kunskap att leda seniorlag. Efter steg 6 kan du addera den internationella topptränarutbildningen MasterCoach för att få behörighet att leda lag på yppersta seniorelit/-landslagsnivå, säger Kalle.

 

- Dessutom utökar vi det vi kallar symposium - våra uppdateringsutbildningar. Tidigare har vi med jämna mellanrum arrangerat Topphandbollsymposium för seniorelittränare och förbundskaptener och i framtiden kommer vi även att kontinuerligt arrangera barnhandbollsymposium och ungdomshandbollsymposium, och på sikt kommer SHF även att addera fler kurser för ledare som vill specialisera sig inom beachhandboll och parahandboll, avslutar Kalle. 

 

Om du vill vidareutbilda dig och har gått BAS i den tidigare Tränarskolan så är det Tränarutbildning 2 du ska anmäla dig till, har du gått TS1 så är det Tränarutbildning 4 du ska läsa nästa gång. Har du läst TS2 och vill vidareutbilda dig så är det Tränarutbildning 6 som gäller för dig.Gamla legitimationer blir nya legitimationer   

Vad ger din gamla utbildning i Tränarskolan för legitimation i den nya Tränarutbildningen?

 

I den schematiska bilden nedan ser du vad din nuvarande utbildningsnivå ger för legitimation i det nya upplägget.

Mer information

Sidorna för ledare gällande utbildning på svenskhandboll.se kommer att uppdateras successivt med det nya innehållet från och med den 1 maj.

 

I utbildningsportalen Handbollsakademin hittar du vårt webbaserade utbildningsmaterial och det nya materialet släpps successivt från och med den 1 maj.

Har du frågor gällande den nya utbildningen och upplägget på den kan du kontakta Kalle Andersson, Svenska Handbollförbundet.

 

Aktuella kurser i Tränarutbildningen kan du hitta via söksidan för utbildningar.

Frågor som när nästa kurs börjar och hur du anmäler dig till den kan distriktens utbildningskonsulenter svara på.