Hem / Handboll i Sverige / Robert kontrar

Robert kontrar

UPPDATERAD. Om glädje och sorg, starten för vår nya distriktsorganisation, beachhandboll och om en efterlängtad omstart.

Denna text har uppdaterats. Se stycke märkt med *

Glädje och sorg

Det är med delade känslor vi är på väg att avsluta handbollssäsongen 2020-2021.

Glädje över att damlandslaget, herrlandslaget, domarparet Mirza Kurtagic/Mattias Wettervik och Monica Hagen, som delegat, har kvalificerat sig för OS i Tokyo – det är helt unikt i vår historia. Dessutom har damlandslaget kvalificerat sig för VM2021 efter att ha bytt ut hela truppen och herrlandslaget kvalificerade sig till EM2022 igår, med två matcher kvar att spela av EM-kvalet. Ett perfekt avstamp mot våra mästerskapsarrangemang på hemmaplan i januari 2023 (VM, herrar) och  december 2023 (VM, damer). Tidigare fick vi också besked om att EM för damer U17 och -U19 samt herrar U19 kommer att genomföras i EM och att herrlandslaget samt damer U17 och herrar U17 i beachhandboll är kvalificerade för EM2021. *Inte nog med det, för dessutom har vårt främsta domarpar inom beachhandbollen nominerats att döma båda mästerskapen: bröderna Johan och Martin Gomér, som tillhör också de främsta domarparen i världen och har fler stora turneringar och finaler på meritlistan. Vi hoppas kunna återkomma med en intervju med paret längre fram.

Sorg och förtvivlan över att massor av handboll ställts in under året. Siffror från RF (Riksidrottsförbundet) visar att 35 % av verksamhet (träning/tävling/turnering) inom svensk handboll under 2020 inte kunde genomföras. Coronapandemin har slagit stenhårt mot samhället och idrotten och fortsätter att göra det.

Vi kan konstatera att vi inom handbollen ändå haft ett bra och säkert system för att undvika smitta i samband med våra seniorelitmatcher. Med snabbtester sedan i höstas för lagen och senare även för domarna har vi klarat oss bra.

 

Med sikte på omstart

Nu går starten för vår nya distriktsorganisation och ett engagerande arbete väntar för att hitta gemensamma vägar framåt och som över tid ska ge oss en än mer jämställd och likvärdig idrott över hela landet. Mer om det kommer du att kunna läsa på vår webbplats framöver.

 

Utbildning och regelverk klara för beachhandbollen

Sommaren närmar sig och därmed den spännande högsäsongen inom beachhandbollen. Det är väldigt glädjande att vi nu har ett utbildningspaket klart för instruktörer och domare. Intresset ökar och vi tror att det här ger oss en ytterligare skjuts framåt.


Bakom kulisserna har ett arbete med att utveckla ett beachhandbollsspecifikt utbildningsmaterial pågått. Vi ser ett växande intresse inom föreningarna att utbilda sig inom beachhandboll och med det i åtanke färdigställdes en utbildning för instruktörer och en för domare i början av det här året. Ambitionen är att driva på utvecklingen och den resa som beachhandbollen bara påbörjat genom att möjliggöra för fler intresserade att förkovra sig i relevant kursmaterial. Vi ser redan nu en stor efterfrågan på utbildningarna och är övertygade om att detta är ett steg i rätt riktning för att bygga vidare på den utveckling beachhandbollen i Sverige haft senaste åren. Samtidigt har ett anpassat regelverk tagits fram för barn upp till 11 år samt för ungdomar 12-15 år i syfte att förbättra deras utveckling. 

 

Handboll NU

Vi kraftsamlar tillsammans för en bred, landsomfattande, rejäl sportslig omstart i september under parollen Handboll NU. Det blir en handbollsmanifestation med förhoppning om att komma igång och att komma tillbaka till ett mer normalt läge.

SHF och de fem nya SDF:en planerar för en bred, landsomfattande, rejäl omstart av handbollen i september. Under parollen Handboll NU kommer svensk handboll att skapa en handbollsmanifestation och återstart inför säsongen 2021/2022.

Under perioden 3-12 september kommer vi tillsammans att försöka lyfta och göra handboll, beachhandboll och parahandboll från våra yngsta till våra äldsta utövare synlig på alla möjliga sätt. Vi har förhoppningar om att vi har möjlighet till en återstart av all verksamhet och att vi kommer tillbaka till det nya normala samtidigt som vi skapar kul aktiviteter och utmanar varandra i olika ”happenings”.

Projektet kombineras med verksamhetsstarten för vår nya distriktsorganisation och SDF:en är redan igång och bollar tankar och idéer med föreningarna om vad som kan genomföras under Handboll NU. Exempelvis planeras det redan för handbollens dag lördagen den 11 september och rullstolshandbollen skissar på en tour genom landet för att möta nya intresserade. Handboll NU kommer att innehålla mycket mer, lokalt som centralt, såväl på plats som digitalt.

 

Glad sommar - nu laddar vi alla om!

Robert Wedberg, generalsekreterare