Hem / Handboll i Sverige / Robert kontrar

Svensk handboll tillsammans genom och framåt

- Jag vill tacka ALLA för det stora tålamodet och det sätt som man ställt upp, gillat läget och accepterat alla de beslut som tagits och som inneburit olika prövningar för oss alla inom svensk handboll det senaste halvåret.

Mycket har från och till varit oklart under det senaste halvåret, och jag vill passa på att tacka ALLA inblandade i vår verksamhet för det stora tålamodet och det sätt som man ställt upp, gillat läget och accepterat alla de beslut som tagits och som inneburit olika prövningar. Svensk idrott har genom Riksidrottsförbundet jobbat hårt för att hålla ihop under krisen, och svensk handboll har haft en enad och gemensam riktning hela vägen.

 

Beslut om start av handbollssäsongen 2020-2021

Under sommaren klarnade situationen något och vi kunde fatta beslut om start av seriespel och Gjensidige USM enligt plan, men med särskilda bestämmelser. Folkhälsomyndigheten gick tidigare i veckan ut och påminde hela idrottsrörelsen om vikten av att fortsätta följa allmänna råd och rekommendationer för att undvika smittspridning nu när idrotten startat upp tävlingsverksamhet på alla nivåer igen. 

En del av våra serier har redan hunnit med sina premiäravkast, medan andra är på gång. Det är fortfarande en mycket liten publik som tillåts på våra matcher så utvecklingen med att göra verksamheten, som inte täcks av tv-avtal, tillgänglig genom sändningar i SolidSport har skett i ett rasande tempo för att så många som möjligt ska kunna se handboll som spelas på alla nivåer. Exempel på det är att samtliga 30 arrangörer den gångna helgen sände alla matcher i U18-klasserna i Gjensidige USM och att samtliga 25 arrangörer sänder alla matcher i klassen P16 den här helgen, det har just blivit klart också att vi sänder alla matcher från Handbollsettan

Höstens spelprogram blir intensivt för våra klubblag, liksom i de internationella ligorna och i höst/vinter ser det dessutom ut att äntligen vara möjligt att genomföra och spela landskamper och mästerskap. Först ut är damerna som möter Polen i Lund och Ystad den 1-3 oktober, och därefter EM i Danmark/Norge den 3-20 december, liksom det uppskjutna OS-kvalet som ska spelas i Spanien våren 2021.

Herrlandslaget spelar kval till EM i november och januari, Det blir samtidigt också avstamp för VM i Egypten den 13-31 januari, och med chans på OS-spel via kvalspel i Tyskland våren 2021.

Jag och många med mig är övertygade om att vi, med vår nya landslagsorganisation förbundskaptenerna Thomas Axner (dam) och Glenn Solberg (herr) (som minst sagt fått en annorlunda start på sin kaptenstid) i spetsen, kommer att kunna konkurrera med de allra bästa framledes. Svensk handboll är stark.

 

Nya distriktsorganisationen ute på slutremiss

Arbetet med regionaliseringen av svensk handboll och den nya distriktsorganisationen går vidare och den senaste avstämningen var den extra insatta ordförandekonferensen den 12 september. Där diskuterades bland annat förslaget till den nya organisationen. Förslaget i sin helhet är nu ute på remiss i handbolls-Sverige fram till den 13 oktober och nästa steg blir: 1. ett avstämningsmöte med distriktsordförandena (efter remissrunda) den 15 oktober och 2. beslut på den extra förbundsstämman som är satt till den 21 november.

Organisationsförslaget ser ut som följer:

Handbollförbundet Mitt placeras i Eskilstuna och där Dalarna, Uppsala, Västmanland, Örebro, Södermanlands län ska inrymmas. Från Kalmar ansluter Västervik och Vimmerby kommuner, och från Jönköping Tranås och Aneby.

Handbollförbundet Norr placeras i Umeå och där administreras Västernorrlands, Jämtlands, Västerbotten och Norrbottens län.

Handbollförbundet Syd placeras i Malmö och där ingår Skåne, Blekinge och Kronobergs län. Från Kalmar län kommunerna Borgholm, Emmaboda, Hultsfred, Högsby, Kalmar, Mönsterås, Mörbylånga, Nybro, Oskarshamn och Torsås. Från Jönköping kommunerna Eksjö, Nässjö, Sävsjö, Vaggeryd, Vetlanda och Värnamo och från Halland ansluter Halmstad och Laholms kommuner.

Handbollförbundet Väst placeras i Göteborg med Västra Götaland och Värmlands läm. Mullsjö, Habo, Jönköping. Gislaved och Gnosjö ansluter från Jönköpings län, och från Halland kommunerna Kungsbacka, Varberg, Falkenberg och Hylte.

Handbollförbundet Öst hamnar i Stockholm där Stockholm och Gotlands län ingår.

 

Bakgrunden till regionaliseringen kommer ur den egna rörelsens tankar och behov med de gemensamma målen om att nå en större effektivitet, större samordning, tydligare roller, utveckling och likvärdiga förutsättningar, påverkansarbete och inte minst ökad professionalism.

 

Unika projektet ”Framtidens Idrottshall” väl mottaget

Hur kan och bör framtidens idrottshall se ut för kommande generationer? Vilken roll får vi inom handbollen när nya hallar ska projekteras och byggas - och hur påverkar det vår sports behov? Konceptet för Framtidens Idrottshall och ett omfattande dokumentet släpptes i samband med vårt idrottsöverskridande webbinarium den 1 september.

Hallbristen i Sverige är stor och det drabbar hela samhällets folkhälsa och inte bara idrotten, men främst våra ungdomar som utöver olika sporter och andra aktiviteter i hallarna. Sveriges fem största idrottsförbund för inomhusidrott: Svenska Handboll-, -Basketboll-, -Innebandy-, -Volleyboll-, och -Gymnastikförbundet har tillsammans med White arkitekter lanserat ett nytt unikt hallprojekt. 

- Det är en central framtidsfråga för oss, och givet för oss att vara med och påverka gemensamt med de fyra övriga stora inomhusidrotterna. Hallbristen skapar enorma problem för vår verksamhet. Idrotten glöms allt för ofta bort när nya bostadsområden ska projekteras. Vi kan tillsammans skapa en tydlighet och bidra med kunskap till kommuner och regioner som ansvarar för den övervägande delen av alla idrottshallar, säger Per Ekberg som är en av initiativtagarna och Svenska Handbollförbundets representant i projektgruppen. 

Över 1000 personer anmälde sig för att kunna ta del av webbinariet och över 500 var uppkopplade när det sändes live, då satt människor tillsammans i grupper, såväl i kommunhusen som inom idrottsrörelsen runt om i landet för att ta del av projektet.

Exempel på kommande behov är fler hallar kopplade till skolans- och idrottens behov utifrån vikten av fysisk aktivitet och jämlik hälsa. Miljöer utformade så de kan understödja detta i form av omklädning i grupp eller avskilt, möjlighet till läxläsning, att träffas socialt, äta mellanmål, kanske läsa mejl innan aktiviteten i hallen, möjligheter till teori, analys och reflektionsytor.

Läs mer, ladda ner dokumentet och se webbinariet i efterhand här.

  

Kalle Andersson ny utvecklings- och utbildningsresurs

Under våren anställde vi Kalle Andersson, utvecklings- och utbildningskonsulent. Kalle kommer närmast från Upplands Handbollförbund, där han jobbade som konsulent inom utbildning, tävling och föreningsutveckling. Kalle kommer att jobba tätt tillsammans med Lennart Söderström, men även distrikten och instruktörer till Tränarskolan för att se över hur en digitalisering kan utveckla, förändra och effektivisera våra utbildningar. Mer om Kalle kan du läsa här.

 

Tillsammans drar vi nu igång den nya säsongen, även om den kanske inte blir som vanligt och tillsammans tar vi oss genom de motgångar och svårigheter vi möts av, framåt med hjälp av regionaliseringen och via framtidens idrottshallar. För svensk handboll är stark och växer med våra gemensamma krafter.