Hem / Handboll i Sverige / Walt Disney inspirerar OS-domare

Walt Disney inspirerar OS-domare

INFÖR OS: -Personligen är jag ett stort fan av Walt Disneys citat, ”If you can dream it, you can do it.” Att vi nu nått vårt mål visar att ihärdighet, dedikation och stor uppoffring faktiskt innebär att inget är omöjligt, säger Mirza Kurtagic stolt.

Svensk handboll blir en dominerande idrott i den cirka 140 aktiva svenska OS-truppen till Japan i sommar. Vi representeras av dam- och herrlandslagen, ett domarpar, en matchdelegat och en IHF-styrelseledamot.

Häng med oss under veckan i vår uppladdning inför OS tillsammans med mittnian/lagkaptenen Carin Strömberg, domaren Mirza Kurtagic, Anna Rapp - kassör i IHF och fd landslagsspelare, målvakten/lagkaptenen Andreas Palicka samt matchdelegaten Monica Hagen, som gör sitt tredje OS.

Genom Jonas Nystedts intervjuer får vi ta del av deras erfarenheter, tankar och drömmar inför och om OS och svensk handboll.


Walt Disney inspirerar OS-domare

 

Redan 2005 – alltså för 16 år sedan – bestämde sig kompisarna Mirza Kurtagic och Mattias Wetterwik för att de skulle döma handboll i OS. I sommar blir det verklighet.

-Personligen är jag ett stort fan av Walt Disneys citat, ”If you can dream it, you can do it.” Att vi nu nått vårt mål visar att ihärdighet, dedikation och stor uppoffring faktiskt innebär att inget är omöjligt, säger Mirza Kurtagic stolt.

 

16 domarpar är uttagna inför OS i Tokyo. De forna spelarna och kompisarna från Uddevalla HK blir därmed det 10:e svenska OS-domarparet från Sverige genom tiderna.

- Att ha nått OS innebär en bekräftelse på att vi har gjort oerhört många rätt på vägen, och det blir en otroligt stor ära att få representera Sverige och svensk handboll. Men alla turneringar är lika viktiga vid varje tillfälle och vi är lika förväntansfulla och inspirerade som när vi blev uttagna för Bohuslän/Dal och SverigeCupen (svensk handbolls distriktslagsturnering för landets 15-åringar, reds. anm.). Det är samma pirrande känsla i magen, samma förväntansfulla upplevelser vare sig det är Tokyo eller Katrineholm och TreBollar.

 

Hur kom det sig att ni drömde så tydligt redan 2005 om OS?

-Vi har kontinuerligt jobbat för att ha och nå högre mål. Under en av våra första matcher i damernas elitserie, sa vi i en intervju att drömmålet var att få döma OS. Då var det så långt ifrån vår vardag, ett ouppnåeligt mål för ett par killar som precis börjat döma nationellt. Nu är det en helt obeskrivlig känsla att det faktiskt blir verklighet.

 

Svenska domare genom historien har nått stora framgångar, vad beror det på?

-Vi har en stark handbollstradition i Sverige, förbundet arbetar beslutsamt med domarutbildningar, och har genom det utbildat flera domare i världsklass. Domare som sedermera även har blivit oerhört uppskattade utomlands. Tidigare kollegor har banat väg för kommande generationer och det är något som Mattias och jag också eftersträvar att vara. Att vara just support och inspiration för framtida generationer svenska domare.

 

Spelförståelse, kroppsspråk och att kunna kommunicera är nycklar för domarna, hur bra är ni på det?

-Det har alltid varit en viktig del av domaryrket, mantrat att när man är ute och löptränar i skogen så skall man stanna och varna/utvisa varje träd är något som vi fick höra i tidig ålder. Idag är den moderna handbollen väldigt snabb och spelarna är vältränade, oerhört utbildade och snabba. Det gäller för oss domare att hänga med i den moderna handbollen, och dessa verktyg blir oerhört viktiga. Just kroppsspråket, att sälja in ett domslut, inte bara till spelarna på plan, utan även de 20 000 åskådarna och miljontals tv-tittare.

-För vår egen del har vi alltid fått höra att kroppsspråk och spelförståelse är våra styrkor, men ändock är dessa de två delar som vi har haft störst utveckling på de senaste åren. Spelförståelse har vi dels med oss från tiden när vi spelade själva i Uddevalla HK (div 1, näst högsta då), samt att vi håller oss uppdaterade om lagen, spelarna och analyserar egna insatser och diskuterar det hela tiden.

 

Hur gör man för att bedöma situationer lika för båda lagen (kroppskontakt, kantspelarnas avslut osv)?

-Spelförståelsen är oerhört viktig, samt att vi båda har en likadan bedömning i respektive anfall. Just det samarbetet, något som vi tillsammans har jobbat på under snart två decennier, med att just hitta den rätta nivån mellan frikast, tillsägelse, utvisning. Det är oftast små nyanser som avgör, där vikten är just att det blir konsekvent åt bägge håll.

 

Skiljer sig spelet i svenska ligorna och utomlands åt? 

-Det skulle jag inte säga. Vi inom handbollen får alltid höra från utomstående hur korrekta, justa och tåliga handbollsspelarna är. Vi måste verkligen ge spelarna en eloge som fortsatt bibehåller detta. Dock är det viktigt att poängtera att den ökning av ”teater” och förstärkelser som vi har sett på senare år, får inte få fotfäste i vår sport.

 

Det bästa med Mattias….och vad tror du han säger om dig?

-Det bästa med Mattias är att han är en utbildad pedagog och har ett mer lugnt och eftertänksamt angreppssätt. Jag tror att Mattias skulle säga att jag är mer impulsiv med ett starkt mod. Man kan konstatera att vi därmed kompletterar varandra oerhört bra i vårt partnerskap som domare.

Mattias Wetterwik Mirza Kurtagic 50.png

Mattias Wetterwik och Mirza Kurtagic, foto: Bildbyrån.

 

 

Kortfrågor

 

  • Vilket minne dyker först upp när du tänker på OS (oavsett idrott)?

-Året 1984, var inte bara året då vinter-OS i Sarajevo hölls, utan även då jag föddes. Men som ett personligt minne, är det Michael Johnsons 200- och 400-meterslopp under OS i Atlanta 1996. Samt USA:s Dream Team i basket under OS i Barcelona -92.

  • Vilken svensk OS-prestation genom alla tider anser du är bäst, störst eller som gett mest intryck?

-Det finns väldigt många fenomenala svenska prestationer. Fantastiska insatser som görs inom gräsrotidrotten för att få fram idrottare som utför världsprestationer, det är något som vi aldrig får försumma och som vi måste vara stolta över. OS-guldet i Lillehammer av hockeylandslaget 1994 är ett oslagbart minne, idrott när den är som allra bäst.

  • Största minne av OS-handboll?

-Det är Sveriges alla finaler, som (tyvärr) samtliga har slutat med ett vunnet silver. Inte minst i OS i London 2012 där man överraskande vann ett silver.

  • Bästa rådet till en ung handbollsspelare, ledare eller domare som i framtiden ska få vara med i ett OS?

-Att inga drömmar är omöjliga - om man bara ger sig själv möjligheten att hålla på med något som man tycker om.

  • Vilket är störst, EM, VM eller OS?

-OS är det högsta alla utövare kan vara en del av, det slår allt. Men alla mästerskap och turneringar är givetvis lika viktiga.

Bohuslänningen tidningsklipp.png

Tidningsklipp på intervju i Bohusläningen 2005, foto: privat.

INFÖR OS - LÄS MER