Hem / Handboll i Sverige / Allt började på en strand i Åhus....

Allt började på en strand i Åhus....

....så skulle man kunna inleda texten om resan som bröderna Gomér är inne på.

I helgen krönte Johan och Martin Gomér sommarens beachhandbollsäventyr på bästa sätt genom att döma herrfinalen mellan Kroatien och Danmark. 
Johan Gomér berättar här om brödernas väg fram till EM, det genomförda mästerskapet och framtiden för beachhandbollen i Sverige och utomlands.

I strandhandbollsturneringen Åhus Beachhandboll Festival dömde bröderna sina första matcher på sand. Trots att turneringen har valt bort de traditionella beachhandbollsreglerna väcktes ett intresse för den sommarvänliga varianten av sporten, och snart prövade bröderna på att döma traditionell beachhandboll i Helsingborg under turneringen OV Beachhandboll.

Efter att ha visat upp sig i cupsammanhang kom så småningom inbjudan till att utbilda sig till beachhandbollsdomare på riktigt, och 2011 blev det dags att visa upp sig för det Europeiska Handbollförbundet under European Beach Tour, en beachhandbollstävling för Europas bästa klubblag.

Spolar vi fram de tio år som har gått sedan dess har Gomérarna hunnit med flertalet stora turneringar, på såväl europa- som världsnivå. Sedan ett par år tillbaka är bröderna klassade även hos IHF, det världsomspännande handbollförbundet. Med tanke på parets höga klassning berättar Johan Gomér att uttagningen till EM inte kom som någon chock, men att det är viktigt att inte ta något för givet, utan alltid göra sitt yttersta för att behålla sin fina placering på världsrankingen.

Paret har gång på gång kvalificerat sig för minst semifinaler i de turneringar de har dömt, så förväntningarna var höga även inför årets EM. Upplägget under årets tävling innebar att bröderna togs ut till såväl U17-EM som senior-EM. Johan berättar att cupledningen tidigt gjorde klart för dem att de primärt skulle användas under seniorturneringen, men att de trots det fick ett gäng matcher under juniorturneringen.

- När man dömer beachhandboll i turneringar brukar det vara två till fyra matcher per dag. Matcherna är korta, men de är väldigt händelserika och innehåller ofta spektakulära avgöranden som golden goal och shoot-outs. Lägg därtill att matcherna spelas i ca 35 grader utan skugga så orkar man inte så mycket mer än två-tre matcher. Man tappar otroligt mycket vätska också, kläderna går nästan att vrida ur efter en dag på stranden.

Att underlaget är sand innebär av förklarliga skäl att länderna med långa, varma somrar har enklare för att etablera beachhandboll på bred front. Johan berättar att beachhandbollen är stor framför allt i medelhavsländerna och i Sydamerika, men att trenden i världen generellt är positiv och att östasiatiska länder är på stor frammarsch på framför allt damsidan. Något han på sikt tror kan öka intresset och statusen för sporten ytterligare.

Sett till den skandinaviska framtiden för beachhandbollen menar Johan att möjligheterna till etablering absolut finns, men att säsongerna av förklarliga skäl aldrig kan vara lika långa som på de sydligare breddgraderna. Trots den motvind som kan anses blåsa i Skandinaviens riktning har lagen häromkring presterat på hög internationell nivå. Sveriges U17-herrar vann EM-guld, Danmarks herrar vann sin klass och på seniordamsidan tog sig både Norge och Danmark till semifinal.

I den skandinaviska kontexten har handbollen i regel en stark ställning som en riktig fair play-sport i jämförelse med sporter som har sämre rykte. Trots handbollens starka ställning menar Johan att beachhandbollen är ytterligare ett steg upp på fair play-trappan.

- Det är så tacksamt att döma beachhandboll. Den absolut viktigaste regeln är fair play, den står säkert på 100 ställen i regelboken. Det finns inte utrymme för knuffar, armdrag och liknande. Gör man sånt får man rött kort direkt. Eftersom fult spel inte är tillåtet slipper man tråkiga skador när man dömer beachhandboll, sen så kan det ju så klart ha att göra med att det är skönare att landa på sand än på ett hårt golv. Oavsett är det en skonsam sport som ger utrymme åt det häftiga och spektakulära spelet, berättar Johan.

Trots den naturliga fair play-anda som genomsyrar beachhandbollen finns givetvis matcher som är tuffare än andra. Johan berättar att det inom beachhandbollen, precis som i andra sporter finns lag som har naturliga rivaliteter med sig in i matcher redan från början. Ett sådant exempel är Ryssland-Ukraina, som möttes i damturneringen i år. Johan berättar att de som skandinaviska domare ofta blir uttagna till matcher mellan länder som har historiska rivaliteter.

- De skandinaviska länderna har alltid varit så neutrala att vi antagligen har en fördel där gentemot våra andra kollegor. När de ansvariga tar ut skandinaviska domare vet de att det inte kommer bli något snack efteråt.

Trots att bröderna är vana vid att döma matcher som från början uppfattas som ”heta” poängterar Johan att de sällan tänker på vilka lag som finns på planen när de väl sätter igång matchen.

- Oavsett vilka vi dömer är målet alltid att det ska bli så rätt som möjligt. Det ska inte spela någon roll vilka länder som möts, vi är alltid inställda på att göra vårt bästa för att ta så många korrekta beslut som möjligt.

Brödernas prestationer gjorde att de tidigt upplevde att de hade chansen på turneringens mer prestigefyllda uppdrag.

- Vi blev uttagna till att döma Danmark-Ungern redan i gruppspelet. Vi vet att det är två riktigt bra lag som antagligen skulle vara med länge i turneringen, så när vi fick chansen att visa upp oss i en tuff match så tidigt var känslan att vi skulle kunna gå långt.

Johan berättar vidare hur bröderna ser sig själva mer eller mindre som ett eget lag under mästerskapen de deltar i. Att de, precis som de spelande lagen måste prestera på topp för att ta sig  fram till slutspelsmatcherna. Den enes bröd är den andres död brukar det heta ibland, och idag var det bröderna som fick brödet. De svenska herrarna föll ifrån toppstriden i ett tidigt skede efter några oturliga förluster, vilket i sin tur banade väg för det svenska domarparet att gå långt.

- Det finns superduktiga domare från andra länder, men eftersom deras landslag är så bra kan de inte döma hur långt som helst. Jag pratade med Sveriges förbundskapten och tackade för att de släppte fram oss det här mästerskapet, så får det vara deras tur en annan gång, säger Johan med ett skratt.

När Johan fick chansen att berätta om brödernas framtidsplaner pratade han om de mästerskap som går av stapeln nästa sommar, med World Beach Games som kronan på verket.

- Målet är att ta oss till World Beach Games, det gäller att vi visar upp oss och gör bra ifrån oss hela tiden. Sporten utvecklas och länderna med bättre förutsättningar riskerar att få försprång mot oss som har så korta somrar och säsonger, men än så länge är vi med där i toppen och slåss. Vi har höga förväntningar på att bli uttagna, men vi vet att EHF och IHF har höga förväntningar på oss också. Det gäller att vi presterar på toppnivå för att få chansen.

Både för egen del och för sportens del hoppas Johan på ett uppsving även på svensk mark. U17-herrarna tog som bekant EM-guld, och den gyllene generationen, som de förhoppningsvis fortsätter att vara, kan bidra till att fler hittar till den sommarvänliga sporten. Med högre nivå i Sverige ökar också chanserna för bröderna Gomér att håla sig kvar som domare i den absoluta världsnivån.

Om bara tre år är det dags för OS igen, då med beachhandboll på programmet. Vi får hoppas att Sverige förhoppningsvis kan skylta med deltagande både på spelar- och domarsidan. Men innan dess väntar en välförtjänt semester för Johan och brorsan Martin.

- Ja, jag kommer nog hänga på stranden en del, men utan linjer och visselpipa den här gången.