Hem / Handboll i Sverige / Amo svarade för jätteskräll

Amo svarade för jätteskräll

ATG Svenska cupen fortsätter att överraska. Under onsdagskvällen tog allsvenska Amo sin hittills största skalp när de vann första kvartsfinalen mot fjolårets SM-finalister IFK Skövde. 
Arkivfoto: Niclas Jönsson/Bildbyrån
 
– Vi gör en jättebra match över 60 minuter, sade Amos niomålsskytt Evon Mohlin efter 36–32 på hemmagolvet i Amokabel Hallen. 


Att småländska Alstermo var en svår bortaresa visste IFK Skövde på förhand. Men att det skulle bli förlust med fyra bollar var det nog ingen som förväntade sig. Varken hemmapubliken eller de gästande skaraborgarna. 

Den allsvenska tabellettan Amo HK förvaltade inledningsvis sitt handikapp väl och nätade i samtliga tre shoot-out-skott. Men det var i matchspel som de gjorde störst avtryck. Redan efter tio minuter kände sig gästernas tränare Henrik Signell tvingad att ta time-out, då vid ställning 10–4. 

– Vi gör en jättebra match över 60 minuter. Framför allt moralen. Vi hade snackat om det och att visa upp ett riktigt bra lagsamarbete, sade Evon Mohlin efter slutsignal. 


Precis som sin huvudtränare Andreas Stockenberg lade Mohlin över all press på Skövde inför matchen. 

– Ja, all press låg och ligger fortfarande på dem. Vi kunde spela denna matchen utan några förväntningar och det kan vi göra i nästa match med.

Vad är det som gör att Amo från allsvenskan knäcker Skövde, fjolårets SM-finalister?

– De är jätteduktiga. Det ska man inte ta i från dem. Men vi orkade och kämpade lite mer. In i det sista liksom. Detta är en riktigt jobbig bortamatch. Det är det för alla som kommer till Alstermo, svarade Mohlin som själv landade på nio mål. 

Tillsammans med grönländaren Minik Dahl Hoegh var han hemmalagets främsta målskytt.

–  Både jag och Minik träffade väldigt rätt idag. Vi fick ytorna till att skjuta och det är vår uppgift. Både jag och Minik är skyttar. Det gick in idag. 


IFK Skövde gjorde vad de kunde för att stoppa smålänningarnas skyttekalas. Men två gånger om slutade det i röda kort. Både Rex Blom och Dan Beck Hansen visades av plan. 

Som grädde på moset fick Mohlin avsluta matchen genom att göra mål på stopptid. Stillastående sköt han in 36–32 vilket gav Amo ett livsviktigt försprång inför returmötet i november. 


Ditt sista mål ikväll kan visa sig vara avgörande…

– Den tanken har redan slagit mig. Det kan bli ett otroligt viktigt mål. 

Var det första gången du gjorde mål på frikast?

– Nej, jag har gjort det en gång innan mot Lindesberg. Man känner det alltid i kroppen när den ska gå in, berättade Mohlin som har Åhus Handboll som moderklubb.


Amo som slog ut HK Malmö i åttondelsfinal har nu skaffat sig ett bra utgångsläge i dubbelmötet med IFK Skövde. 

Ni firade rejält efter avancemanget mot Malmö. Hur ser det ut ikväll?

– Haha, vi får se. Det är många som ska jobba imorgon. Men man vet aldrig. Jag får hålla utkik i sms-gruppen, skrattar Mohlin. 


Amo HK–IFK Skövde 36–32 (23–18)

Målskyttar, Amo HK: Minik Dahl Hoegh 10, Evon Mohlin 9, Anders Forsell Schefvert 4, Hugo Stuivers 3, Felix Tyberg 2, Daniel Steen 2, Filip Pettersson 2, Gusten Montonen 2, Nemanja Cvetinovic, Mikkel Hansen. 

Målskyttar, IFK Skövde: Viktor Hallén 7, Mathias Helt Jepsen 7, Bjarni Valdimarsson 5, Kristian Svensson 4, Adam Samuelsson 2, Daniel Björk 2, Rex Blom 2, Adam Ljungqvist, Fabian Norsten, Victor Skjellerup Bang. 


Kvartsfinal 1
20 okt: Amo HK–IFK Skövde 36–32
17 nov: IFK Skövde–Amo HK
Övriga kvartsfinaler i ATG Svenska cupen
15 nov: Lugi HF–Eskilstuna Guif
19 nov: Eskilstuna Guif–Lugi HF
13 nov: IK Sävehof–Alingsås HK
19 nov: Alingsås HK–IK Sävehof
13 nov: IFK Kristianstad–OV Helsingborg
2 dec: OV Helsingborg–IFK Kristianstad
Samtliga matcher sänds på Solidsport

Följ ATG Svenska cupen i vår 
fullmatade Gameday-app. Sök svenska cupen och ladda ned från din appbutik.