Hem / Handboll i Sverige / BESLUT: Seniorspel tidigast 22 mars

BESLUT: Seniorspel tidigast 22 mars

Seriespelet för seniorer i division 1 och lägre kommer att inledas tidigast den 22 mars. Det är innebörden av det beslut som Svenska Handbollförbundet (SHF) fattade på torsdagen.

Texten uppdaterad med en hänvisande länk (se sista stycket)

I mitten av december tog Svenska Handbollförbundets tävlingskommitté (TK) fram en serieplanering för alla seniorserier från division 1 och nedåt. Planeringen omfattade tre alternativa serieplaneringar och olika brytdatum för när de olika versionerna skulle aktiveras.

På torsdagen beslutade förbundsstyrelsen att svensk handboll skulle gå över till den planering som kallas alternativ 3. Denna planering innebär att matchspel kan inledas tidigast den 22 mars och där den första ordinarie spelhelgen kommer att vara den 27-28 mars.

-Med det rådande läget i samhället finns det tyvärr mycket som talar för att det även kan bli svårt att komma igång i slutet av mars, men vi följer den lagda planeringen och hoppas att läget i samhället ska förbättras på ett sådant sätt att vi kan börja spela matcher, säger tävlingschef Adam Engström.

Efter det senaste beskedet från ansvariga myndigheter som gör det möjligt för spelare födda 2001 och tidigare att i små grupper börja träna inomhus utan kontakt ser dock SHF en möjlig träningsprogression mot matchspel i slutet av mars.

-Det finns många saker som måste komma på plats, kommunerna måste häva sina beslut att hålla hallar stängda och vi behöver ytterligare positiva besked från Folkhälsomyndigheten. Det är ett halmstrå, men det är ett vi gärna vill försöka gripa tag om.

I och med att SHF aktiverar alternativ 3 så tas kvalen mellan allsvenskan och division 1 bort. Det blir alltså endast seriesegrarna i division 1 som går upp till allsvenskan för såväl damer som herrar. Kvalen i lägre divisioner tas också bort.

De två högsta serienivåerna för damer och herrar fortsätter att spela som vanligt eftersom dessa klassas som nationell elit och därmed är undantaget från rådande restriktioner i samhället. Kvalet mellan högsta och näst högsta serien ligger kvar.

SHF:s tävlingsavdelning kommer att skicka ut information om den nya planeringen till berörda lag i de fyra division 1-serierna. De administrerande förbunden för lägre serier kommer att göra samma sak i sina serier.


Länk till folkhälsomyndigheten här >>