Hem / Handboll i Sverige / Derbytätt i svenska cupens gruppspel

Derbytätt i svenska cupens gruppspel

På fredagen publicerades gruppindelningen till svenska cupens gruppspel. Med början den 14 augusti väntar en intensiv 16 dagarsperiod då 96 matcher ska spelas.

-Det blir en riktig rivstart på säsongen. Många matcher, och dessutom många matcher av derbykaraktär som kittlar lite extra. Hur ska till exempel lillebror Vinslövs HK mäta sig mot storebror IFK Kristianstad i herrarnas tävling, eller vad sägs om Boden Handboll IF mot Bodens BK HF i damernas cup? säger tävlingschef Adam Engström.

Gruppindelningarna publicerades under fredagen på Svenska Handbollförbundets webbplats. Spelordningen är inte fastslagen ännu, men det är klart att de två högst rangordnade lagen i varje grupp spelar varsin hemmamatch medan de två lägst rangordnade lagen spelar två hemmamatcher.

-Vi vill ha ut svenska cupen i hela Sverige. Då var det en självklarhet att lagen som kommer underifrån ska få extra matcher på hemmaplan, säger Adam Engström.

Gruppspel som enkelserie

I slutet av februari offentliggjorde Svenska Handbollförbundet tillsammans med handbollens nya huvudsponsor att svenska cupen återinförs. Sedan dess har ett intensivt arbete pågått för att förbereda inför tävlingen.

Svenska cupens gruppspel spelas under perioden 14-29 augusti. Damerna och herrarna har samma upplägg: 32 lag gör upp i åtta fyralagsgrupper där ettorna och tvåorna går vidare till slutspelet. Gruppspelet genomförs som en enkelserie.

I svenska cupen är de 22 högst rangordnade lagen i Sverige direktkvalificerade till gruppspelet. Resterande tio platser delas ut genom distriktskvalificering. Inför denna säsong kunde inte distriktsspelet genomföras. De tio platserna har därför rangordnats fram.

De 22 topplagen har delats in i grupper utifrån sin rangordning. De tio distriktskvalificerade lagen har inte någon inbördes rangordning. Lagen har placerats in med viss hänsyn till lagens geografi där syftet har varit att de lägst rangordnade lagen ska få undvika de allra längsta resorna.

Shoot-out inleder alla matcher

En extra krydda i svenska cupen är att varje match inleds med shoot-out-skytte. I tävlingen tillämpas ett handikappsystem, vilket innebär att lag från lägre division får genomföra tre shoot-out-skott per nivåskillnad. Dock är taket för antalet skott sex. Om två lag från samma division möts så får båda lagen genomföra tre shoot-out-skott var.

Matcher av utslagskaraktär som slutar oavgjort kommer att avgöras med shoot-out enligt regelboken. Det genomförs alltså inte några förlängningar i svenska cupen.

Fri lottning i slutspelet

Efter avslutat gruppspel kommer de 16 främsta lagen att spela slutspel, som alltså inleds med åttondelsfinaler. Genom hela slutspelet säsongen 2021-2022 gör lagen upp i ett dubbelmöte där lagen spelar varsin hemmamatch. Till kommande säsonger är det dock tänkt att det ska införas ett upplägg med semifinaler och final under en helg.

I slutspelet råder fri lottning, vilket innebär att alla lag som har gått vidare lottas mot varandra utan hänsyn till rangordning. I åttondelsfinalen kan dock inte gruppettor möta andra gruppettor. Två lag från samma grupp kan inte heller ställas mot varandra i åttondelsfinal.

Vinnaren i svenska cupen tilldelas en plats i kommande säsongs Europacupspel.


Gruppindelningen finner du här >>>