Hem / Handboll i Sverige / ”De ska vinna med tio mål”

”De ska vinna med tio mål”

ATG SVENSKA CUPEN: På onsdagskvällen inleds herrarnas kvartsfinaler, Andreas Stockenbergs Amo HK och IFK Skövde är först ut. 
Bilden: Andreas Stockenberg, Amo HK, foto: Niclas Jönsson/Bildbyrån.
 
– Ett topplag i Handbollsligan ska slå ett topplag i allsvenskan med tio mål, menar Stockenberg inför första matchen. 


Det är till följd av Europacupspel och eventuellt omspel i Handbollsligan som den första kvartsfinalen mellan Amo HK och IFK Skövde har tidigarelagts. I stället för i november, då sex av totalt åtta kvartsfinaler spelas, kommer första mötet spelas i kväll onsdag den 20 oktober. 

– Den här matchen kommer inte så lägligt för oss. Vi hade match så sent som i söndags och kommer ha den stora genomgången ikväll (tisdag). Men det är samma sak för Skövde. De spelade mot Hammarby borta i lördags. Vi ska göra vårt absolut yttersta för att störa dem. Men alla fattar att det kommer bli svårt, säger Andreas Stockenberg, huvudtränare i småländska Amo från Alstermo.


I serien toppar Amo tabellen. Efter fem omgångar i herrallsvenskan står de på nio poäng. I Handbollsligan ligger IFK Skövde sexa, fyra poäng bakom serieledande Ystads IF. 
Men det är i ATG Svenska cupen som Amo har imponerat under hösten. I gruppspelet med IK Sävehof, Torslanda HK och Kungälvs HK slutade de etta. Sedan slog de ut HK Malmö i åttondelsfinal. Nu är de tillsammans med OV Helsingborg enda allsvenska lag kvar. 

– 112 av våra 120 minuter mot Malmö var jävligt disciplinerade. Vi betedde oss som ett bra Handbollsliga-lag. Det var inga impulsskott eller skit-inspel. Vi gjorde det vi hade bestämt sedan innan, konstaterar Stockenberg stolt. 


Inför kvartsfinalen tror han dock att äventyret tar slut. 

– Ja, med stor sannolikhet blir det så. Även om man inte ska underskatta våra tre shoot-out-skott. Det är en jävla boost att börja med 3–0. Det ger en positiv effekt och så stor skillnad är det inte mellan oss och Skövde. Men jag kan tycka att ett topplag i Handbollsligan ska besegra ett topplag i allsvenskan med fem-tio mål. Det är inte orimligt. Det är vad vi hade besegrat ett topplag i division 1 med. 


Vad är din syn av dagens IFK Skövde?

– Förr var de lite av en förlorarklubb. Nu de senaste åren har de etablerat en vinnarkultur, även om de inte tagit något SM-guld. Jag skulle dock inte bli förvånad om de står där i vår med SM-bucklan. De lyckas vinna matcher trots att de inte spelar på topp. De har en hög lägstanivå.


Skövde reser dock till Småland utan några av sina starkaste kort. 

– Det klart jag hellre möter dagens IFK Skövde än de med Jack Thurin, Richard Hanisch och Victor Ljungqvist. Nu är de inte med. Men vi har full respekt ändå. 


En som dock är tillbaka i IFK Skövde är 40-årige Kristian Svensson. Den före detta högernian lade skorna på hyllan efter SM-finalen i våras och sadlade om till assisterande tränare. Men skadesituationen gjorde att huvudtränare Henrik Signell kallade tillbaka sin gamla lagkapten. 

– Vi möttes ju i vår ungdom eftersom vi är samma årgång. Det är kul att se någon i min egna ålder fortsätta spela, även om jag själv inte känner mig riktigt där i kroppen, skrattar ”Stocken”. 

– Men stöter vi inte på honom kommer han snyta dit ett par. Han ser ganska tränad ut. Han har inte bara suttit i soffan sedan han slutade, avslutar Stockenberg.


Avkast mellan Amo HK och IFK Skövde sker klockan 19.00 i Amokabel Hallen. Matchen sänds på Solidsport


Kvartsfinaler

20 okt: Amo HK–IFK Skövde
17 nov: IFK Skövde–Amo HK
15 nov: Lugi HF–Eskilstuna Guif
19 nov: Eskilstuna Guif–Lugi HF
13 nov: IK Sävehof–Alingsås HK
19 nov: Alingsås HK–IK Sävehof
13 nov: IFK Kristianstad–OV Helsingborg
2 dec: OV Helsingborg–IFK KristianstadPs. Du har väl inte missat vår fullmatade app? ATG Svenska cupen laddas ned från din appbutik.