Hem / Handboll i Sverige / De yngsta kan börja träna inomhus igen

De yngsta kan börja träna inomhus igen

Under dagens presskonferens meddelade regeringen att barn- och unga födda 2005 och senare kan börja träna inomhus igen.

Regeringen tillsammans med Folkhälsomyndigheten höll under torsdagsmorgonen presskonferens med anledning av coronaviruset. Man meddelade att tidigare införda skärpta restriktioner förlängs och gäller till och med den 7 februari men att man gör ett undantag för barn- och unga födda 2005 och senare.

Idrottsminister Amanda Lind (MP) sa under presskonferensen att: 

"Vi vill hålla barns aktiviteter igång så långt det är möjligt. Det är viktigt att fritids- och kulturaktiviteter håller öppet, både inomhus och utomhus när andra stänger ner.", och uppmanade offentliga aktörer att återuppta sina verksamheter för barn.

 

För svensk handbolls del innebär det att från och med den 25 januari kan:

vår yngre målgrupp, barn och unga födda 2005 och senare, börja träna inomhus igen förutsatt att man följer Folkhälsomyndighetens övriga rekommendationer. Inga matcher är tillåtna i dagsläget, men vi tittar i samråd med RF på om vi kan öppna upp för enstaka matcher.

Inomhusträning för unga födda 2004 och tidigare fortfarande är stängd, men om det är möjligt att träna utomhus går det fortsatt bra förutsatt att man följer Folkhälsomyndighetens övriga rekommendationer. Inga tävlingsmatcher är tillåtna.

Yrkesverksam idrott är, likt tidigare, undantagna från restriktionerna, för vår del innebär det att Handbollsligan, SHE och Allsvenskorna kan fortsätta både träna och tävla enligt tidigare rekommendationer.

 

Observera att distrikt och föreningar fattar beslut gällande den egna verksamheten. Lokala förutsättningar och beslut från exempelvis kommun eller smittskydd avgör om det är möjligt att öppna upp för träning inomhus.

 

Folkhälsomyndigheten skriver i en artikel publicerad idag på folkhalsomyndigheten.se att:

"Fysisk aktivitet är viktigt för unga och har stor betydelse för folkhälsan. De vanor som unga skapar spelar också en stor roll för deras hälsa över tid, och ska helst inte avbrytas annat än i nödfall. Folkhälsomyndigheten anser därför att barn och unga (födda 2005 och senare) även framöver ska kunna delta i organiserade idrotts- och fritidsaktiviteter både inomhus och utomhus och har begärt att regeringen lättar på sin tidigare rekommendation i det avseendet. Fortfarande bör Folkhälsomyndighetens grundläggande råd och rekommendationer följas."

 

Samlad information med anledning av coronaviruset