Hem / Handboll i Sverige / Drömmålet ett faktum

Drömmålet ett faktum

Det svenska domarparet Mattias Wetterwik och Mirza Kurtagic har nominerats till OS i Tokyo. - En bekräftelse på deras skicklighet som domare, säger Björn Eriksson, ordförande i SHF:s Domarkommitté.

Bilden: Mattias Wetterwik (t.v.) och Mirza Kurtagic, foto: Bildbyrån.

”Det är en glädjande bekräftelse på Kurtacic/Wetterwiks skicklighet som domare och ett styrkebesked efter bedrövelserna kring jul och nyår när de inte kunde genomföra Final4 eller VM på grund av corona. Så positivt också för alla ungdomar som satsar på en domarkarriär att se möjligheten att även få delta i OS.”, sade Björn Eriksson stolt när han meddelade svenskhandboll.se om det Internationella Handbollförbundets nominering. 

Under gårdagen kom besked från Internationella Handbollförbundet (IHF) att ni nominerats till OS i Tokyo, Japan i sommar, först av allt: stort grattis till nomineringen!, kan ni beskriva känslan? 

Mirza och Mattias: Stort, stort tack! Det känns helt fantastiskt! Det här är något som vi haft som långsiktigt mål och som vi under hela vår karriär har jobbat mot.

Mirza: Redan 2005, efter vår andra match i damernas (dåvarande) Elitserie (ÖHK-Eskilstuna), sa vi faktiskt i en intervju med Bohusläningen att drömmålet var att få döma OS. Det här visar att inga mål är omöjliga att nå. 

Mattias: Säsongen 2019/2020 satsade vi fullt ut mot OS, och som alla vet så kom besked om att OS skjuts upp och det OS-kval vi skulle döma ställdes då in. Så till den här säsongen, 2020/2021, var det bara att börja om och satsa fullt ut igen. Det känns extra roligt också med tanke på att vi missade både Final4 och VM på grund av positiva covid-19-test.

 

Det är tre månader kvar tills OS startar och både ni och de båda svenska landslagen är kvalificerade och vi hoppas att OS kommer att kunna genomföras. Vad ser ni mest fram mot?

Mattias: Det lär bli ett annorlunda OS med tanke på allt runtomkring med anledning av coronapandemin, men att kunna få vara del av ett OS känns på förhand nästan obeskrivligt och helt fantastiskt.

Mirza: Och vi går inte dit som turister, vi, tillsammans med litet urval av våra internationella kollegor, är nominerade att skipa rättvisa på OS. Med nomineringen kommer ett oerhört stort ansvar och det gäller att förvalta det väl. Det är vår fokus, att åka till OS, och där, precis som spelarna, prestera vårt allra bästa. 

 

Nomineringen är helt färsk så jag förstår att ni inte hunnit planera så mycket ännu, men hur ska ni förbereda er?

Mattias: Säsongen på hemmaplan och i Europa tar slut som senast i juni, sedan är det fyra till sex veckor med egenträning för att vara i vår absolut bästa tänkbara form inför OS. Men just nu är vi mitt uppe i slutspelet här i Sverige och i Europa, och där ligger vårt fullständiga fokus just nu och vi hoppas på att få några ytterligare matcher och att vi ska göra goda prestationer. 

Mirza: Sedan blir det inget annorlunda i upplägget inför OS, utan det är att träna och förbereda oss med klipp och regelkunskaper inför mästerskapet, precis som vanligt. Därutöver får vi även ett träningsschema från IHF. Men det som blir annorlunda är att vi kommer att behöva fokusera på att hantera restriktioner på grund av pandemin och att förbereda oss på att kunna bemästra att stanna inne på ett hotellrum under långa perioder mellan våra uppdrag. Ett strikt testschema kommer att påbörjas två veckor innan avresa till Tokyo med minskade kontaktytor och kontaktspårning.

  

Det är hård konkurrens om platserna även för domare i ett OS. Vilka kvalitéer har just ni som ni tror avgjorde till er fördel?

Mattias: Ja, vi hoppas och tror att det är våra prestationer från tidigare mästerskap samt övriga matcher, främst internationellt, som har legat till grund för nomineringen. Vi tycker själva att vi har tagit stora steg varje år och tagit lärdom från varje mästerskap vidare till kommande matcher både nationellt och internationellt. Det är många egenskaper eller kvaliteter som innefattas i ett bra matchledarskap, men vi tror på att spelförståelse och ett tydligt kroppsspråk för att ”sälja” in våra beslut är viktiga nycklar på en bred nyckelknippa.

 

Mirza avslutar intervjun med att berätta lite om några tidigare svenska OS-representanter.

Svensk handboll har en fantastisk tradition och exceptionella förebilder när det kommer till toppdomare inom världshandbollen. Sverige har under många år varit representerade på den allra högsta nivån och runt tio par har representerat Sverige genom åren, exempelvis dömde Carl-Olov Nilsson och Lars-Erik Jersmyr OS-finalen i Moskva mellan Östtyskland och Sovjet 1980 och Peter Olsson och Peter Hansson dömde OS finalen i Aten 2004 mellan Kroatien-Tyskland. Senast vi hade representation på ett OS var 2008 då Richard Canbro och Mikael Claesson var i Peking.

Och vi ska heller inte glömma Monika Hagen som representerat Sverige och svensk handboll under de två senaste OS-turneringarna som delegat och som nu också nominerats till OS i Tokyo (svenskhandboll.se hoppas kunna återkomma med en intervju med Monica, reds. anm.)

Så det är en stor ära för oss, både som domarpar, men även för svensk handboll att få denna nominering och få fortsätta den svenska representationen på OS.

 

Svensk handboll önskar Mirza och Mattias lycka till.

 


 

OS i Tokyo pågår från den 23 juli till den 8 augusti. Herrarnas handbollsturnering spelas 24 juli till 7 augusti och damernas den 25 juli till den 8 augusti. Vilka matcher Mattias och Mirza nomineras att döma återkommer vi med.

 

Spelschema, herrar


Lördag 24 juli:
 Norge–Brasilien, Frankrike–Argentina, Tyskland–Spanien // Danmark–Japan, Sverige–Bahrain, Portugal–Egypten

Måndag 26 juli: Brasilien–Frankrike, Spanien–Norge, Argentina–Tyskland // Japan–Sverige, Egypten–Danmark, Bahrain–Portugal

Onsdag 28 juli: Norge–Argentina, Frankrike–Tyskland, Brasilien–Spanien // Danmark–Bahrain, Sverige–Portugal, Japan–Egypten

Fredag 30 juli: Frankrike–Spanien, Tyskland–Norge, Argentina–Brasilien // Sverige–Egypten, Portugal–Danmark, Bahrain–Japan

Söndag 1 augusti: Spanien–Argentina, Tyskland–Brasilien, Norge–Frankrike // Egypten–Bahrain, Portugal–Japan, Danmark–Sverige

Tisdag 3 augusti: Kvartsfinaler

Torsdag 5 augusti: Semifinaler

Lördag 7 augusti: Bronsmatch och final

 

Spelschema, damer


Söndag 25 juli:
 Nederländerna–Japan, Montenegro–Angola, Norge–Sydkorea // Spanien–Sverige, ROC (Ryska Olympiska Kommitténs lag)–Brasilien, Ungern–Frankrike

Tisdag 27 juli: Japan–Montenegro, Sydkorea–Nederländerna, Angola–Norge // Sverige–ROC, Frankrike–Spanien, Brasilien–Ungern

Torsdag 29 juli: Nederländerna–Angola, Montenegro–Norge, Japan–Sydkorea // Spanien–Brasilien, ROC–Ungern, Sverige–Frankrike

Lördag 31 juli: Montenegro–Sydkorea, Norge–Nederländerna, Angola–Japan // ROC–Frankrike, Ungern–Spanien, Brasilien–Sverige

Måndag 2 augusti: Sydkorea–Angola, Norge–Japan, Nederländerna–Montenegro // Frankrike–Brasilien, Ungern–Sverige, Spanien–ROC

Onsdag 4 augusti: Kvartsfinaler

Fredag 6 augusti: Semifinaler

Söndag 8 augusti: Bronsmatch och final