Hem / Handboll i Sverige / Finaldomarna från VM kommer döma på Beach-SM

Finaldomarna från VM kommer döma på Beach-SM

Martin och Johan Gomér har under två veckor varit på Kreta och dömt två världsmästerskap. Först var det Beach-VM U18 och efter det följde Beach-VM herr som kröntes med att de fick döma finalen.

Om bara några dagar ska Johan och Martin ladda om för att döma Beach-SM i Linköping, men först vill vi veta lite om deras två veckor långa VM-äventyr i Grekland.

Beach-VM för herrar U18 spelades mellan 14-16 juni där Sverige medverkade och slutade på en nionde plats. Under U18-VM dömde Johan och Martin ungefär 15 st matcher. 

Någon speciell match/händelse ni minns lite extra?
Ingen direkt händelse som sticker ut. Däremot var det en otroligt härlig stämning och fantastiskt att få träffa lag från t.ex. Togo, Jordanien, Puerto Rico, Thailand mfl.

Nu när ni varit med och sett de unga spelarna, hur tycker ni framtiden ser ut för beachhandbollen?
Mot bakgrund av att det faktiskt finns en spridning i vilka länder som är representerade i U18-VM så skulle vi säga att den ser ljus ut. Många länder har tagit till sig sporten och vill utvecklas inom den. Både de kontinentala federationerna och IHF satsar på sporten och det kommer allt fler tävlingar, t.ex. lanserar IHF nu ”Global tour” för beachhandbollen.

När U18-VM var över var det dags att ladda om för herr-VM som avgjordes på samma plats. Under herr-VM dömde Johan och Martin ungefär 18 st matcher.

Beskriv känslan när ni fick veta att det var just ni som skulle få döma VM-finalen?
Det kändes otroligt roligt och ärofyllt att få en sådan nominering. 

Hur förbereder ni er inför varje match?
Under rullande turnering ser vi väldigt många matcher, både live och via de olika sändningarna som finns, med ett särskilt fokus på de lagen som vi har i kommande matcher. Jag tror vi har gjort sammanlagt ett 30-tal klipp på särskilda situationer eller bedömningar under sista veckan som vi tittat extra på.

Samtidigt så behöver också finna tid för återhämtning mellan matcherna, vi dömde upp till fyra matcher per dag i 30-37 graders värme. 

Jobbar ni med analyser av era egna matcher?
Ja, både före och efter. Dels för att det ingår i våra förberedelser inför match men också för att ständigt förbättra oss. Hur mycket tid vi lägger på det beror sedan på hur många gånger vi dömt lagen eller om det finns några särskilda förutsättningar för matchen.

Hur är relationen mellan domare och spelare i beachhandbollen?
Det är en speciell känsla kring beachhandbollen och "fair play” är den röda tråden både utanför och på planen. Alla tävlingar spelas dessutom i turneringsform över flera dagar vilket bidrar till att man träffas och lär känna varandra på ett annat sätt än vid t.ex. ett seriespel.

Något landslag som överraskade er?
Det var flera landslag som vi inte dömt tidigare, annars inget direkt överraskande. 

Upplever ni att beachhandbollen har utvecklats?
Vi tycker att det hela tiden går i en positiv riktning ju fler turneringer som tillkommer. Man fortsätter att kämpa för att få en plats på OS-programmet och har siktet inställt på Paris 2024.

Och sist men inte minst, nu ska ni hem och ladda om för Beach-SM i Linköping till helgen där ni medverkar på lördagen.

Vad har ni för förväntningar inför det arrangemanget?  
I år är det inom ramarna för SM-veckan och kommer tv-sändas, så vår förhoppning är att vi får till ett bra arrangemang med fina matcher/prestationer som kan hjälpa till att lyfta sporten vidare i Sverige. Sedan ska det bli kul att träffa de svenska domarkollegorna och lagen som deltar. 

Stort tack för att ni tog er tid att svara på våra frågor och ännu en gång stort grattis till nomineringen att döma VM-finalen och lycka till på SM!

Övriga domare som är nominerade att döma på Beach-SM är;

Leo Hellsten-Philip Lundberg: HF Öst/HF Mitt
Daniel Berlin-Hampus Sörensen: HF Öst
Jan Bengtsson – Christians Madsen: HF Syd
Edvin Andersson – Benjamin Lüning: HF Mitt

Beach-SM är en del av SM-veckan som arrangeras i Linköping. Beachhandbollen spelas på Borggården fredag 1 juli och lördag 2 juli. Kom gärna och upplev beachhandbollens fantastiska kombination av kamp, glädje och spektakulära mål. Kan du inte vara på plats kan du se matcherna via handbollplay och via SVT:s sändningar.

Relaterade länkar

Hitta till Borggården >>

SVT:s sändningar >>

Livesändningar >>

SM-veckans officiella webbplats >>