Hem / Handboll i Sverige / Förutsättningarna inför helgen

Förutsättningarna inför helgen

Vilket lag tar den sista slutspelsplatsen? Det är den stora frågan när damernas gruppspel i ATG Svenska cupen går i mål på söndag. 
Bild: Jessica Rydberg, Eskilstuna Guif. Foto: Jörgen Jarnberger.

Damernas gruppspel i ATG Svenska cupen lider mot sitt slut. I helgen spelas de två avslutande matcherna. På lördag möts obesegrade Skuru IK och OV Helsingborg, där hemmalaget har så gott som säkrat förstaplatsen i grupp 2. Tvåa är redan slutspelsklara Boden Handboll IF, som har en mikroskopisk chans att gå förbi Nackalaget. Det som krävs är att OV Helsingborg vinner med minst 20 bollars marginal för att Boden ska segla förbi Skuru på målskillnad. 

Desto mer spänning är det i grupp 3, där Eskilstuna Guif, Kärra HF och Alingsås HK gör upp om den sista slutspelsplatsen. På söndag möts Guif och Kärra i en helt avgörande match, där en hemmaseger skulle innebära en målskillnadsaffär om avancemanget. 

Bäst förutsättningar har Kärra HF som behöver spela oavgjort eller vinna på söndag för att ta andraplatsen bakom H65 Höör. Eskilstuna Guif måste å andra sidan vinna med minst elva bollars marginal. Vinner de med färre mål än så blir det Alingsås HK som tar andraplatsen i kraft av bäst målskillnad. 

I övrigt är alla grupper färdigspelade. 15 av 16 lag är slutspelsklara. BK Heid och Kristianstad HK är de enda SHE-lagen som är utslagna. 

Den stora överraskningen hittar vi i grupp 5, där division 2-laget Lödde Vikings HK slutade på förstaplats. Trots att Lödde var det lägst rankade laget i gruppspelet vann de både mot Lugi HF och BK Heid. En makalös prestation, i synnerhet med tanke på att laget spelade i division 3 förra säsongen. Dessutom spelade de oavgjort mot allsvenska Ystads IF.  

Andra lag som imponerat är Rustan Lundbäcks HK Aranäs, som besegrade Kungälvs HK och tog förstaplatsen i grupp 4, samt GF Kroppskultur som knäppte SHE-laget Önnereds HK på näsan genom att vinna med 27–26. En seger som dessutom gav ”Kropps” en slutspelsbiljett. 
 

Lottningen för damernas åttondelsfinaler sänds på torsdag den 15 september. Mer information om tid och sändning kommer nästa vecka. 

Gruppettor
IK Sävehof
H65 Höör
HK Aranäs
Lödde Vikings HK
Skara HF
Önnereds HK
VästeråsIrsta HF

Gupptvåor
Tyresö Handboll
Kungälvs HK
Lugi HF
IF Hallby
GF Kroppskultur
Skövde HF

Avancemang säkrat
Skuru IK
Boden Handboll IF

Chans till avancemang
Alingsås HK
Kärra HF
Eskilstuna Guif