Hem / Handboll i Sverige / Föryngrat Sävehof redo för säsongsstart

Föryngrat Sävehof redo för säsongsstart

ATG SVENSKA CUPEN Med hjälp av egna produkter tar de regerande cupmästarna IK Sävehof sats mot nya höjder. Men med en yngre spelartrupp än på många år pekar huvudtränaren Michael Apelgren på både potentiella svagheter och styrkor i laget.
Bilden: Michael Apelgren med sitt Sävehof. Foto: Bildbyrån.

– På något papper blir vi svagare. Det svajar lite mer med en yngre trupp, säger Apelgren inför sin tredje säsong som Sävehof-tränare. 

Många svenska handbollslag byter oundvikligen skepnad över en sommar. Spelarförlusterna tenderar att bestå av rutinerade nyckelpjäser, redo för utlandsäventyr, medan nyförvärven huvudsakligen utgörs av yngre förmågor. 

Den bilden ger också Michael Apelgren, huvudtränare i IK Sävehof, kring sitt lags sommarfönster. Bertram Obling, som i våras utsågs till årets målvakt i Handbollsligan, har försvunnit till Tyskland. Den norska landslagsmannen Vetle Eck Aga har vänt hem till Norge och Rune Schrøder flyttat tillbaka till Danmark. 

– Vi blir bra mycket yngre. Som alltid när man får till det tappar man oftast de bästa spelarna med utgående kontrakt. Vi tappar vår bästa skytt i Schrøder, vår bästa försvarsspelare i Eck Aga och årets målvakt förra säsongen, menar Apelgren. 

Ersättarna hämtas främst från de egna leden. 

– Vi har valt att satsa ungt. Men vi spekulerar i deras utveckling. Vi får se vart de tar vägen i vår miljö, men på något papper blir vi svagare. Det svajar lite mer i en yngre trupp, samtidigt som de är supertaggade på utveckling. Det är på gott och ont att jobba med yngre spelare, fortsätter Apelgren som dock poängterar:
 
– Ålder är bara en siffra på ett papper. Det är erfarenheterna som är rutin. Vi kan snacka hur mycket vi vill om hur ung Felix Möller är, men han har vunnit alla titlar som går att vinna i Sverige. 


Det är IK Sävehof som tillsammans med Skånela IF kastar igång handbollssäsongen 2022/23. Klockan 18.00 på onsdag kväll är det avkast i Vikingahallen i Märsta, i den första omgången av ATG Svenska cupens gruppspel. Partillelaget kommer till spel utan den skadade duon Emil Berlin och Olle Ek. 

– Det ska bli kul att sätta igång. Vi har en hel del spelare borta. Vi vet också hur bökigt det är att ligga under från start med handikapp. Det blir en lurig uppgift, säger Apelgren som ser fram att få tidiga svar på var IK Sävehof står någonstans formmässigt. 

En av spelarna som förmodas få stort ansvar i år är målvakten Simon Möller. Med tappet av Bertram Obling blir Möller den äldsta burväktaren i laget, två år äldre än nya kollegan Oscar Sävinger. 

– Jag och Oscar är på samma plats i karriären, även fast jag har spelat lite längre i Handbollsligan. Det känns spännande. Vi är ett hungrigt målvaktspar som båda vill bli bättre. Det känns bra, säger Möller.


Under försäsongen har IK Sävehof spelat en match. Hemma mot norska Fjellhammer vann man betryggande med 40–28. Den stora uppladdningen inför cupstarten ägde rum i Branäs, där Sävehof-spelarna i en vecka sprang långa sträckor och bar tunga vikter. Ett helvetesläger enligt Möller. 

– Man tränar tre gånger om dagen och bor inpå varandra. ”Micke” har tagit med sig konceptet från hans tid som spelare i Hammarby, där Staffan Olsson körde ett liknande läger. Vi har haft samma upplägg tre år i rad nu.

Vad är syftet med lägret?

– Att bygga lagkänsla. Det är något jobbigt man gör ihop. Alla ska igenom den tuffa veckan. Förhoppningsvis när vi står där i maj och spelar om SM-guldet och det är tungt i benen, så kommer vi ihåg den där veckan i Branäs, svarar Simon Möller.

 
Utöver Skånela ställs Sävehof mot Kungälv och Rimbo i gruppspelet. Idel allsvenskt motstånd med andra ord. 

– Förra året fick vi se att allsvenska lag kan störa vilket lag som helst. Kungälv och Skånela är två topplag som varit nära uppflyttning till Handbollsligan. Vi har full respekt för motstånden, säger Möller, som fortsätter:

– Men vi är medvetna om att vi är favoriter. Det är man ofta i Sävehof. 


Spelarövergångar, IK Sävehof:

Nyförvärv: William Andersson Moberg (Alingsås HK), Óli Mittún (H71, Färöarna), Lasse Pedersen (GOG, Danmark), Lukas Rådberg (uppflyttad), Philip Karlefäldt (uppflyttad), Tryggvi Thorisson (UMF Selfoss). 

Förluster: Vetle Eck Aga (Kolstad Håndball, Norge), Rune Schrøder (Cesson Rennes, Frankrike), Bertram Obling (HC Erlangen, Tyskland), Theodor Claesson (Amo HK), Jonathan Stenbäcken (slutar). 


Spelschema, ATG Svenska cupen:
10 augusti, ATG Svenska cupen: Skånela IF (b)
17 augusti, ATG Svenska cupen: Kungälvs HK (b)
20 augusti, ATG Svenska cupen: Rimbo HK (h)
 
Alla matcher i ATG Svenska cupens gruppspel visas i Handboll Play på https://solidsport.com/svenskacupen-22-23.