Hem / Handboll i Sverige / Franzén och Apelgren laddade för cupderby

Franzén och Apelgren laddade för cupderby

Pulsen höjs på ATG Svenska cupen när lokalrivalerna IK Sävehof och Alingsås HK drabbar samman i kvartsfinal. Både Sävehofs Michael Apelgren och AHK:s Mikael Franzén är spända inför lördagens derbymatch i Partille.
– Vi har pratat om att prestera bättre i derbymatcherna, säger Apelgren, huvudtränare IK Sävehof.
 
– Sävehof var den svåraste motståndaren vi kunde få, erkänner Franzén, huvudtränare Alingsås HK.  

På lördag klockan 15.30 möts IK Sävehof och Alingsås HK i herrarnas kvartsfinal. Rivalerna har stött på varandra många gånger genom åren. Bland annat i SM-finalserien 2019 där Partillelaget tog hem sitt sjunde SM-guld i antagonisternas hemmaborg. 
– Jag hade gärna bytt ut några derbysegrar mot det SM-guldet, medger Alingsås HK:s huvudtränare Mikael Franzén som inte har förlorat mot Sävehof sedan just den femte och avgörande SM-finalen för två och ett halvt år sedan. 

Michael Apelgrens Sävehof har däremot förlorat fem av de sex senaste matcherna mot AHK.
– Vi har haft svårt för Alingsås och lag från Göteborgsregionen generellt. Vi har pratat om att prestera bättre i derbymatcherna och möta upp med samma vilja och energi. Det har vi inte lyckats med riktigt, säger Apelgren som fortsätter:
– Sen är det allmänt känt att Alingsås inte är några fans av Sävehof som klubb. Det har dem varit tydliga med. 

I Handbollsligan återfinns Sävehof högst upp i serieledning medan Alingsås ligger femma. Två poäng skiljer lagen åt.
 
Mikael Franzén gör sin tionde säsong i Alingsås och har tidigare tränat IK Sävehof, då med Michael Apelgren i laget. I åttondelsfinal besegrade AHK IFK Ystad. 

Mikael Franzén, vad var din reaktion när ni lottades mot Sävehof i ATG Svenska cupen?
– Det var väl den svåraste motståndaren vi kunde få. Men samtidigt en rolig cupmotståndare med närheten och lite publik som åker ner. Jag tror båda lagen gillar att möta varandra, även om vi är konkurrenter.
Var tycker du Alingsås står inför kvartsfinalen?
– Vi är kanske inte i fullt lika bra slag som senast vi mötte Sävehof. Men vi ska hitta ett sätt att vinna mot dem över två matcher. 
Vad utmärker Apelgrens Sävehof?
– Han har fått en fin rollfördelning på sina spelare och använder dem på ett fint sätt. Han kan ändra matchbild genom nya lösningar. Det märks att han använder mycket video. Det är mycket uppstyrda anfall och analys. De har många Ipads, menar Franzén.
 
Michael Apelgren tog över Sävehof inför förra säsongen och vann guld redan sitt första år. I åttondelsfinal slog de ut Ystads IF. 
Michael Apelgren, vad var din reaktion när ni lottades mot Alingsås?
– Att det var rätt gött. Alingsås är ett riktigt vasst lag och det är bra att möta dem tidigt. Antingen vinner man cupen eller så kan man lika gärna åka ut så tidigt. Sen var det extra kul för oss eftersom vår sportchef Emil Berggren lurades.
På vilket sätt?
– Han var så jävla nyfiken eftersom lottningen genomfördes en dag innan sändning. Han ringde både till Mattias Zachrisson i Eskilstuna Guif och Toni Johansson i OV Helsingborg i ett försök att få reda på vår motståndare. Men de lurade honom så han klev ner på kvällsträningen och sade att vi fick OV Helsingborg i kvartsfinal. Så när det stod Alingsås dagen efter var det svinkul för alla oss andra. 
 
Vad tycker du Sävehof står inför kvartsfinalen?
 
– Vi leder serien i dagsläget så det är bra. Men som tränare kan man aldrig riktigt vara nöjd med där man står. Det finns massor med saker som vi behöver lära oss och göra bättre. Det tror jag ”Frasse” tycker också med sitt Alingsås. Jag tycker matcherna oss emellan alltid är jämna. Det är små grejer som enstaka prestationer och taktiska dispositioner som brukar avgöra. 
Vad tycker du utmärker Franzéns Alingsås?
– De är härligt ”Frassiga”. En homogen grupp som drar åt samma håll och inte ger bort något. Jag hade ”Frasse” som tränare under mina år i Sävehof och jag har själv tagit lärdom och inspirerats av hans ledarskap. Rollerna sitter och spelarna har självförtroende. 
Både Apelgren och Franzén välkomnar ATG Svenska cupens intåg i handbollskalendern.
– Cupen är ett väldigt roligt inslag. Jag hoppas vi ska vara lyhörda efter den här säsongen och småjusterar så det blir ännu bättre. Men det är mycket menar Apelgren.
– Jag tycker det är en kul injektion. Augusti blev roligare än vad det var innan. Sen är jag ytterst konservativ när det gäller shoot-outs. Men samtidigt har det medfört lite skrällar. Handboll rä en svår idrott att skrälla i. Du kan inte backa hem, spela sarg ut eller täcka ytor som i andra sporter. Handboll är mer man-man spel och det gäller att vinna din kamp. Oftast vinner det bättre laget. Med 7-6 kan du skrälla lite men samtidigt blir du jäkligt straffad om du möter ett bra försvar. 
Första kvartsfinalen spelas lördag 15.30 i Partille Arena. Returen spelas fredag den 19 november i Estrad Alingsås.