Hem / Handboll i Sverige / Hand the ball uppmärksammades under herr-EM

Hand the ball uppmärksammades under herr-EM

I samband med Sveriges match i fredags i herr-EM diskuterade studion hur man ska få fler barn och unga att upptäcka handboll. De visade även ett inslag om Hand the ball som är Svenska Handbollförbundets pedagogiska koncept att nå ut till fler.

Vi tog oss ett snack med Jennie Linell, som är ansvarig för Hand the ball-konceptet.

Vad tyckte du om inslaget Jennie?
Verkligen så kul att arbetet inom detta område lyfts och vi tycker att man i reportaget på ett fint sätt visar upp hur vi arbetar med Hand the Ball konceptet inom Svenska Handbollförbundet.

Vad tycker du Hand the Ball som pedagogiskt koncept kan tillföra handbollens utveckling i Sverige när det kommer till mångfald?
När man inom forskningen ser på vilka barn idrottsrörelsen når idag så vet vi att inte alla har samma förutsättning till rörelse och att ingå i föreningslivet i Sverige. Jag brukar därför säga att ”Om vi bara rullar ut bollen idag så vet vi vem som plockar upp den, de barn som är vana att delta. Vill vi däremot nå de barn som kanske inte vågar och kanske inte vill tror vi på att kasta ut bollen på nya och kreativa sätt för att stimulera till rörelse”. Hand the Ball är därför ett pedagogiskt koncept där vi tror på utbildning inom ledarskap för att exempelvis försöka komma ut med idrotten handboll där vi inte är idag.

Har du något att tillägga till inslaget om hur Hand the Ball fungerar?
Jag skulle i så fall vilja betona att Hand the Ball använder sig av en grön streethandboll och pedagogik för att man just ska kunna spela inomhus, utomhus, på stranden, i parken, helt enkelt få ut handbollen på nya kreativa sätt. I detta arbete gör många föreningar fina insatser runt om i landet precis som Eskil och förhoppningsvis gör detta att vi i framtiden når fler barn och ungdomar än vi kanske gör idag.

Vill även lyfta det samarbete som vi både inom SHF nationellt och våra SDF distrikt idag har med RF-SISU konsulenter runt om i landet, detta hjälper verkligen både förening och skolor att utbilda sig inom Hand the Ball. Vi vill vara med på resan för att försöka nå de barn och unga som idrottsrörelsen har svårt att nå idag!

Varför lyfta dessa frågor kring ett mästerskap?
Det är så otroligt få idrottare som når hela vägen till landslaget men jag tycker att det finns en oerhört fin symbolik i att man visar upp exempel på bredd tillsammans med eliten. De nya handbollsspelarna som HK Eskil eller andra föreningar runt om i landet har fått in i sin förening med hjälp av Hand the Ball sitter kanske och skapar nya idoler, nya förebilder. Det skapas en kraft inom idrotten med framgångar i ett mästerskap och alla delar av handbollen får helt plötsligt stå lite i rampljuset.

Något sista du vill skicka med innan den spännande semifinalen i morgon?
Om det är någon förening, ledare, skola, unga ledare etc som är intresserade av att vara med på Hand the Ball resan så besök vår hemsida eller ert SDF för mer information. Nu hejar vi fram killarna till en finalplats i Budapest!!!

Filmen som visades i EM-sändningen är ett reportage om hur HK Eskil jobbar med Hand the ball-konceptet.

Claes Andersson reporter, Albin Falk Hansson och Christian Eriksson som projektledare för filmen.

Länkar
handtheball.se >>
HF Syd >>
HF Väst >>
HF Mitt >>
HF Öst >>
HF Norr >>