Hem / Handboll i Sverige / Henrik Mäkinen vill fortsätta att bidra

Henrik Mäkinen vill fortsätta att bidra

-Handbollen är och har varit en så stor del av mitt liv, jag avser att fortsätta mitt uppdrag som delegat för Europeiska Handbollförbundet och om jag på något sätt kan stödja svenskt domarskap framöver kommer jag självklart att göra det, säger Henrik

Bilden: Henrik Mäkinen, i sin roll som domare under handbollsmatchen i dåvarande Elitserien mellan H43 och Ricoh den 20 november 2014 i Lund. Foto: Bildbyrån.

Det har gått en tid sedan Henrik Mäkinen lämnade sitt uppdrag i Svenska Handbollförbundets Domarkommitté (DK), efter fyra och ett halvt år som ordförande. Han älskar sin handboll. Efter sin aktiva karriär i Mullsjö (div. 2) blev det senare en väldigt framgångsrik domarinsats i hela 25 år, varav tolv som internationell domare.

-Domarskapet började, som för många andra, genom att hjälpa till som föreningsdomare, det var inget eget aktivt val jag gjorde. Sen har jag fått döma SM-finaler för både damer och herrar, internationella uppdrag som gett mig mycket personligen. Engagemanget från min sida har handlat om att bidra, ge tillbaka till en sport jag älskar, säger Henrik.

I augusti 2020 genomfördes en domar-delegatutbildning där Henrik medverkade som ett sista uppdrag.

-Den var väldigt bra, vi har kommit långt med nya redskap. Inte minst digitalt som alla kommer ha nytta av i allt som rör domarskap, delegat och matchansvar framöver. Mer proffsigt och tydligt och det gläder mig, fortsätter Henrik.

I september valde Henrik Mäkinen att lämna ordförandeskapet i DK.

-I slutändan insåg jag att jag inte kunde eller orkade lägga så mycket tid på att försöka möta externa krafter som letade fel på vårt interna arbete och som gav en bild av att jag var diktatorisk i mitt ledarskap. Mitt rättesnöre är att förbundet ansvarar och driver verksamheten, och de som jag samarbetat med vet vad jag står för. Den mediala bilden som kanaliserats blev skev och missvisande och omöjlig att bemöta. Stödet jag hela tiden fick räckte inte till i det fallet. Då var det till slut bättre att avgå, säger Henrik.

- Jag tycker att det på sociala medier drevs någon slags kampanj mot mig byggd på lögner och anonyma uppgifter. Bland annat påstods att SHF satt munkavle på domarna, vilket är helt fel. Men trots stark support från domarna både som grupp via Elitdomarföreningen och individuell uppbackning blev det till slut omöjligt att värja sig emot den här hetsjakten. Jag har levt med det här länge nog, men det kommer till slut till en gräns.

Att behålla de nya domarna som kommer fram blir ett viktigt framtidsarbete för DK, och hela rörelsen.

- Det är svårt! Både att behålla och stimulera de unga att fortsätta till en högre nivå. För det krävs att man lägger ned mycket tid för att bli en domare med erfarenhet, fortsätter han.

Nu blir det en fortsättning som delegat åt EHF, plus en del andra sidouppdrag att vara med och utveckla och hålla i.

-Handbollen är en underbar sport, vi är justa mot varandra trots att det är tuffa tag, vi filmar inte även om det bränner till ibland. Jag vill fortsätta bidra med det jag kan, avslutar Henrik Mäkinen.