Hem / Handboll i Sverige / Information om digital verifiering av vaccinationsbevis

Information om digital verifiering av vaccinationsbevis

Kontroll av vaccinationsbevis vid matcharrangemang kommer att kunna göras med hjälp av en app i en vanlig telefon. På tisdagen blev appen klar och finns tillgänglig via Google Play och App Store.

Från och med den 1 december kan arrangör av offentlig tillställning och allmän sammankomst inomhus med fler än 100 personer i publiken välja att antingen använda vaccinationsbevis för publik över 18 år eller i stället vidta andra smittskyddsåtgärder så som anvisad sittplats, max 8 personer i sällskap och minst en meters avstånd mellan sällskap. Arrangören måste välja det ena eller det andra och kan inte kombinera dessa två.

Läs mer om Folkhälsomyndighetens nya föreskrifter och allmänna råd samt beslut om möjlighet att använda vaccinationspass.


För arrangör som väljer vaccinationsbevis

Krav på uppvisande av vaccinationsbevis gäller ej den under 18 år, och ej heller de som av medicinska skäl ej kan vaccinera sig (läkarintyg ska kunna uppvisas).

Det är arrangörens skyldighet att verifiera vaccinationsbevisets giltighet samt kontrollera legitimation hos den som uppvisar vaccinationsbevis. Som fullvaccinerad räknas den som har fått följande vaccin. Det ska också ha gått två veckor sedan den senaste dosen:

  • två doser av Comirnaty (Pfizer/BioNTech), Spikevax (Moderna), Vaxzevria (Astra Zeneca), eller
  • en dos av Covid-19 Vaccine Janssen.

 

Digital verifiering av vaccinationsbevis

DIGG har utvecklat en app för att föreningar/arrangörer på ett enkelt sätt ska kunna kontrollera vaccinationsbevis digitalt och på tisdagsmorgonen fick vi besked om att appen är färdig och nu finns tillgänglig för både Android och för IOS. Den digitala verifieringen visar om en individ är fullvaccinerad. Appen är GDPR-säkrad – inga personuppgifter sparas i appen.

Appen heter ”Vaccinationsbevis verifiering” och kan laddas ned från din appbutik. Den lanserade appen är en första version som kommer att vidareutvecklas.

Vaccinationsbevis verifiering på App Store

Vaccinationsbevis verifiering på Google Play

 

Mer information på DIGG:s webbplats
 
Ytterligare information om appen och om DIGG hittar du på myndighetens webbplats. DIGG har meddelat att det på webbplatsen innan den 1/12 kommer att finnas:

Användarmanual
Lathund för funktionärer
Verktygslåda med information om vad som krävs
Frågor och svar
 
https://www.digg.se/utveckling-av-digital-forvaltning/verifieringslosning-for-vaccinationsbevis/arrangorerFör den som behöver hämta vaccinationsbevis

covidbevis.se kan du hämta ut vaccinationsbevis.