Hem / Handboll i Sverige / Intresset för motionshandboll ökar

Intresset för motionshandboll ökar

HANDBOLL FÖR ALLA HELA LIVET: Tack vare konceptet Handboll Fitness som vi rullat ut under hösten och vintern genom inspirationsföreläsningar ökar föreningarnas intresse för att arrangera motionshandboll.

Svenska Handbollförbundets projektledare för konceptet Handboll Fitness, Camilla Rohlén, har i samarbete med distriktsförbunden genom webbinarier vid tio tillfällen under hösten och vintern inspirerat föreningar och föreningsrepresentanter att starta upp Handboll Fitness.

 

- Handboll Fitness kombinerar handbollsspel med styrke- och konditionsträning tillsammans med glädje och gemenskap. Konceptet ger möjlighet för fler målgrupper att fortsätta idrotta oavsett ambitionsnivå eller erfarenhet av handbollen. Fortsätter vi att tänka i dessa banor kan vi se många positiva effekter som leder till föreningsutveckling, säger inspiratören och projektledaren Camilla Rohlén.

 

Handboll Fitness är ett motionskoncept som är enkelt för föreningen att arrangera och som vänder sig till den som vill träna i grupp och där musik, rörelseglädje och den gröna, mjuka bollen står i fokus. Vem som helst kan vara med, oavsett ålder, bakgrund, erfarenhet eller förmåga och man tränar utan krav på prestation eller förbindelse till matchspel. Handboll Fitness funkar lika bra inomhus som utomhus. För föreningen är Handboll Fitness ett sätt att få fler i rörelse, att få fler att stanna kvar och att tilltala en målgrupp för vilken rörelseglädje är viktigast.

 

- I grund och botten handlar ett träningspass med Handboll Fitness om ett enkelt genomförande. Det krävs få resurser och ingen formell ledare för att genomföra ett träningspass. Målgrupper för konceptet kan vara tonåringar, f.d. spelare, ledare, 60+, föräldrar, sponsorer, mixade grupper eller familjeträning, det är föreningen som sätter ramarna efter sitt behov, säger Camilla.

 

Per Ekberg, utvecklingsansvarig på Svenska Handbollförbundet fyller i: 

- Det ligger en stor möjlighet för föreningarna att fånga upp såväl gamla som nya medlemmar i alla åldrar oberoende av om man har någon handbollserfarenhet eller ej och studier från Danmark visar ett ökat ideellt engagemang i föreningen när man själv är knuten till en aktivitet som Handboll Fitness.


- Konceptet ligger verkligen i tiden och är en verksamhetsdel som vi i våra föreningar traditionellt inte erbjuder i någon större omfattning, men som verkligen skulle bidra till att utveckla handbollsföreningen för att kunna erbjuda handboll för alla hela livet, avslutar Per.   

 

 

Kom i gång!

För den förening som önskar komma igång med att arrangera eller utveckla Handboll Fitness – kontakta oss på This is a mailto link.

 

 

Till webbplatsen Handboll Fitness

Se en inspirationsföreläsning om Handboll Fitness