Hem / Handboll i Sverige / Lindesberg välte svenska mästarna

Lindesberg välte svenska mästarna

Premiärkvällen i ATG Svenska cupen bjöd på en ordentlig skräll. I Lindesberg Arena segrade hemmalaget mot svenska mästarna Ystads IF.
Bilden: Lindesbergs Oskar Cosmo. Foto: Bildbyrån.

– Vi visade inte någon som helst respekt, säger matchhjälten Simon Ongeri i LIF Lindesberg. 

LIF Lindesberg hade en tuff fjolårssäsong när de åkte ur herrallsvenskan. På 26 matcher plockade de 14 poäng, vilket innebar negativt kval mot IFK Karlskrona. Där förlorade de med 0–3 i matcher. 

Men i onsdagens cuppremiär hemma mot svenska mästarna Ystads IF visade de att laget är ytterst slagkraftigt. 30–29 skrevs segersiffrorna mot gästande YIF.

– Vi har en säsong bakom oss med väldigt mycket negativt. Prestationerna har inte varit på topp men vi var tydliga gentemot varandra att vi skulle spela från minut ett till minut 60, förklarar målvakten Simon Ongeri som utsågs till hemmalagets bästa spelare efter slutsignal. 

Ongeri anslöt till Lindesberg från HK Aranäs under sommaren. Detta är hans andra sejour i LIF.

– Jag lånades ut till Lindesberg i tre månader säsongen 2020/21, eftersom division 1 inte spelades för HK Aranäs farmarlag Fjärås. Det känns väldigt bra att vara tillbaka. 
 
Vad låg bakom er seger mot svenska mästarna?
– Vi visade inte någon som helst respekt. Alla bidrog med sitt. Vi var ganska tydligt på plats med skallarna. Dessutom var vi väldigt kliniska i våra shoot-outs, förklarar Ongeri, vars Lindesberg inledde matchen med en femmålsledning. 

Du spelade en avgörande roll med ditt målvaktsspel. Hur mycket betyder det för dig att göra en sådan bra prestation?
– Det känns otroligt bra. Min seniorkarriär har haltat väldigt mycket. Jag har inte fått särskilt mycket speltid eller förtroende. Men här kan jag vara förstamålvakt på riktigt, och det är väldigt skönt att jag kunde leva upp till den rollen. Jag vill visa att jag har en väldigt hög högstanivå i mig. 

Tidigt i andra halvlek tog Ystad ledningen med 19–17. Då trodde de allra flesta att skåningarna skulle rycka i målprotokollet.

– Visst kändes det som att ”det här kanske inte går vägen.” Men det betyder mycket för oss att vi visar såpass fin mentalitet och tror på det vi gör, fortsätter Ongeri. 

Uddamålssegern innebär att Lindesberg tar ledningen i gruppen. Härnäst väntar hemmamatch mot allsvenska VästeråsIrsta HF. Avkast sker klockan 18.00 söndag 21 augusti. Därefter väntar Redbergslids IK i sista gruppspelsomgången. 

– Det handlar om att komma upp i rätt nivå. Vi har tre shoot-out mot VI och ytterligare sex st mot Redbergslids IK. Vi jobbar utifrån det och tar fem minuter i taget. Det är inspirerande matcher för oss.

Njuter ni av cupspelet?
– Ja, verkligen. Det är väldigt roligt att spela såna här matcher, avslutar Ongeri. 

Onsdagskvällens andra match spelades mellan Skånela IF och IK Sävehof. Där vann Partillelaget mycket övertygande med 31–18. 

Herrarnas gruppspel går vidare under torsdagskvällen. Klockan 19.00 ställs HF Karlskrona mot Alingsås HK samt Norrköpings HK mot Eskilstuna Guif. En halvtimme senare möts Vinslövs HK och OV Helsingborg. 

Ladda ned den officiella appen och se matcherna i Handboll Play på solidsport.com.