Hem / Handboll i Sverige / Med anledning av säkerhetsläget

Med anledning av Rysslands invasion av Ukraina

Senast uppdaterad onsdag 18 maj 09:31.
Rysslands invasion av Ukraina påverkar kommande matcher, tävlingar och mästerskap.

Mästerskap

Beachhandboll, kval till EM och U16 EM (publicerat 24 mars 2022)

Det Europeiska Handbollförbundet har tidigare meddelat att inga mästerskap eller kval till mästerskap kommer att arrangeras (som tidigare planerat) i Ryssland. Det blir istället Tjeckien som kommer att stå som arrangör för U16 EM i beachhandboll och för kvalet till EM i beachhandboll. Båda spelas i Prag den 7-10 juli 2022.


Information till svenska föreningar och arrangörer

Ukrainska barn och unga kan snabbt slussas in i svensk handboll

Ukrainska barn och unga som flyr till Sverige från kriget i Ukraina kan genom ett förenklat sätt börja spela handboll i svenska föreningar. För seniorspelare under kontrakt är det dock inte möjligt under våren.

Läs texten i sin helhet (publicerad 23 mars 2022)


Svenska Handbollförbundet godkänner föreningars solidaritetsyttringar för Ukraina i samband med match. Publicerat den 24 februari 2022.

Svenska Handbollförbundet anser inte att föreningars solidaritetsyttringar i samband med match är att betrakta som politiskt budskap och godkänner därmed sådana, i likhet med Svenska Fotbollförbundet.

Föreningar själva beslutar om eventuella solidaritetsyttringar/manifestationer för Ukraina.


Information från Riksidrottsförbundet (RF)

 • Råd gällande idrottande barn och ungdomar från Ryssland och Belarus.

  Riksidrottsförbundet anser att barn och ungdomar som representerar ryska och belarusiska föreningar/klubbar eller deras nationella specialidrottsförbund (ungdomslandslag) inte bör få delta på internationella tävlingar i Sverige, skriver RF på sin webbplats rf.se (13/5 2022). Läs artikeln Råd gällande idrottande barn och ungdomar från Ryssland och Belarus på rf.se
 • De nordiska idrottsförbunden uppmanar samtliga internationella idrottsförbund att visa solidaritet med Ukraina och landets idrottsorganisationer genom att inte genomföra eller förlägga tävlingar eller matcher i Ryssland och pekar på behov av ytterligare sanktioner från de nordiska länderna och EU, skriver RF och de övriga nordiska förbunden i ett gemensamt pressmeddelande (26/2 2022). Läs pressmeddelandet här.

 • När det gäller eventuell full bojkott av Ryssland och ryska idrottare är det inte idrottens sak att stå ensamma men däremot följa det som beslutas av EU och FN. Riksidrottsförbundet följer utvecklingen och kommande nya sanktioner från regeringen, EU och FN för att på bästa sätt kunna stötta medlemsförbunden på både kort sikt och framöver beroende på utveckling av säkerhetsläget, skriver RF på sin webbsida (24/2 2022). Läs artikeln här.

 • Arrangörer som avser ta emot ryska idrottsutövare bör i tidigt skede kontakta den polisregion där tävling/match planeras att genomföras för att upprätta dialog kring särskilda säkerhetsåtgärder. Arrangörer bör även tänka till kring eventuella manifestationer mot Ryssland på läktare med mera.


Internationella riktlinjer

Idrottsrörelsen beslutade 2015 om internationella riktlinjer för svensk idrott som innehåller ställningstaganden för hur idrottsrörelsen ska agera, delta och påverka internationellt. Som specialidrottsförbund beslutar Svenska Handbollförbundet själv om deltagande/inte deltagande vid internationella evenemang vid säkerhetsrisk på grund av krigstillstånd, naturkatastrof eller dylikt.

Råd om hur du pratar med barn

Flera organisationer ger råd om hur du som vuxen kan prata med barn om det som sker, tips på webbplatser med information:

Rädda barnen
Krisinformation.se
Lilla Aktuellt
UnicefBeslut av Internationella- och Europeiska Handbollförbundet

Beslut av Internationella Handbollförbundet

Internationella Handbollförbundet (IHF) publicerade under måndagen den 7 mars 2022 följande officiella uttalande:

Det Internationella Handbollsförbundet (IHF) fördömer starkt de handlingar som Ryssland vidtagit i sin invasion av Ukraina och vill förmedla sitt stöd och solidaritet till de som påverkas av krigssituationen.

Den ryska regeringens invasion av Ukraina representerar ett brott mot den olympiska vapenvilan, med motsvarande FN-resolution, som undertecknades den 2 december 2021 i samförstånd av samtliga 193 FN-medlemsstater. Detta brott är inte acceptabelt och därför har IHF beslutat följande:

 • Med omedelbar verkan och tills vidare förbjuder IHF alla lag, funktionärer, domare, föreläsare och experter från Ryssland och Vitryssland att delta i IHF:s evenemang och aktiviteter.

 • Som en konsekvens kommer Ryssland inte att delta i:
  VM 2022, damer U20
  VM 2022, damer U18
  VM i beachhandboll 2022, herrar

Beslutet överensstämmer med rekommendationen från den Internationella Olympiska Kommittén (IOC) och bekräftar det beslut som fattats av Europeiska Handbollförbundet (EHF) att stänga av "Rysslands och Belarus landslag samt ryska och belarusiska klubbar som tävlar i europeiska handbollstävlingar" och inte nominera ryska och belarusiska domare, tjänstemän, föreläsare och kommittéledamöter, vilket utökar det till en global nivå.

Mer information om implementeringen kommer att följa i sinom tid.

IHF tror starkt på att "bygga en fredlig och bättre värld genom idrott och det olympiska idealet", där främjande av fred genom idrott är ett huvudämne i FN:s resolution.

IHF hoppas på en återgång till fred och uppmanar de inblandade parterna att stoppa den militära aktionen för att bevara livet för sina medborgare, och önskar också att en återgång till en normal situation ska vara möjlig så att alla spelare kan komma tillbaka handbollsplanerna.

Texten kan läsas på originalspråk här.

Beslut av Europeiska Handbollförbundets verkställande kommitté 

Det Europeiska Handbollförbundet (EHF) publicerade den 28 februari 2022 följande officiella uttalande:

Landslag och klubbar från Ryssland och Belarus är avstängda tills vidare.

Med tanke på krigssituationen i Ukraina och med hänvisning till de senaste rekommendationerna från Internationella Olympiska Kommittén (IOC), samlades Europeiska Handbollförbundets exekutivkommitté (EXEC) på måndagskvällen för ett extra möte.

EXEC:s 13 medlemmar diskuterade input från nationella förbund samt från IOC och European Team Sports Association i ljuset av den ryska invasionen av Ukraina.

Följande beslut fattades:

 1. Med omedelbar verkan stängs Rysslands och Belarus landslag samt ryska och belarusiska klubbar som tävlar i europeiska handbollstävlingar av. Detta gäller tills vidare och gäller alla aktuella tävlingar på klubb- och landslagsnivå.

 2. Domare och funktionärer från Ryssland och Belarus kommer inte att nomineras för framtida matcher tills vidare. Föreläsare och kommittéledamöter från Ryssland och Belarus kommer inte att kallas till framtida möten och aktiviteter.

 3. Nya arrangörer kommer att sökas till YAC 16 EHF Beach Handball EURO och Qualifier Tournaments för Beach Handball EURO 2023. Båda evenemangen var planerade att hållas i Moskva i juli 2022.

Dessa åtgärder införs med omedelbar verkan eftersom kriget i Ukraina fortsätter att rasa, vilket äventyrar EHF:s principer för samarbete på europeisk nivå och andan av rättvisa.

Europeiska Handbollförbundet beklagar konsekvenserna för individer, klubbar och landslag och hoppas att en återkomst av fred kommer att möjliggöra förnyade överväganden.

Inom de närmaste dagarna kommer en omstrukturering av de olika tävlingarna på klubb- och landslagsnivå att ske enligt idrottsprinciper och befintliga regelverk.

 

Övrigt


Reseinformation

Aktuell information om UD:s avrådan för icke nödvändiga resor hittar du här. 


Krisinformation

krisinformation.se hittar du uppdaterad och bekräftad information från svenska myndigheter. 


Riksidrottsförbundet följer utvecklingen av Rysslands krig mot Ukraina, regeringens beslut och hur säkerhetsläget kan komma att påverka idrotten. Svenska Handbollförbundet bevakar utvecklingen och uppdaterar informationen på den här sidan vid nya råd, rekommendationer och beslut. 

NYHETEN UPPDATERAS

Den här nyheten publicerade första gången den 24 februari 2022 och uppdateras fortlöpande med ny information, nya rekommendationer och nya beslut