Hem / Handboll i Sverige / Mikaela är expertkommentator på Beach-SM

Mikaela är expertkommentator på Beach-SM

Fredagen den 1 juli och lördagen den 2 juli avgörs Beach-SM på Borggården i Linköping. Mikaela Johansson kommer vara beachhandbollens expertkommentator i SVT:s sändningar.

Hej Mikaela och stort grattis till uppdraget som expertkommentator i SVT:s sändningar från Beach-SM till helgen!

Berätta lite om dig själv och din beachhandbollsbakgrund
Jag är i allmänhet en handbollsfantast som spelat elithandboll i 13år. Jag slutade för ett år sedan. Jag kollar på all handboll och älskar det taktiska spelet. Så fort jag hörde talas om handboll på sand så har jag åkt runt på cuper och spelat. Till en början var det handboll på sand som gällde men sedan fick jag upp ögonen för beachhandboll med de internationella reglerna och fastnade direkt. För 8 år sedan var jag med på de första lägret som arrangerades på Gotland och därefter har jag spelat två Europamästerskap med landslaget, där jag framför allt har spelat som specialist. Sedan har jag spelat flertalet SM och har både både silver och guld därifrån. På SM har jag nog spelat på i stort sätt alla positioner och jag kan verkligen uppskatta alla delar, positioner och det taktiska som beachhandbollen erbjuder.

Hur förbereder du dig inför uppdraget?
Det blir framförallt att kolla på matcherna på fredagen som spelas och en del spelare har jag koll på sedan tidigare. 

Vilka lag tror du kommer stå i finalerna nästa lördag?
Favoriter i herrklassen är Lunds BeachHandball Club och Göteborg Beach Handball Club. I damklassen är det en öppen historia, där det ska bli mycket spännade och se vad lagen presterar på sanden. 

Någon/några spelare vi ska hålla ett extra öga på?
Att hålla reda på i herrklassen är självklart alla de spelare som vann Europamästerskapet förra året, som är födda 2004. Spelare som Albin Henriksson och Oscar Johansson som även blivit uttagna i seniorlandslaget. Målvakten Ella Johansson i Göteborg Beach Handball Club damer är någon man bör hålla extra öga på.

Vad är det bästa med beachhandboll?
Jag tycker att de bästa är lekfullheten och det taktiska spelet. Att man behöver ta snabba beslut och korrigera detaljer inom 2x10 för att vinna mot just det motståndet som står framför dig här och nu, samt vilka som har dagen eller inte. Även att det finns många olika roller inom beachhandbollen där alla roller är lika viktiga.

Sverige har fortfarande relativt få utövare, men är ändå långt fram när det gäller landslag. Vad tror du det beror på?
Varför vi är bra är nog att det är väldigt bra handbollsspelare som är med och att vi nu fått till en satsning på de yngre som får en bra utbildning.

Beach-SM en del av SM-veckan
Beach-SM är en del av SM-veckan som arrangeras i Linköping . SM i beachhandboll avgörs fredag 1 juli och lördag 2 juli. Spelplats är Borggården i Linköping. Sveriges television är på plats för att sända beachhandbollens fantastiska kombination av kamp, glädje och spektakulära mål.

11 herrlag och 4 damlag ska göra upp om titeln Svensk mästare. 

Vinnaren i SM i beachhandboll får möjligheten att anmäla sig till Champions cup som i år avgörs på Sicilien och få mäta sig med de 16 bästa klubblagen i Europa. 

Finaltider
Finalerna spelas söndag 2 juli. Damfinalen kl. 11.30 och herrfinalen kl. 12.10.

Herrlandslaget på plats
Passa på att se herrlandslaget träningsspela torsdag 30/6 kl. 19.30 inför kvalet till beach-EM som avgörs 7-10 juli i Prag.

Relaterade länkar

Hitta till Borggården >>

SVT:s sändningar >>

Livesändningar >>

Till Svensk handbolls beachhandbollsida >>

SM-veckans officiella webbplats >>