Hem / Handboll i Sverige / Mirza och Mattias är redo för EM-slutspel

Mirza och Mattias är redo för EM-slutspel

Sveriges främsta domarpar i handboll heter Mirza Kurtagic och Mattias Wetterwik. De är nominerade att döma herrarnas EM-slutspel med start den 13 januari.

Under sommaren fick Mirza och Mattias mäta sig med de allra bästa under OS, ett mästerskap där de fick förtroendet i fem matcher och kom hem flera erfarenheter rikare. När vi får en pratstund med paret har de nyligen nominerats till nästa internationella mål, herrarnas EM-slutspel 2022, som spelas i Ungern och Slovakien 13-30 januari.

Utöver Mirza och Mattias är ytterligare 17 domarpar på plats. Dessa 18 par ska dela på 65 matcher.

Grattis till nomineringen! Hur känns det?

Tack, det känns bra! Det känns kul att återigen bli uttagen till ett mästerskap.

Ni har ju hunnit skaffa er en hel del internationella meriter. Vilket mästerskap blir det kommande för er i ordningen?

Det här kommer bli vårt tredje EM, det andra på herrsidan. Vi har också hunnit med både VM och OS.

Precis, OS… Nu var det ett tag sedan ni kom hem, hur landar man efter ett sådant äventyr, och vad tar ni med er med lite distans till mästerskapet?

Det var en helt fantastisk upplevelse att vara på plats i Tokyo. Man är borta i tre intensiva veckor med fullt fokus på handboll. Vi tar med oss all erfarenhet man får på ett mästerskap i både stort och smått.

Hur har förberedelserna sett ut inför EM?

Alltid viktigt att hålla igång med träningen och matchningen. Man kan inte komma till ett mästerskap och tro att man ska vara redo för det om man inte har gjort jobbet hela vägen fram. Vi vill hela tiden bli bättre och skruva på små detaljer. Vi analyserar och klipper alla våra matcher för att förbättra vår produkt. Koncentrationen och nivån är viktig för oss i varje match och det är också där vi kan göra de bästa förberedelserna, att jobba på att vara noggranna i varje match i varje sekvens. Målet är att alltid ha en hög lägstanivå.

Har ni någon målsättning med EM?

Som sagt, vårt tredje senior-EM och vi vill vara med så långt som möjligt. Hur det går för Sverige är såklart en parameter att ta hänsyn till. I förra EM var vi nöjda när vi fick vara kvar hela vägen och döma matchen om plats 5 och 6. Vi vill inte sätta specifika mål, utan vill alltid göra vårt bästa och se hur långt det räcker.

Stort tack och lycka till i EM!