Hem / Handboll i Sverige / Nyhetsarkiv / Trygghetsresan med Hand the Ball

Trygghetsresan med Hand the Ball

Hand the Ball har under hösten rullat in handbollen i klassrummen på Hjulsta grundskola genom konceptet Trygghetsresan - ett koncept som fokuserar på värdegrund och rörelse. Nu vill vi rulla in bollen i fler klassrum.

Foto: Lasse Pehrsson.

Konceptet Trygghetsresan är utvecklat av Hand the Ball tillsammans med pedagoger på Hjulsta grundskola  och HejEngagemang. Syftet är att fläta samman rörelse och värdegrundsarbete för att på det sättet öka tryggheten i skolan för eleverna.

 

Vad är Trygghetresan?
Trygghetsresan är ett metodmaterial som främst riktar sig till deltagare i årskurs F-9, anpassningsbart efter gruppens behov och förutsättningar. Materialet består av en arbetsduk, övningskort och handledningsunderlag. Bildspråket bygger på symboliken med ett tåg som åker genom ett landskap på räls.

Symbolvärdet i det valda bildspråket har många bottnar. Dels symboliserar tågresan en utveckling som vi tillsammans bestämmer oss för att göra. Vidare finns det en tanke med att tåget åker på ett spår. Trygghet handlar om att vi tillsammans hjälper varandra att inte "spåra ur" utan istället hjälps åt att göra tillvaron stadig och förutsägbar. Under ett läsåre stannar tåget längs vägen på olika hållplatser där olika övningar utförs.

- Med ett material som hela skolan, från förskoleklass till årskurs 9, använder kan vi skapa ett skolgemensamt språk och dialoger mellan årskurserna om hur vi skapar trygghet på just på vår skola, säger Sofia Sköldestam, kurator på Hjulsta grundskola.


Vill du veta mer, eller komma igång med Trygghetsresan och/eller Hand the Ball i skolan eller föreningen ska du kontakta Jennie Linnéll.