Hem / Handboll i Sverige / Nyhetsarkiv / Robert kontrar om mästerskap, regionalisering och parahandboll

Lagarbete tar oss framåt i svåra tider

Det är sannerligen en besvärlig tid vi lever och verkar i. Normalt sett skulle vi, med nyfikenhet och stor glädje, se fram mot EM och VM, sjösättningen av den nya distriktsorganisationen och att Svenska Handbollförbundet fyller 90 år i år.

Men coronapandemin kastar en skugga över allt. Precis som allt annat påverkas också idrotten mycket av pandemin. Och med regeringens tydliga budskap i förra veckan om ytterligare skärpningar har vi beslutat att allt seriespel för seniorer från Division 1 och nedåt pausar fram till 22 december. Seriematcher för barn och ungdomar skjuts upp eller ställs in. Vi inför fler säkerhetsrutiner för Allsvenskorna, Handbollsligan och SHE, dock tar Allsvenskorna en paus för att hinna etablera de nya rutinerna. Och vi tillåter ingen publik. Här kan du läsa beslutet i sin helhet.

Vi följer protokoll, beslut och myndigheternas rekommendationer vilket gör att vi kan fortsätta med en liten del av verksamheten. Det är vi tacksamma för. Att kunna fortsätta att vara aktiv, även om det är i förändrad form för många, är viktigt på så många olika sätt. Först och främst för hälsan, både psykiskt och fysiskt, men också för de spelare som ska spela de kommande mästerskapen, EM och VM, som annars riskerar att komma illa förberedda till turneringarna.

Så är läget just nu, men som vi alla lärt oss, kan det snabbt förändras.

 

EM och VM
De två förbundskaptenerna, Tomas Axnér (damer) och Glenn Solberg (herrar) har äntligen fått påbörja sin aktiva verksamhet. Båda står för utmaningar vi aldrig tidigare varit med om och vi önskar dem och lagen lycka till. Det blir två mästerskap som kommer att behöva genomföras på ett mycket annorlunda sätt. Damerna är först ut och ska spela EM i Danmark 3-20 december. Därefter är det herrarnas tur att spela VM i Egypten den 13–31 januari 2021.

Sveriges damer laddar upp inför EM med landskamper mot Ungern den 28 november 16:30 och den 29 november 15:30 i Arena Älvhögsborg, Trollhättan. Båda sänds på SVT1 och i SVT Play

EM spelas 3-20 december i Danmark, Sverige möter i tur och ordning:
3 december: Tjeckien, EM (20.30, Jyske Bank Boxen, Herning) Sänds på TV6 & Viaplay
5 december: Spanien, EM (20.30, Jyske Bank Boxen, Herning) Sänds på TV6 & Viaplay
7 december: Ryssland, EM (20.30, Jyske Bank Boxen, Herning) Sänds på TV6 & Viaplay

Sveriges herrar laddar upp inför VM med EM-kval mot Montenegro den 6 januari i Podgorica och den 
9 januari 16:00 i Stiga Sports Arena, Eskilstuna.

VM spelas 13–31 januari 2021 i Egypten, Sverige möter i tur och ordning:
14 januari: Tjeckien
16 januari: Chile
18 januari: Egypten

På handbollslandslaget.se kan du läsa mer om landslagen, EM och VM

 

Nytt när vi fyller 90 år
I dagarna, närmare bestämt den 25 november, fyller Svenska Handbollförbundet 90 år. Bara några dagar innan dess (21 november) fattar det extrainsatta årsmötet beslut om en nystart för svensk handboll. Om förslaget om den nya distriktsorganisationen röstas igenom är målet att vi går från 13 till 5 distrikt, att vi får ett närmre och tydligare samarbete, att vi kan effektivisera arbetet och utveckla verksamheten. Vår uppskattade processledare Sture Gustafsson säger i en intervju tidigare publicerad här på svenskhandboll.se att:

- Det är nu det verkliga arbetet börjar, grunden är lagd men implementeringen framöver är det centrala.

Jag vill rikta ett TACK till handbolls-Sverige! Hela handbolls-Sverige har tillsammans gjort ett fantastiskt jobb genom att tillsammans arbeta för, skapa och lägga fram den nya distriktsorganisationen som lördagens extra årsmöte ska fastställa. Det är ett imponerande arbete som gjorts där många frågor har varit uppe och diskuterats. Nu tar vi det i mål, för vår gemensamma framtid.

 

Parahandboll i härlig medvind
Som de flesta känner till växer vår satsning på parahandbollen. Det sker i samarbete mellan förening, kommunförvaltningar, brukarorganisationer och regioner/habiliteringar. Allmänna Arvsfonden har nyligen beslutat stötta vårt arbete med sju miljoner kronor. Tillsammans med samarbetspartners i Region Väst, Region Syd och i Region Öst ska två spelformer fortsätta att utvecklas inom handbollen, en rullstolsklass för personer med rörelsenedsättning och en gående klass för personer med intellektuell funktionsnedsättning. Vi kommer att berätta mer om detta i samband med den internationella dagen för personer med funktionsnedsättning som äger rum den 3 december, den dagen instiftades av FN:s generalförsamling 1992 i syfte att främja förståelsen av frågor som rör funktionshinder och att mobilisera.

 

Robert Wedberg