Hem / Handboll i Sverige / Nyhetsarkiv / SHF har beslutat om särskilda rutiner vid konstaterad covid-19

SHF har beslutat om särskilda rutiner vid konstaterad covid-19

Svenska Handbollförbundet har tagit fram särskilda rutiner för hur handbollens tävlingsverksamhet ska hanteras om ett lag drabbas av konstaterade fall av covid-19 i sin spelartrupp. De nya rutinerna börjar gälla omgående.

Svenska Handbollförbundet (SHF) har konstaterat att de ordinarie rutinerna för hantering av sjukdom och matcher inte går att tillämpa under rådande läge. Därför har en särskild rutin för hantering av konstaterade fall av covid-19 tagits fram.

Svenska Handbollförbundets Tävlingskommitté (TK) har sedan i våras haft en pågående diskussion om hur matcher ska hanteras om lag drabbas av sjukdom där det kan finnas misstanke om covid-19. Vid sitt senaste möte den 4 september beslutade TK att skapa en arbetsgrupp för att snabbt ta fram ett förslag på rutiner som kunde komplettera de befintliga bestämmelserna. Torsdagen den 10 september tog förbundsstyrelsens arbetsutskott beslut om att godkänna ett förslag till rutiner.

I rutinerna skiljs på lag där spelare uppvisar symptom och lag där det finns minst ett konstaterat fall av covid-19. För lag som endast har spelare som uppvisar symptom gäller att sjuka spelare ska stanna hemma och att matchen ska spelas, men för lag där det finns minst ett konstaterat fall av covid-19 ska kontakt tas med SHF.

Vid konstaterat fall av covid-19 kan det bli aktuellt att skjuta upp match, men det är inte självklart att så kommer att ske. Varje fall är unikt och kommer att behandlas enskilt.

Den arbetsgrupp som kommer att handlägga eventuella ärenden består av representanter från Tävlingskommittén, Medicinska kommittén och Svensk Elithandboll. Gruppen kommer att hantera matcher i serier ned till och med division 2 damer och herrar. I lägre serier och för barn- och ungdomsmatcher kommer de rutiner som distrikten beslutar om att gälla. Gruppen nås via mejl till This is a mailto link

Om beslut om att match ska bokas om till ny speltid tas så kommer en bortre tidsgräns att sättas för när matchen ska vara spelad. Om det sjukdomsdrabbade laget när denna tidsfrist har löpt ut fortfarande inte kan spela på grund konstaterad covid-19 i truppen så omvandlas matchen till en walkover och det sjukdomsdrabbade laget döms som förlorare med 10-0. Laget riskerar dock inte uteslutning.