Hem / Handboll i Sverige / Peter Svensson – en nyckelperson för parahandbollens utveckling

Peter Svensson – en nyckelperson för parahandbollens utveckling

Den 3 december är det den internationella funktionshinderdagen, SHF kommer i ett par artiklar beskriva dagens parahandboll och arbetet framåt.

Bilden: Peter Svensson, projektledare parahandboll, Svenska Handbollförbundet.

- Svensk handbolls integrering av parahandboll ska skapa möjligheter för personer med funktionsnedsättning att delta som spelare och ledare utifrån sina förutsättningar och behov, säger Peter Svensson, projektledare och drivkraften bakom parahandboll inom Svenska Handbollförbundet (SHF).

 

Allmänna Arvsfonden har beslutat att stötta SHF:s satsning på parahandboll de närmaste tre åren, något som vi skrivit tidigare om på svenskhandboll.se.

- Självfallet ger det verksamheten goda möjligheter till utveckling och en bra start på en långsiktig satsning, säger Peter.

Det är fjärde gången Peter Svensson får förtroende att leda ett projekt som stöttas av Arvsfonden. Han om någon vet att det krävs tydliga, strategiska och förtroendegivande inlagor i många delar för att få dess förtroende.

- Det har varit en lång process innan Arvsfonden tog beslut men väl där kändes det skönt att börja blicka framåt från våra idéer till igångsättandet, säger Peter och fortsätter:

- Nyckeln för parahandbollen och att vi fick medel är att vi ska fortsätta att utveckla och implementera parahandboll i verksamheten för att skapa en långsiktighet och en stabil plats inom handbollsfamiljen. Att skapa förutsättning efter deltagarens behov och bemöta med olika nya insatser blir också en av många utmaningar i projektarbetet. Efter projektperioden ska parahandbollen fortsätta att utvecklas från en stabil plattform som har sin självklara plats inom SHF.

 

Handbollens styrande har tydligt uttryckt vikten av parahandbollens roll inom SHF:s verksamhet. Den 21 november fattades beslut om en ny distriktsorganisation för svensk handboll och i de ekonomiska dispositionerna från 2021-2025 står tydligt att ett antal procent ska tillsättas utvecklingen av parahandboll i hela landet.

-Vårt mål är att i framtiden även forma utbildningar som anpassas så att personer från målgruppen också kan delta i tränarkurser, bli domare och ledare.

 

Idag finns ungefär 250 aktiva utövare i cirka 25 föreningar som bedriver parahandboll.

-En fördubbling inom ett antal år ser jag inte som omöjligt, säg 600 aktiva och ett 50-tal föreningar engagerade. Seriespel och SM-spel är naturligtvis med i framtidsvisionen men också blicka ut och konkurrera om EM- och VM-medaljer, säger Peter och fortsätter: SHF tillsammans med stiftelsen Valjeviken skulle stå som värdar för ett kombinerat VM/EM arrangemang i rullstolshandboll i slutet av november 2020, men på grund av coronapandemin fick mästerskapet ställas in. Vi hoppas få vara med som arrangör vid ett nytt mästerskap. SM i rullstolshandboll som skulle arrangeras i samband med SM-veckan i Borås har också ställts in, men vi fortsätter att kämpa på. Under 2020 har vi trots allt ändå kunnat genomföra spelarutbildningar i form av riksläger för både rullstols- och gåendehandboll samt samling för landslaget i rullstolshandboll.

 

Nu är tanken att de båda spelformerna inom parahandboll ska vidareutvecklas: rullstolshandboll för personer med rörelsehinder och gåendehandboll för personer med intellektuell funktionsnedsättning. Projektarbetet sker i första hand tillsammans med samarbetspartners och regionala upptagningsområden.

-Vi är ett härligt och ambitiöst gäng som känner stöttning från SHF i det vi gör, det är avgörande. Det här ska vi göra bra tillsammans, avslutar Peter Svensson.

 

Internationella funktionshinderdagen instiftades av FN 1992 i syfte att öka förståelsen för frågor om funktionshinder och att uppmärksamma rättigheter och välbefinnande hos personer med funktionshinder.