Hem / Handboll i Sverige / ”Processen har varit öppen och jättebra”

”Processen har varit öppen och jättebra”

Många frågor och osäkerhet är normalt inför alla förändringar, och så var det självklart även inför handbollens nya distriktsorganisation. Hur skulle det kunna genomföras, och bli levande på det sätt som alla önskar?

Elisabeth Vanhaniemi, ordförande i tidigare Norrbottens Handbollförbund, svarade på några frågor.Hur har du uppfattat processen?

-Den har varit jättebra och helt öppen. Det har varit upp till oss i distrikten att ställa vilka frågor vi velat haft svar på. Ingen fråga har varit för dum, eller för liten. Projektledaren Sture Gustafsson har varit otroligt bra och stadig och orkat säga samma sak hela tiden.

Vad har du upplevt som nycklarna?

-Kommunikationen har varit en nyckel, att man kunnat lyfta på luren och ställa sina frågor och fått stöd. Liksom att vi fått gott om tid på oss. Det är en del stora distriktsförbund som liksom tappar sitt eget jag och måste få hjälp och metod för att kunna gå vidare. Vi i norr går från tre organisationer till en. Geografiskt från Sundsvall till Kiruna, det innebär inte bara långt avstånd mellan oss, utan delvis olika tänk.

Hur ser era föreningar på förändringen?

-Det är av och till. De har fått information, men en del tycker det är brist på information. Vi kan där göra ett bättre jobb framöver. Men om föreningar ska överleva, i dessa tider inte minst, och kanske komma till nya, så krävs ett nytt tänk av många. Och där kommer vi att behöva stöd centralt och hjälp av våra RF-SISU distrikt framöver för att hitta de nya vägarna framåt. Föreningarna har en utvecklingsresa att göra, barn och ungdomar är det viktigaste för framtiden och det är ett avgörande skäl till hela förändringen: handbollen ska bli bättre i alla led.

-Pandemin har ju faktiskt inneburit vissa fördelar, framförallt med ett digitalt arbetssätt som kommer att vara värdefullt även framledes. Kiruna behöver inte åka till Boden för basutbildning utan den kan skötas digitalt, exempelvis. Utbildning blir vi alla vinnare på, man kan genomföra den var man än befinner sig.

Vad återstår för er?

-Fokusera på mognad att ta hjälp av varandra och söka centralt stöd. Kulturer ska sammanflätas och det behöver vi jobba mer med. Andra är rädda för att dela ekonomin. Det är en utmaning, och vi behöver få med alla att förstå behovet för handbollens bästa.