Hem / Handboll i Sverige / Så kan verksamhet bedrivas

Så kan verksamhet bedrivas

UPPDATERAD Svenska Handbollförbundet har tagit fram nationella rekommendationer och bestämmelser för match, tävling och turnering med anledning av coronaviruset. Här beskrivs hur verksamheten kan bedrivas.

Denna text har uppdaterats den 8 juni 2021. Se stycke märkt *

Verksamhet inom svensk handboll kan bedrivas enligt:


Folkhälsomyndighetens råd till idrottsföreningar


• när det är möjligt hålla träningar och andra aktiviteter utomhus

• minimera antalet personer som närvarar samtidigt eller på annat sätt undvika trängsel

• endast genomföra matcher och tävlingar i mindre omfattning.

• Endast genomföra mindre läger och cuper.



Vägledning för svensk handboll

I Svenska Handbollförbundets dokument Nationella rekommendationer och bestämmelser för match, tävling och turnering med anledning av coronaviruset 
finns information om hur verksamheten kan bedrivas. * Dokumentet har uppdaterats den 8/6 -21.


Lägerverksamhet kan bedrivas i enlighet med Riksidrottsförbundets information som du hittar på denna länk.

Att tänka på


I Folkhälsomyndighetens föreskrifter och allmänna råd ligger ett stort ansvar på individen. Man bör som enskild bedriva idrotts- och fritidsaktiviteter på ett sätt som minimerar risken för smitta.


Personer födda 2001 och tidigare bör i möjligaste mån:
• hålla avstånd till varandra

• inte dela utrustning med varandra. Detta kan t.ex. gälla vattenflaskor, munskydd m.m. som kan överföra saliv.

• när det är möjligt genomföra aktiviteten utomhus

• undvika gemensamma omklädningsrum

• resa till och från aktiviteten individuellt

• utföra aktiviteten i mindre grupper



Dessa råd gäller inte personer som ägnar sig åt yrkesmässig idrott eller barn och unga födda 2002 och senare.


Observera att

Kommuner och regioner kan fatta andra beslut beroende på det lokala smittläget. Distrikt och föreningar fattar beslut gällande den egna verksamheten. Lokala förutsättningar och beslut från exempelvis kommun eller smittskydd avgör om det är möjligt att hålla verksamhet igång och under vilka förutsättningar.