Hem / Handboll i Sverige / Sista uppladdningen för P14 inledd

Sista uppladdningen för P14 inledd

Det är lördag morgon och uppladdningen för steg i i Gjensidige USM P14 pågår för fullt. Under helgen spelas det 194 matcher i 24 grupper runtom i Sverige.

Helgens två första USM-matcher spelas redan klockan 12:00 i Örebro och Skene. Därefter rullar SM-spelet på och avslutas först på söndag när det spelas två matcher med start 16:30 i Normaling och Hudiksvall.

Nytt för i år är att upplägget för P14 (och F14) har gjorts om; alla lag spelar alla steg framt till steg 4.

I U14-klasserna så får alla lag spela fler matcher och genom att alla lag går vidare hela vägen till steg 4 så blir inte känslan av utslagning lika stor, vilket Svenska Handbollförbundet ser som positivt i denna åldersklass där spelarna är relativt unga.

Vidareflyttningen i Gjensidige USM P14 och F14 är strukturerad så att lagen från steg till steg lottas mot lag för att i möjligaste mån skapa förutsättningar för jämnare matcher. Alla lag får som sagt delta fram till steg 4, men därifrån är det endast de mest framgångsrika lagen under året som kan ta sig till finalspelet i Uppsala den 23-25 april.

Steg 1 spelas med den traditionella gruppindelningen med en grupp på en ort (oftast fyra eller femlagsgrupper). I P14-klassen är det 24 arrangörer. I steg 2 är dock upplägget annorlunda. Där har lagen lagts samman i enheter på mellan tolv och 15 lag. Var lagen ska spela i steg 2 vet de redan om och har kunnat planera för.