Hem / Handboll i Sverige / Skärpta allmänna råd från 14 december

Skärpta allmänna råd från 14 december

Nationella skärpta allmänna råd införs från och med den 14 december, vi arbetar nu med att analysera dessa och sammanställa information om hur verksamheten kan bedrivas framöver.

Folkhälsomyndigheten meddelade vid tisdagens presskonferens att skärpta nationella allmänna råd införs med start den 14 december, med tydlighet om att alla i samhället, både individer och verksamhetsansvariga, har en skyldighet att vidta åtgärder för att förhindra smittspridning. 

Svenska Handbollförbundet arbetar nu tillsammans med Riksidrottsförbundet och övriga inomhuslagsporter för att se vilka konsekvenser de skärpta allmänna råden får för verksamheten, vi avser att återkomma under fredagen den 11 december med ytterligare information.

 

Enligt de skärpta allmänna råden som Folkhälsomydigheten publicerat på sin webbplats gäller generellt för idrottens del att idrottsföreningar för att undvika spridning av covid-19 bör:

  1. när det är möjligt hålla träningar och andra aktiviteter utomhus,
  2. minimera antalet personer som närvarar samtidigt eller på annat sätt undvika trängsel,
  3. avstå från att ordna eller delta i läger, matcher, cuper och andra tävlingar, med undantag av sådan idrott som är yrkesmässig eller enstaka tävlingar eller matcher som riktar sig till barn födda 2005 och senare.

Fortsatt gäller från den 14 december för svensk handbolls del att utövare på senior elitnivå (Handbollsligan, SHE och de båda Allsvenskorna) kan fortsätta träna och spela match. Utövare födda 2005 och senare kan fortsätta träna.

 

Folkhälsomyndigheten skriver på sin webbplats att utövare födda 2004 och tidigare kan börja träna igen, men ej spela match, dock gäller att:

  • hålla avstånd till varandra
  • inte dela utrustning med varandra
  • när det är möjligt genomföra aktiviteten utomhus
  • undvika gemensamma omklädningsrum
  • resa till och från aktiviteten individuellt
  • utföra aktiviteten i mindre grupper

Undantag gäller alltså Handbollsligan, SHE och Allsvenskorna.

 

Här kan du läsa mer de skärpta allmänna råden

Här kan du läsa de skärpta allmänna råden i sin helhet

De skärpta allmänna råden gäller från och med den 14 december till och med 30 juni 2021, men precis som tidigare kommer myndigheten att lätta på de allmänna råden tidigare om det är möjligt eller skärpa dem vid behov.