Hem / Handboll i Sverige / Skuru till final efter jättedrama

Skuru till final efter jättedrama

ATG SVENSKA CUPEN Svenska mästarna Skuru IK har kvalificerat sig för finalspel. Genom avgörande på shoot-out slog man ut IK Sävehof i Nacka Bollhall.
Bilden: Josephine Nordstrøm, Skuru IK, foto: Bildbyrån.


Efter 60 minuter samt fem shoot-out-omgångar gick det fortfarande inte att skilja Skuru IK och IK Sävehof åt. 43–43 var ställningen efter att båda lagen skjutit fem shoot-out-straffar var. För att få fram en vinnare krävdes sudden death-avgörande.

– Det var nytt för oss. Självklart var det jättenervöst att följa men när det slutade som det slutade var det bara kul, berättar mittsexan Vilma Matthijs Holmberg i Skuru. 

Medan hemmalagets Alexandra Bjärrenholt var säker i läget missade IK Sävehofs Jamina Roberts. Josephine Nordstrøms räddning innebar 44–43 till Skuru IK och grönvitt finalavancemang. 

– Det var många kramar till Josephine där. Sen betyder det jättemycket för oss att ha Alexandra som är så säker i läget, fortsatte Matthijs Holmberg. 

Själva matchen i sig präglades av ringrostiga försvar och tekniska fel. Vilma Matthijs Holmberg erkänner att handbollen ej var av högsta klass. 

– Det tog ett tag innan man kom in i det. Man har varit borta från laget och bara gjort en träning inför den här matchen, kommenterade Matthijs Holmberg som var iväg med svenska landslaget i VM i Spanien. 

I hemmalaget stack tolvmålsskytten Alexandra Bjärrenholt ut, liksom kantspringaren och bolltjuven Elin Hansson. 

Hos gästande Sävehof gjorde det danska nyförvärvet Anne Tolstrup Peterson ett starkt avtryck. Högersexan, som är tänkt att ersätta korsbandsskadade Mathilda Lundström, svarade för tio mål och var klinisk i sina avslut. 

21–24 var ställningen i halvtid. Efter ytterligare 30 minuter var lagen lika på 40. Precis som i första semifinalmötet i Partille kunde inte lagen skiljas åt efter fulltid. 

– Som alltid när vi möter Sävehof var det väldigt jämnt. Det går upp och ner. Ena laget rycker i från och de andra kommer ikapp, analyserade Matthijs Holmberg. 

Men med minsta möjliga marginal går Skuru IK vidare till final i ATG Svenska cupen. Motståndare blir antingen Skara HF eller Kristianstad HK. Deras semifinalretur spelas den 27 december i Kristianstad. Finalen spelas sedan i januari månad. 

– Det är finalen vi har strävat efter sedan vi började den här cupen. Nu är vi där vi vill vara. Det är otroligt skönt, kommenterade Matthijs Holmberg som erkänner att julbordet blir lite godare i år. 

– Haha, ja. Det blir perfekt att ta lite julledigt efter det här, avslutar mittsexan. 

Skuru IK – IK Sävehof 44–43

Skurus målskyttar: Alexandra Bjärrenholt 12, Elin Hansson 9, Daniela de Jong 9, Vilma Matthijs Holmberg 5, Ellen Voutilainen 4, Clara Bergsten 2, Kaja Stojilkovic 2, Jennifer Johansson. 

Sävehofs målskyttar: Anne Tolstrup Petersen 10, Thea Blomst 9, Ellenor Åström 6, Laura Jensen 6, Jamina Roberts 4, Stella Huselius 4, Frida Rosell 2, Stina Wiksfors, Linn Andersson.