Hem / Handboll i Sverige / Succé för SM i beachhandboll
  • SM-beachhandboll-herrar-vinnare-2022 Foto:
  • SM-beachhandboll-damer-vinnare-2022 Foto:

Succé för SM i beachhandboll

Under den gångna helgen spelades SM i beachhandboll som en del av SM-veckan i Linköping.

Bilder: Lunds Beachhandball Club (herrar) och Göteborg Beach Handball Club (damer) - årets SM-vinnare 2022. Foto: Svenska Handbollförbundet.

Under fredagen och lördagen avgjordes SM i beachhandboll som, efter några års uppehåll, återigen var inkluderat under en av sommarens idrottsliga höjdpunkter, SM-veckan.

Att svensk beachhandboll är på stark frammarsch, både på senior- och ungdomssidan (med bland annat EM-guld för herrar U17 ifjol i Varna, Bulgarien), visades tydligt genom den kvalité de deltagande lagen vid årets turnering höll. Aldrig tidigare har ett SM präglats av beachhandboll på så hög nivå och en så oförutsägbar utgång som årets upplaga. Dessutom bjöd arrangören, Linköping, på fina förutsättningar, med ett arrangemang på hög nivå på de två anlagda planerna en tumskruv från Linköpings Slotts- och Domkyrkemuseum.

I herrklassen blev det redan under fredagens inledande gruppspel tydligt att utgången av turneringen skulle komma att bli oviss. Göteborg Beach Handball Club (GBHC), de regerande svenska mästarna, tog sig obesegrade genom sin grupp med idel 2–0-vinster.

Lunds Beachhandball Club (LBHC) i den andra gruppen imponerade genom en underhållande beachhandboll och även de tog sig obesegrade genom gruppspelet.

Genom tuffa kvarts- och semifinaler, där bland annat turneringens stora utmanare - Stockholm Beach handball Club - pressade GBHC till shoot out, tog sig bägge gruppsegrarna till final. Väl i finalen bjöds den stora samlingen åskådare runt centercourten på en av de absolut jämnaste och mest spännande beachhandbollsmatcher som utspelats på svensk mark. Inget av de två seten var avgjorda efter full tid, utan det krävdes golden goal i bägge för att separera lagen poängmässigt från varandra. LBHC drog det längsta strået i första set, medan vågskålen tippade i GBHC:s favör under andra set. Således 1–1 i set och shoot out, beachhandbollens svar på straffläggning. Bägge lagen förvaltade sina första två försök exemplariskt, innan det var dags för LBHC:s målvakt Erik Puhv att kliva in i handlingarna och knipa ett av GBHC:s försök. Fördel Lund. Därifrån gjorde Lund inga misstag utan kunde förvalta sina två sista försök likt de tre första och höll genom det distansen till laget från Göteborg. Efter en rafflande kamp, två välspelande lag emellan, kunde Lunds Beachhandball Club titulera sig svenska mästare.

I damklassen var det samma två föreningar som efter inledande gruppspel gjorde upp om den ädlaste valören. Göteborg Beach Handball Club lyckades tidigt i bägge seten att skaffa sig ett försprång och distans till Lunds Beachhandboll Club som de lyckades hålla fram till slutsignal. GBHC vann därigenom sitt första SM-guld på damsidan och gjorde det genom att inte förlora ett enda set (!) under helgen. Anmärkningsvärt är majoriteten av de som spelade finalen är födda 2004, vilket ger en fingervisning om att svensk beachhandboll går en spännande framtid till mötes.

 

Slutligen kan ett väldigt lyckat arrangemang läggas till handlingarna, under vilket beachhandbollen har fått möjlighet att visa upp sig från sin absolut bästa sida, där framförallt den goda stämningen och fair play karaktäriserat atmosfären på och runtomkring planerna under hela helgen.