Hem / Handboll i Sverige / Ungdomsmästerskap ställs in

Ungdomsmästerskap ställs in

Fyra Världsmästerskap för ungdomslandslagen ställs in, meddelar det Internationella Handbollförbundet.

Bilden: Sveriges dåvarande förbundskapten Tomas Axnér instruerar ungdomslandslaget herrar U17 under handbollsmatchen mellan Sverige och Schweiz i European Open den 1 juli 2019 i Göteborg. Foto: Bildbyrån.

Det blir inget VM för herrar U20 eller herrar U19 i sommar. Världsmästerskapen som skulle ha spelats sommaren 2021 ställs in av det Internationella Handbollförbundet (IHF). Samtidigt meddelar IHF också att VM för damer U20 och damer U18, som skulle ha spelats sommaren 2020 och som på grund av coronapandemin sköts upp till senare datum också ställs in.

 

- Vi börjar bli vana vid att förutsättningarna ändras och vi kommer att se över och planera och göra det vi kan för att hålla igång verksamheten, säger Svenska Handbollförbundets landslagsansvarige Hanna Fogelström.

 

Det är självklart tråkiga, men inte oväntade besked. Alla berörs och handbollen har fått ställa in mängder av mästerskap, turneringar och cuper över hela världen under det gångna året och innevarande år blir inte heller som tänkt.

 

- Vi ser över all planering för våra ungdomslandslag och hoppas verkligen att de mästerskap som fortfarande är inplanerade i sommar kan spelas. Självklart hoppas vi även att turneringar och läger kan genomföras i sommar på ett smittsäkert sätt och med hänsyn tagen till coronakopplade restriktioner både nationellt och internationellt, säger Conny Jädersten, Svenska Handbollförbundets ungdomskonsulent och fortsätter:

 

- Vi arbetar ju med spelarutbildning och i den utbildar vi spelare mot landslagsverksamhet. Spelarutbildningen är en viktig del för svensk handboll och våra internationella framgångar. Det ger många kunskaper och erfarenheter för våra unga spelare som får komma ut i världen och spela mästerskap. Dels får de känna på den internationella konkurrensen och se vad som krävs för att lyckas och dels får de känna på hur det är att delta i ett mästerskap med allt vad det innebär. 

 

Sommarmånaderna brukar vanligtvis vara fyllda av ungdomsmästerskap och -turneringar och följande mästerskap/internationella landslagsturneringar är i nuläget fortfarande planerade att genomföras:

 

Damer U17
5-15 augusti: EM i Podgorica, Montenegro

Damer U19
30 juni - 2 juli, Scandinavian Open, Danmark
8-18 juli, EM i Celje, Slovenien

Herrar U17
5-9 juli, European Open, Göteborg

Herrar U19
6-8 augusti, Scandinavian Open, Lund

Herrar U21
11-13 juni, Scandinavian Open, Norge