Hem / Handboll i Sverige / Uppdatering: Skärpta allmänna råd i Uppsala län förlängs

Uppdatering: Skärpta allmänna råd i Uppsala län förlängs

Skärpta allmänna råd i Uppsala län förlängs till 13 december. Observera att artikeln innehöll felaktigheter tidigare under tisdagen den 17 november och har därför publicerats på nytt.
Denna text har den 17/11 uppdaterats med information om förlängda skärpta råd. Se stycket med *

Observera att: artikeln innehöll felaktigheter tidigare under tisdagen den 17 november och har därför publicerats på nytt. 

 

Riksidrottsförbundet (RF) har efter dialog med Folkhälsomyndigheten fått förtydligande att idrottsverksamhet som bedrivs enligt de allmänna råd som gäller i hela landet kan fortsätta som tidigaremen med följande tillägg: 

  • Idrotter där nära fysisk kontakt är en väsentlig del av idrotten, som exempelvis många kampsporter, bör skjuta fram tävlingar och ändra upplägg och innehåll i träning så att nära fysisk kontakt undviks till dess att nya rekommendationer kommer från Region Uppsala. RF har förtydligat att det är kampsport som avses i första hand, inte exempelvis handboll, basket eller ishockey (reds. anm.).

  • Idrottsutövare, ledare och domare/funktionär ska i möjligaste mån undvika att använda kollektivtrafik i samband med sitt idrottsutövande.

  • Idrottsverksamheter ska i den mån det är möjligt genomföras utomhus.

  • Idrottsutövare, ledare och domare/funktionär som reser till eller från Uppsala ska överväga risken för smittspridning inför deltagande i idrottsevenemang.

  • Verksamheter ska skjutas fram eller ställas in om det inte får betydande konsekvenser.

 

Svenska Handbollförbundet har mot bakgrund av detta och läget i regionen fattat följande beslut:

  • Samtliga matcher som kan skjutas upp ska skjutas upp. Det gäller även matcher utanför Uppsala län där ett av lagen kommer från Uppsala län. Det är administrerande förbund för respektive serie som bedömer vilka matcher som kan skjutas upp. Träningsverksamhet kan fortsätta, dock helst utomhus om möjligt.

  • Samtliga matcher som spelas inom länet ska spelas utan publik. Arrangerande föreningar ombeds att vidta åtgärder för att i möjligaste mån begränsa smittspridning.*

  • Barn- och ungdomslag uppmuntras att fortsätta träna. Föräldrar ombeds att närvara i så liten utsträckning som möjligt.


Svenska Handbollförbundet följer, i samråd med de distriktsförbund som berörs, utvecklingen noga och ytterligare åtgärder kan komma att tas med kort varsel. Handbollsföreningar finns i kommunerna Enköping, Håbo, Knivsta och Uppsala i Uppsala län.

*Observera att dessa beslut inledningsvis gällde till och med den 3 november men och förlängdes den 29 oktober till den 17 november. Den 17 november har besluten förlängts till den 13 december. Beslut kan komma att förlängas och/eller skärpas ytterligare.

 

*Regionen har den 29 oktober meddelat att mellan den 1 november och den 30 november gäller maxtaket om 50 personer i publik vid evenemang.

 

I övrigt gäller Svenska Handbollförbundets tidigare kommunicerade Bestämmelser gällande nationella tävlingsmatcher.