Hem / Handboll i Sverige / Välkommen till finalspelet av Gjensidige USM

Välkommen till finalspelet av Gjensidige USM

Det är med stor glädje jag äntligen kan hälsa välkommen till Uppsala, IFU Arena och Gjensidige USM 2022!

Gjensidige USM är Svenska Handbollförbundets ungdomsmästerskap för spelare 14-18 år. Starten för mästerskapet går i september varje år och avslutas på vårkanten med ett samlat finalspel. Finalspelet i dess samlade form har blivit en riktig succé och är en fantastisk handbollsmanifestation att uppleva, både som spelare, ledare, domare, funktionär och publik. 

Fair play och publiksport

För spelarna finns självklart en ambition att vinna matcher. Men vår sport handlar inte bara om att vinna, den präglas också av flera andra ingredienser som är viktiga att slå vakt om och som vi inom svensk handboll ska vara stolta över.

Många som tittar på handboll imponeras av att sporten är tuff och hård men att den alltid genomsyras av fair play. Utan att det finns som regel eller bestämmelse hälsar spelare alltid på motståndaren i första anfallet. En spelare sträcker ofta fram en hjälpande hand till den motståndare som i en duell hamnat på golvet. 

Fair play har blivit handbollens signum och det sträcker sig också upp på läktaren där vi uppskattar att publiken hejar på det egna laget utan att bua ut motståndarlaget. Publiken har också ett ansvar att skapa ett härligt klimat genom att uppskatta och respektera domarnas och funktionärernas insatser så att vi skapar trivsel och har roligt tillsammans. Det gör handbollen till en verklig publiksport.

Varje spelminut viktig

För alla de spelare som är med i de 48 finallagen är helgen en händelse och ett ögonblick som de sannolikt kommer att minnas hela livet. I svensk handbolls gemensamma Strategi 2025 finns bland annat målet att behålla så många som möjligt inom sporten. Att få vara inne på planen och delta är stort för spelarna. Det är vår förhoppning att ledarna för lagen ger alla spelare den möjligheten och att spelarna, när de åker hem efter helgen, verkligen känner att de varit delaktiga och fått uppleva finalspelet. I ett långsiktigt perspektiv är varje spelminut för den enskilde individen en stor investering för svensk handboll.

Det skillnad att komma till finalspelet som 14-åring och som 18-åring. Som 14-åring är anspänningen och storleken på arrangemanget förmodligen en helt ny upplevelse. Ledare för våra yngsta deltagare har ett stort ansvar och behöver ta särskild hänsyn vad avser uppladdning och matchning. Att inte lägga upp förväntningarna på en nivå som är för hög eller att matcha laget med många toppningar.

USM för våra 16-åringar är ett steg på en förhoppningsvis lång handbollsresa där vi vill ha med så många som möjligt så länge som möjligt.

Som 18-åring har flera spelare sannolikt spelat i föreningens A-lag och vi kommer att se flera spelare från Handbollsligan och SHE på planerna. 

Under helgen kommer också de flesta av de svenska förbundskaptenerna för A- och U-landslagen att finnas på plats i Uppsala och IFU Arena för att se och följa potentiella framtida landslagsspelare.

Välkommen till handbollsfesten

Svenska Handbollförbundet och arrangörerna Handbollförbundet Öst tillsammans med föreningarna Huddinge HK, Rimbo HK, Uppsala HK, Upsala IF och Vassunda IF, Uppsala och IFU Arena önskar alla deltagare lycka till i finalspelet och hälsar alla besökare varmt välkomna till Gjensidige USM i IFU Arena, Uppsala med förhoppningar om att helgen blir en riktigt härlig handbollsfest.

Robert Wedberg, generalsekreterare, Svenska HandbollförbundetUpplev finalspelet 6-8 maj i IFU Arena

I arenan

Vill du uppleva Gjensidige USM live i arenan kan du köpa biljett i förhand eller i entrén. Observera att hela arenan är kontantfri - betalning endast med kort alternativt swish. Om du väljer att köpa biljett i förhand gäller den även som biljett för resor med Uppsalas lokaltrafik. Observera att nötförbud råder i hela arenan.

Biljettpriser

Helgpass: 150 kr *                Dagspass fredag: 60 kr**              Dagspass lördag/söndag: 80 kr**

Barn under 7 år fri entré.

*3000 helgpass är släppta som förköpsbiljetter.

** Dagsbiljetterna släpps i samband med arrangemanget i mån av plats och anläggningens tillåtna publikkapacitet.

Förköp din biljett

Live på webbenSamtliga matcher sänds live på webben i samarbete med Solidsport. Med ett All Access-pass för 199:- får du tillgång till samtliga livesändningar och repriser och du kan ladda ned matcherna i efterhand och spara minnen för livet.

Köp All Access

Via appen SWE HandbollTillsammans med Gameday lanserade vi appen SWE Handboll inför Sverigecupen. Nu växlar vi om och ställer in fokus på finalhelgen av Gjensidige USM. Här hittar du allt om lagen, spelschema med resultat och livescore från alla matcher. Ladda ned via Appstore eller Google Play.

LivescoreAlla matcher går att följa via livescore på svenskhandboll.se

Instagram och storiesFölj usmhandboll på instagram@usmhandboll   #usmhandboll